Prietenii copilului meu

Publicat: 22 Mai 2008 00:00

Avantaje: Prieteniile sunt surse emotionale atat pentru distractie, cat si pentru adaptarea la situatii de stres. Prietenii invata unul de la altul cum sa-si rezolve unele probleme, dobandesc impreuna noi cunostinte, prieteniile reprezentand si surse cognitive. In cadrul relatiilor de prietenie sunt insusite deprinderile sociale: comunicarea, cooperarea, apartenenta la un grup. Se poate spune ca prieteniile din copilarie constituie baza relatiilor ulterioare. Prieteniile promoveaza comunicarea de la egal la egal intrucat ele  sunt structurate pe linie orizontala, spre deosebire de relatiile adult - copil, care sunt structurate pe verticala.

Parintele model: Dependentele cum sunt dependenta de tigara, alcool etc. se invata din familie. Pentru a reprezenta un adevarat model, parintii trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si copilul. Insa, daca ei spun: "Fa ce spune popa, nu ce face popa!", nu prezinta credibilitate in fata copilului. Discutiile legate de efectele nefaste ale unor dependente - tigari, alcool, drog - ii vor crea copilului o imagine reala si completa. Astfel, copilul va reusi sa spuna nu, daca intr-o zi va fi ademenit cu o tigara cu marijuana.

Sinceritatea: Deseori copiii sunt atrasi de alti copii cu personalitati total diferite de ale lor. Este vorba de atractia contrastelor. In aceste cazuri, mobilul este dorinta de a imita: de a fi cool, un adevarat rebel independent. Adica asa cum este sau i se pare ca este un copil din anturajul lui. Aceasta tendinta de imitare este mai pregnanta la pubertate si la adolescenta. Copilul isi selecteaza un model din cercul lui de cunostinte, care poate fi pozitiv sau negativ. Legatura dintre parinte si copil, bazata pe sinceritate, are rolul de a ajuta copilul in selectarea unui model pozitiv.

Retineri: In grupul de prieteni, copiii invata mai repede "regulile vietii" decat de la parinti. Ar fi bine ca parintii sa fie mai retinuti in selectarea prietenilor pentru copilul lor pentru ca asta nu va avea ca urmare decat dorinta nestavilita a copilului de a face exact contrariul.

Frati: Prietenia dintre frati este profunda si durabil, iar parintii trebuie sa sprijine aceasta relatie si sa o mentina in armonie, prin interventiile lor atunci cand cei mici se cearta sau se bat pentru jucarii. Prietenia dintre frati se formeaza in copilarie. Fratele mai mare trebuie sa fie un punct de sprijin pentru cel mai mic, sora mai mare sa o invete pe cea mica sa diferentieze binele de rau.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Esti multumit de perioada aleasa pentru vacanta de Paste?

Teste Online

"Hanul Ancutei" de Mihail Sadoveanu

Cati dintre voi ati citit nuvela "Hanul Ancutei"? Acest test va ajuta sa descifrati mult mai usor si repede tainele acestei carti.

mai multe »