Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul HPV

Publicat: 02 Dec 2008 00:00

Afla de ce, cand si daca fiica ta ar trebui sa faca vaccinul HPV.

Ce este Vaccinul HPV?
Vaccinul HPV, numit Gardasil sau Silgard, protejeaza femeile de virusul uman papiloma, acesta fiind cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala. Expertii estimeaza ca mai mult de jumatate din persoanele active sexual vor contracta acest virus la un moment dat. HPV se transmite foarte usor prin contact sexual, chiar daca este folosit prezervativul.

Exista mai mult de 100 de radacini diferite ale acestui virus. Totusi cele mai multe nu cauzeaza nici un simptom si dispar de la sine. Exista insa si radacini ale acestui virus care cauzeaza schimbari la nivel celular, care in timp pot conduce la cancerul de col uterin.

Cea mai mare parte a cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu virusul HPV.
Vaccinul HPV protejeaza impotriva a 4 radacini de HPV: doua care cauzeaza leziuni genitale si doua care provoaca aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Care este calendarul vaccinarii HPV?
Vaccinul este recomandat tuturor fetelor de 11-12 ani, dar pot fii vaccinate fete de pana la 9 ani. Vaccinul este deasemenea recomandat si tinerelor intre 13 si 26 ani care nu au fost vaccinate.

Vaccinul se realizeaza in 3 doze, de-a lungul unei perioade de 6 luni. Cea de-a doua doza se face la doua luni distanta de prima, iar cea de-a treia, la sase luni de la prima vaccinare.

De ce au nevoie de vaccin fetele sau femeile care nu sunt active sexual?
Vaccinarea HPV a fost programata intentionat  atat de devreme, pentru a elimina riscul ca fetele sa isi fii inceput deja viata sexuala si asta deoarece vaccinul este eficient daca fetele nu au contractat nici una din radacinile virusului papiloma. Vaccinul nu vindeca radacinile virusului la care fata a fost deja expusa, dar o va proteja de celelate forme ale virusului.

Cine nu ar trebui sa faca vaccinul HPV?
In primul rand, vaccinul este destinat exclusiv fetelor si femeilor. Cercetatorii studiaza acum si posibilitatea prevenirii infectiei cu ajutorul acestui vaccin si la baieti si barbati.
Acest vaccin nu este recomandat pentru toate fetele sau femeile. Persoanele care intra intr-una din urmatoarele categorii nu ar trebui sa se vaccineze:

•    oricine este alergic la drojdie (vaccinul contine o cantitate mica de drojdie) sau care a avut o reactie alergica la o doza a acestui vaccin.

•    oricine este bolnav ( mai mult decat o banala raceala) ar trebui sa astepta pana se vindeca pentru a se vaccina.

•    oricine cu probleme de coagulare a sangelui.

Vorbeste cu medicul tau daca ai inca indoieli in privinta acestui vaccin si nu stii daca fiica ta ar trebui sa fie vaccinata.

Vaccinul HPV are efecte secundare?
In studii realizate pe mai mult de 11.000 de femei cu varste intre 9 si 26 ani, nu s-au inregistrat efecte secundare majore. Efecte secundare usoare precum febra sau inflamarea zonei din apropierea vaccinului au fost totusi inregistrate.
Ca in cazul oricarui alt vaccin, reactiile alergice severe sunt rare, insa sunt posibile. Daca observati ca fiica dumneavoastra respira cu dificultate, este palida, slabita, are ameteli sau palpitatii la scurt timp dupa ce a primit o doza a vaccinului HPV, chemati imediat un medic.

Este vaccinul HPV cu adevarat necesar?
Datorita faptului ca virusul HPV este atat de comun si poate cauza cancer, cea mai mare parte a doctorilor cred ca este important ca tinerele sa faca acest vaccin.
Multi parinti insa, nu se simt foarte confortabil in situatia de a-si vaccina fiica impotriva unei boli cu transmitere sexuala, mai ales la o varsta atat de frageda.

Este important sa stim ca vaccinul HPV protejeaza doar impotriva a 4 radacini ale virusului HPV, deci chiar si femeile vaccinate pot contracta o alta forma a virusului, inclusiv pe acelea care pot cauza cancer de col uterin.

De aceea este important ca la momentul potrivit sa discutati cu fiica dumneavoastra despre sexul protejat. De asemenea este important ca toate femeile active sexual, vaccinate impotriva virusului uman papiloma sau nu, sa mearga le medic pentru consulturi regulate si pentru testele papanicolau.

Vezi si:
Sedinta Cu Parintii Din Cauza HPV-ului
Parintii Refuza Vaccinarea Impotriva Cancerului
Incepe Vaccinarea Impotriva Cancerului De Col Uterin

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Tezele nationale ar trebui:

Teste Online

Test - anatomie - clasa a VII-a

O mica testare a cunostintelor de anatomie pentru clasa a VII-a.

mai multe »