Din ce in ce mai multi minori joaca la pariuri! Ce e de facut?
calendar_month 21 Sep 2016, 00:00
Peste 3 milioane de români au experimentat măcar o dată pariurile, iar aproape toți cetățenii au jucat cel puțin o dată în viață la loto. În ceea ce privește jocurile de cazinou, cum ar fi păcănelele, sau diversele forme de Bingo, este bine-cunoscut faptul că numărul adepților acestor forme de jocuri de noroc au fost și sunt în continuare extrem de gustate de cetățenii țării noastre, de la mic la mare, de la sărac la bogat, de la gunoier la doctor și așa mai departe.

Banii de alocație merg la pariuri

Conform unor sondaje realizate de site-ul celei mai mari și mai active comunități de pariori din România, reiese că foarte mulți minori joacă la pariuri deși legea le interzice acest lucru. Banii de alocație, banii de mâncare sau chiar și banii de meditații pot fi deturnați în acest sens.

Atunci când vine vorba de pariurile pe internet, lucrurile sunt mai bine puse la punct. Chiar dacă depunerea la minimă pariuri online poate fi de numai 10 RON, operatorii le cer utilizatorilor o copie de pe buletin și eventual copii de pe facturi la utilități sau chiar imagini cu cardul de debit/credit, astfel încât adolescenții nu vor putea să fenteze acest sistem prea ușor. Însă din păcate, există metode prin care și acest filtru poate fi păcălit.

Totuși, cei mai mulți dintre minori aleg să parieze chiar în agenție. Dacă operatorul din spatele ghișeului le cere buletinul pentru verificarea vârstei, pot ruga un coleg, vecin sau chiar un on care stă la coadă să plaseze biletul pentru el.

Predă hârtia cu pariurile și miza, așteaptă ca respectivul să parieze și după primesc înapoi chitanța pariului efectua. Da, este atât de simplu și din păcate nu sunt prea mult de făcut în acest sens. Este adevărat că gradul de verificare ar putea fi îmbunătățit, însă excluderea totală a posibilității minorilor de a paria este aproape imposibil de obținut.

Ce face statul pentru preveni aceste situații?

De la expansiunea fenomenului în România, care a început în anul 2006, normele nu s-au înăsprit deloc. Dacă un minor merge în 3-4 agenții, până la urmă va avea câștig de cauza și va reuși să parieze – într-o formă sau alta.

Dacă stăm bine să ne gândim, câte campanii anti-drog vedem în zilele acestea? Nu foarte multe. Așadar, este lesne de înțeles de ce nu vedem nici campanii care să descurajeze parierea înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Cu toate acestea, este posibil ca ONJN împreună cu Joc Responsabil să demareze câteva campanii în anii care vin, chiar dacă expunerea lor nu va fi prioritară pentru stat.

Copilul meu pariază, cum să procedez?

Discutați cu el și eventual stabiliți un buget săptămânal sau lunar pe care să îl poate juca, chiar dacă este vorba numai de 2 Lei pe săptămână. Copii pot reacționa bine în aceste genuri de situații. Întrebați-l cum s-a descurcat și încercați să nu tratați subiectul acesta ca pe unul tabu.

Vorbește cu el și înțelege-l înainte de a încerca să rezolvi problema. Cei mai mulți părinți greșesc pentru că vor să rezolve un lucru pe care nu îl cunosc, nu îl înțeleg. Atâta timp cât copilul joacă responsabil și nu trebuie să se ferească de părinți, se poate controla mai ușor și astfel pariurile nu vor deveni o problemă pentru el. Dacă se va feri, este posibil să se lase ghidat de alții, care poate că nu îi vor binele.

Discutați cu el și eventual stabiliți un buget săptămânal sau lunar pe care să îl poate juca, chiar dacă este vorba numai de 2 Lei pe săptămână. Copii pot reacționa bine în aceste genuri de situații. Întrebați-l cum s-a descurcat și încercați să nu tratați subiectul acesta ca pe unul tabu.



Sondaj

Credeti ca problemele financiare ale profesorilor se vor rezolva prin declansarea grevei?