Ghiozdanul unui elev nu trebuie sa depaseasca doua kilograme

Publicat: 31 Aug 2009 00:00

Pentru ca copilul tau sa nu sufere de dureri de spate sau deformari ale coloanei, medicii recomanda ca greutatea ghiozdanului unui elev inscris in clasele primare sa nu depaseasca doua kilograme.

Medicii ortopezi americani au realizat chiar si un studiu in care se arata ca ghiozdanul trebuie sa cantareasca, in medie 8,2% din greutatea copilului, inaintand odata cu varsta. Asadar, de la o greutate de circa 6,2% din greutatea copilului la gradinita se ajunge la 12% in clasa a VI-a.

Orele multe, manualele optionale, caietele de lucru si de curat, pachetelul cu mancare si tinuta pentru orele de sport fac insa de multe ori ca tintele de greutate de mai sus sa fie cu mult depasite.

Ce se intampla in cazul in care copilul dumneavoastra are in spate o greutate mai mare decat este indicat sa duca? „Cand greutatea ghiozdanului depaseste doua kilograme (...) copilul respectiv isi inclina coloana, mai ales in partea de jos (coloana lombara), iar la varsta pubertatii se poate instala mult mai usor scolioza - o deviere a coloanei vertebrale in plan frontal (intr-o parte), de cele mai multe ori ajungand in forma literei S”, a precizat pentru Gandul prof. univ. dr. Andrei Firica, seful clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic Colentina.

„Pentru un copil este foarte bine sa faca sport, mai ales in aer liber. Exercitiile fizice ii corecteaza si coloana, dar si pozitia. Cel mai indicat este ca orele de educatie fizica sa se desfasoare dupa terminarea cursurilor, atunci cand este momentul de energie maxima”, precizeaza, doctorul Firica.

Specialistii in domeniu trag un semnal de alarma si in ceea ce priveste purtarea gresita a ghiozdanului (pe un singur umar in loc de amandoi), sau asupra timpuliu de purtare (in mijlocul de transport, rucsacul poate fi dat jos de pe umeri), excesul de greutate, antecedentele familiale sau sedentarismul.

Vezi si:
Preturi Pachet Rechizite clasa I
Preturi Pachet Rechizite clasele II-IV
Calculator Costuri Rechizite
Rechizitele de fite golesc buzunarele parintilor

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Credeti ca examenul de Bacalaureatul 2010 a fost fraudat?

Teste Online

Cat de bine ma cunosti

este foarte greu

mai multe »