Creeaza un mediu pozitiv pentru copilul tau

Publicat: 22 Sep 2008 00:00

Invatatul la copii depinde foarte mult de implicarea parintilor si de crearea unui mediu de invatare pozitiv. Copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului de invatare acasa, asa ca de ce sa nu incercam sa ii determinam sa aiba grija de locul in care isi desfasoara activitatea si sa il faca cat mai practic pentru ei insisi?

Cu putin efort isi pot crea un spatiu doar al lor, confortabil, placut si util pentru propriile activitati.
In toate activitatile pe care le desfasuram, incercam, in special prin modul de predare al profesorilor, sa ii determinam pe copii sa-si creeze un mediu pozitiv si cat mai potrivit pentru ei.

Fiecare lucru, atitudine pe care o au inseamna ceva pentru mediul in care isi desfasoara activitatea, fiecare vorba ii apropie sau ii indeparteaza de invatare. Gandeste-te la curat versus murdar, lumina versus intuneric, aerisit versus inchis, functional si primitor versus orice loc vechi.

Locul destinat studiului
Locatia poate fi oriunde. Gaseste, daca poti, un loc linistit si ferit de zgomot sau lucruri care iti pot distrage atentia, evita locul bucataria sau camera in care se reuneste de obicei familia. Ideal ar fi sa alegi un spatiu bine-delimitat  pentru activitatile copilului.

Mobilarea zonei alese
Este foarte important sa te asiguri ca zona pe care ai ales-o este bine luminata (ideal ar fi sa existe o lampa de birou, dar si lumina provenita de la soare), sa existe un calculator,  carti de referinta si alte rechizite. Evident,  este necesar un birou si un spatiu pentru depozitarea materialelor de invatare, de o zona de studiu care sa nu fie inghesuita si de un scaun cat mai confortabil, dar care sa-l ajute sa stea concentrat.

Resursele necesare invatarii
Trebuie sa ai mare grija sa ii asiguri copilului tau tot ce ii este necesar pentru a putea invata, sa nu piarda din timpul pe care il are rezervat invatarii in cautarea unui creion sau a unei ciorne.

Muzica – remediu de relaxare
Muzica clasica este considerata drept un “prieten al creierului”, o metoda de relaxare si de destindere a atmosferei de lucru. Muzica clasica ii ajuta pe studenti  sa se poata concentra mai bine si sa-si utilizeze la maxim capacitatile dobandite de-a lungul timpului. Cu toate ca majoritatea copiilor vor incerca sa te convinga ca muzica pe care o asculta ei este cea mai  “tare”, trebuie sa incerci sa-i convingi sa asculte macar o data muzica clasica, astfel s-ar putea sa realizeze ca este “ceva” care ii ajuta sa invete si sa se relaxeze mai usor. Daca tot nu reusesti sa-i convigi, propune-le sa incerce ,  macar pentru o perioada, un stil de muzica fara versuri care i-ar putea obosi creierul.

Ornamente pentru camera pozitiva
Decoreaza-i camera cu semne pozitive deoarece acestea il vor determina sa aiba un nivel de concentrare cat mai ridicat. Ajuta-ti copilul sa-si creeeze o atmosfera de inspiratie, facand impreuna diverse semne colorate care sa-l  ajute in activitatile pe care le desfasoara.

Iata cateva idei pentru aceste semne:
-    Invatatul este distractiv si natural!
-    Sunt unic!
-    Pot deveni tot ceea ce imi doresc!
-    Pot invata asta!
-    Cred in mine!

Suportul pentru tema
Daca il incurajezi, ii esti aproape la nevoie si daca il ghidezi sa-si creeze un mediu de studiu pozitiv va reusi sa-si creeze obiceiuri bune in  efectuarea temelor. De asemenea, este foarte important sa fii alaturi de el si sa il urmaresti atunci cand isi face temele. In timpul pranzului puteti sa stabiliti impreuna un plan pe care sa-l respectati referitor la teme si felul in care isi petrece timpul liber.

Timpul temelor!
Acesta nu poate fii respectat cu strictete in fiecare zi, datorita existentei activitatilor extrascolare, cu toate acestea trebuie sa incercercati sa creati impreuna un orar care sa poata fii respectat.

Lucrurile care ii distrag atentia
Pentru a se putea concentra cat mai bine, copilul trebuie sa aiba un mediu de studiu lipsit de lucruri care i-ar  putea distrage atentia. Trebuie sa stabiliti atent, inca de la inceput, prioritatile si timpul pe care il poate petrece pentru celelalte activitati(calculator, joaca, etc.).

Pauzele sunt foarte importante.Studiile arata ca majoritatea elevilor si studentilor retin ce au invatat la  inceput si la sfarsit. Astfel o pauza de 10-15 minute dupa fiecare ora va imbunatatii capacitatea de invatare a copilului.
 
Vezi si:
Copilul este singur acasa dupa scoala
Sa mituim copilul sa isi faca tema?

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Esti multumit de perioada aleasa pentru vacanta de Paste?

Teste Online

Testare la Geografie

Este un test de culrura generala din care ai ce invata!

mai multe »