Copiii materialisti

Publicat: 08 Mai 2008 00:00

Intrebare: Fiica mea de 14 ani este inteligenta si cuminte iar rezultatele ei scolare nu lasa de dorit, insa in mod constant imi cere bani pentru haine scumpe de marca si isi cheltuieste alocatia pe cadouri inutile pentru prietenii ei. Mi se pare ca ea crede ca banii cresc in copaci! Si cred de asemenea ca este prea tanara pentru a avea aceasta atitudine de subjugare fata de tendintele modei.

Poate o slujba ar invata-o ca banii se duc usor dar se castiga greu? Pe de alta parte as vrea ca ea sa se bucure cat mai mult timp de copilaria ei. Ce pot face?

Raspuns: Desi probabil ati crescut-o pe fiica dumneavoastra corect, incercand sa o invatati lucruri importante despre bani, cel mai probabil ea s-a apropiat de un cerc social in care este important sa ai haine de marca si cele mai noi telefoane mobile. In astfel de cercuri obiectele nu au o anumita valoare in sine ci aduc dupa ele un anumit statut social si respectul celorlalti copii. Si stim cu totii cat de importanta este pentru un adolescent integrarea intr-un grup.

Vestea buna este ca atitudinea fiicei dumneavoastra este probabil una trecatoare. Acum ea trece printr-o perioada de individualizare in care incearca sa se separe de dumneavoastra si tocmai de aceea s-a atasat atat de mult de grupul sau de prieteni. In jurul varstei de 20 de ani insa, cei mai multi adolescenti revin la valorile inculcate de catre parinti, adaptate desigur generatiei lor si propriei personalitati.

3 sfaturi pentru parinti
Iata ce puteti face intre timp pentru a il tine pe adolescent departe de tentatia de a cumpara, cumpara, cumpara:

* Nu va ambalati intr-o discutie fara sfarsit despre cat de gresit este sa te axezi pe aspectele materialiste ale vietii: sansele sunt impotriva dumneavoastra. Puteti in schimb sa-i explicati cu mult calm ca intr-o societate de consum va fi intotdeauna ceva nou de cumparat iar fericirea pe care o aduce un obiect persista numai pana la sosirea urmatorului deziderat.

* Stabiliti foarte clar un prag pentru suma de bani pe care i-o dati lunar pentru haine, gadgeturi si cadouri.  Daca acest buget este stabilit, adolescentul va fi nevoit sa ia decizii in functie de importanta pe care o atribuie fiecarei nevoi in parte. Ar putea alege sa se angajeze, sau ar putea decide sa isi cumpere numai un obiect de marca pe an si sa mearga mai mult pe haine mai ieftine. Oricum ar fi, il veti invata despre responsabilitate financiara si despre abilitatea de a alege.

* Fiti ferm pe pozitie in fata rugamintilor, explicatiilor sau strigatelor lui. V-ar putea acuza ca sunteti nedrept sau meschin insa tineti minte ca a le oferi orice isi doresc nu este cea mai potrivita educatie de consum pe care ati putea-o acorda.

Vezi si:
Invata-ti copilul sa fie econom

Banii pe intelesul copiilor

Invata copilul sa pretuiasca banii

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Cum percepi noul semestru scolar?

Teste Online

Test - Sistemul Muscular

Un test usor din sistemul muscular

mai multe »