Afla despre comportamentul adolescentilor din Romania!

Publicat: 18 Sep 2013 00:00

"Situatia Adolescentilor din Romania" este titlul unui studiu realizat de Organizatia Unicef in colaborare cu Institutul de Stiinte ale Educatiei si CURS (Centrul de Sociologie Urbana si Regionala).

Studiul a fost realizat cu ajutorul de interviuri si de chestionare distribuite pe un esantion de aproximativ 600 de adolescenti cu varste cuprinse intre 10-18 ani, din Bucuresti si alte sapte judete. Afla ce spune cercetarea despre adolescentii romani, prezentata marti la sediul Ministerului Tineretului si Sportului!

Aproape 4% dintre adolescentii romani au experimentat un tip de droguri, procentul ajungand chiar la 5.4% in randul celor de peste 14 ani.

Consumul de alcool cel putin o data in viata este mai frecvent in randul adolescentilor de peste 14 ani (mai mult de jumatate au consumat alcool, comparat cu 21% pentru cei sub 14 ani).

Aproape un sfert dintre adolescenti (23%) au fumat cel putin o data in viata, ponderea fiind mai mare la adolescentii de peste 14 ani (33%).

Cat de mult se uita adolescentii la televizor? Studiul arata ca adolescentii se uita  in medie cate sapte ore la televizor.

88% dintre elevi stau in fiecare zi pe net si peste 50% utilizeaza retelele de socializare pentru a fi in contact cu prietenii lor.

15% din adolescenti si-au inceput viata sexuala (23% dintre baieti si 11% dintre fete, 20% in urban vs. 14% in rural).

In medie, adolescentii si-au inceput viata sexuala la varsta de 15 ani si jumatate.

La momentul realizarii cercetarii, adolescentii activi sexual au avut, in medie, 2,3 parteneri, iar 68 la suta dintre ei, un partener stabil.

"Cand au fost intrebati cat de des au folosit prezervativul cu partenerul lor stabil in ultima luna, aproape jumatate (47%) dintre adolescentii care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca l-au folosit de fiecare data si majoritatea le-au folosit pentru a preveni o sarcina (63% in comparatie cu 19% au folosit prezervativul pentru a se proteja de boli cu transmitere sexuala). Aceste rezultate indica o nevoie crescuta pentru educatie pentru sanatate, cu focus pe boli cu transmitere sexuala", spun initiatorii studiului.

In concluzie studiul arata ca este necesara dezvoltarea unor servicii de tipul after school, a unor programe educationale pentru sanatate si pentru formarea de deprinderi de viata independenta, de locuri de munca protejate (in economia sociala).

Studiul mentioneaza si necesitatea dezvoltarii educatiei pentru sanatate, mai ales in cadrul scolii, dar si a interventiilor pentru a reduce riscurile in cazul adolescentilor care au comportamente riscante, cum sunt consumatorii de droguri sau tinerii care practica prostitutia.

Cercetarea a fost realizata in Bucuresti si in judetele Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Giurgiu, Iasi si Timisoara.

Sursa: Adevarul.ro

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Crezi ca profesorii examinatori sunt obiectivi in acordarea notei la proba orala a Bacalaureatului?

Teste Online

teste geografie

geografie

mai multe »