Cum sa il ajut sa invete sa iubeasca lectura

Publicat: 22 Sep 2008 00:00

Unul dintre cele mai importante lucruri din viata unui parinte si care sa merite din plin investitia ta de timp si energie, este modul in care acesta isi poate ajuta copilul sa fie incantat de citit si lumea cartilor.

Copiii vor invata lucrurile esentiale legate de citit in scoala, dar din nefericire, acestia ajung de cele mai multe ori sa asocieze cititul cu munca si nu cu placerea.

Astfel ei ajung sa isi piarda dorinta de a citi, acea dorinta exprimata prin curiozitate si interes, care este baza utilizarii cu succes a deprinderilor de citit si povestit.

Cel mai eficient  si mai placut mod de a-ti incuraja copiii sa iubeasca cartile si cititul este  sa le citesti cat mai des si cat mai timpuriu. Chiar si bebelusii pot vedea imaginile, pot da paginile cartilor si pot asculta vocea parintilor cand acestia le vorbesc.

Fa un obicei din timpul petrecut impreuna cu copiii tai, creeaza ceva special, imbratiseaza-i cat mai des si impartaseste-le frumuseatea  unei povesti fara alte distrageri. Astfel, poti realiza ca o carte pentru copii poate fii o adevarata incantare in aceeasi masura pentru cei mari si lumea lor, ca si pentru cei mici.

Desi copiii tai au crescut si au invatat ei insisi arta de a citi, nu te opri din a-ti petrece timpul cu ei, incurajeaza-i sa-ti citeasca, sa-ti povesteasca ce invata la scoala,  cum sunt colegii si prietenii lui. 

Doar prin simpla existenta a unor reviste, ziare, carti in casa ta ii vei ajuta pe copii  sa vada cititul ca pe  o placere, o modalitate de relaxare si in acelasi timp ca pe o parte din viata lor cotidiana.

Poti incepe sa le faci o mini-biblioteca si sa ai grija ca ei sa poata avea acces cat mai usor la cartile preferate, dar si la cele necesare in procesul de invatare.

Vezi si:
Cum il ajut sa citeasca mai mult?

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Vi se pare corect ca numai elevii din clasele primare au vacanta de toamna?

Teste Online

Cel mai iubit dintre Pamanteni - Marin Preda

Esti fanul numarul 1 al lui Marin Preda? Verifica-ti cunostintele din Cel mai iubit dintre Pamanteni!

mai multe »