Educatia copiilor intre familie si scoala

Publicat: 16 Ian 2009 00:00

Psihologii, psihiatrii si alti specialisti au pareri diferite in ceea ce priveste principalul factor in educatia copiilor si, respectiv, in prevenirea abandonului scolar si delincventei juvenile.Majoritatea sustin ca familia este cea care isi pune amprenta, de cele mai multe ori definitiv, pe modul de formare a personalitatii tanarului om.

Altii afirma ca scoala este cea care modeleaza copilul. Multi parinti care au copii mai "nazdravani" ii ameninta cu celebrele cuvinte: "Lasa ca mergi tu la scoala!"

Oricat s-ar stradui cadrul didactic in ciclul primar si apoi in cel gimnazial sa corecteze comportamentele deviante ale elevilor, nu ar avea rezultate semnificative daca nu beneficiaza de sprijinul familiei.

In clasele primare invatatoarea primeste din partea copiilor o mare credibilitate, mai ales daca aceasta a stiut cum sa le capteze atentia. Elevii o vad ca si prietena lor si, mergand acasa, spun ca doamna invatatoare le-a cerut sa faca ceva anume pentru a doua zi. Majoritatea se supara foarte tare si chiar plang daca nu reusesc sa isi rezolve temele sau daca parintii nu au materialele necesare. Din acest motiv cadrul didactic trebuie sa cunoasca foarte bine situatia financiara a fiecarei familii pentru a da teme diferentiate.

Realizand periodic vizite la domiciliul copiilor invatoarea isi formeaza o vedere de ansamblu asupra mediului in care se dezvolta acestia. Pot exista diferente mari intre ceea ce spun parintii si ceea ce se intampla in realitate. Multi din parintii de astazi isi lasa copiii sa vizioneze la televizor desene, emisiuni si filme care ii fac mai violenti si care contin expresii si cuvinte pe care cei mici le folosesc fara sa le cunoasca sensul si care, de cele mai multe ori, sunt vulgare.

Insisi parintii spun ca ei nu s-ar putea uita la astfel de "prostii", dar nu le interzic celor mici sa se uite.

Ne aflam oare intr-o societate in care copiii isi conduc parintii? Nu este indicata autoritatea excesiva a parintilor, ci o comunicare eficienta cu cel mic in care parerile si dorintele lui sa fie ascultate si luate in considerare, in special cele care sunt benefice pentru el. Copilul nu trebuie condus, ci dirijat, implicat si sustinut in deciziile importante ce tin de persoana sa.

Comunicarea intre familie si scoala este esentiala pentru ca societatea sa aiba tineri educati si morali.

Vezi:
Un parinte mai bun: Ai incredere in tine!
Copii ascultatori vs Copii obraznici
Copiii materialisti

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Ce parere aveti despre noua generatie?

Teste Online

Test de muzica

E despre staruri:) Un test scurt in timp doar un mitnut si esti gata daca stii raspunsurile corecte:)

mai multe »