Anturajul copilului meu

Publicat: 27 Mai 2008 00:00

Mamele sunt cele care au grija de copii, ii ajuta la lectii, se duc la sedintele cu parintii. Pe de alta parte, tot ele sunt cele care ii sanctioneaza pe cei mici, in primul rand, pentru nereusitele scolare. Principalele conflicte in familie sunt lipsa banilor si saracia. Parintii se confrunta cu numeroase probleme in educarea copiilor si nu prea stiu cum sa reactioneze.

Au fost investigati 3.440 subiecti, dintre care 1.720 de elevi de clasa a VII-a, cu varste de 13-14 ani, din 64 de unitati scolare din toata tara, pastrandu-se proportiile intre mediul urban si cel rural, precum si cate unul dintre parintii acestora.La sate nimeni nu il ajuta sau nu il controleaza pe copil, in timp ce de educatia copiilor din orase se ocupa in special mama, ea fiind totodata si persoana care-l pedepseste cel mai des. Rolul tatalui in educatie este mai mare in cazul familiilor cu peste trei copii si in cele reorganizate.

Ceea ce reprezinta o lipsa pentru copiii care au raspuns in proportie de 30% ca ar dori sa primeasca mai multa atentie din partea tatalui. Pedepsele aplicate de mama si lipsa pedepsei reprezinta cea mai mare parte din raspunsurile copiilor. In schimb, acolo unde familia locuieste cu bunicii, apare situatia in care bunicii sunt cei care pedepsesc (7,2%). In familiile in care unul sau ambii parinti sunt someri se inmultesc actele de violenta asupra elevului. In schimb, in cazul familiilor in care unul dintre parinti este plecat la munca in strainatate, cei mai multi micuti raman nepedepsiti.

Conflictele intre parinti si copii sunt mai dese in mediul rural, unde saracia si promiscuitatea morala sunt mai accentuate. Principalele motive de conflict familial sunt problemele financiare (37,7%) si activitatea scolara a copilului (37,3%), urmate de nemultumiri legate de anturajul de prieteni al copilului (21,5%). Parintii sunt de parere ca influentele negative asupra copiilor sunt din cauza grupului de prieteni (62,6%) sau a mass-media, in timp ce copiii considera ca, in afara de ei, familia este principalul factor responsabil pentru greselile lor (38%).In proportie de 50% cearta este considerata principala pedeapsa.

Parintii au pretentii mari de la copii, mai ales in ceea ce priveste scoala, dar nu prea sunt obisnuiti sa-i ajute. Daca, in general, copiii de la sate spun - in proportie de 50% - ca nimeni nu ii ajuta sau nu ii controleaza la teme, la oras multe dintre raspunsuri sunt in favoarea mamei.Tot mama este si cea careia i se destainuie cel mai mult copiii. Increderea este acordata mamei, dupa cum declara 65% dintre elevi si 70% dintre parinti, si apoi prietenilor, tatal si fratii situandu-se pe locurile ulterioare. Discutiile cu mamele sunt in special pe probleme de scoala, in proportie de 60%-70%, si foarte scazute pe probleme de dragoste, prietenie, sexualitate sau chiar problemele financiare ale familiei.

Ceea ce arata ca atat parintii, cat si copiii ezita sa discute tocmai despre probleme care incep sa devina la acea varsta probleme de viata si uneori chiar cauze ale deviatiei adolescentilor. In familie se petrec sarbatorile, se ia masa impreuna, se uita la televizor impreuna si doar pe ultimele doua locuri se fac lectiile impreuna si se merge la teatru sau la film.Parintii spun ca elevii nu au alte sarcini decat cele legate de scoala - 59,2%, copiii au declarat ca ajuta la treburile gospodaresti - 72,7%, iar 47 de elevi au afirmat ca muncesc ca sa aduca bani in casa. Mama este cea care isi petrece cel mai mult timp cu copiii, dar parintii - 62,8% - cred ca fetele trebuie educate pentru a deveni sotii, gospodine si mame, in timp ce baietii trebuie sa invete o meserie, o profesie pentru a-si intretine viitoarea familie.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Ai un profesor preferat la scoala unde inveti?

Teste Online

Virusii informatici

Caculatorul tau este virusat? Rezolva acest test si poti afla cum sa scapi de el si multe alte lucruri interesante despre virusul informatic.

mai multe »