Copilul tau isi face planuri pentru viitorul apropiat?

Publicat: 07 Apr 2011 00:00

Copilul tau este inca in scoala generala si nu stii daca se gandeste ce liceu vrea sa urmeze. Optiunile sunt nenumarate, dar e bine sa discutati de pe acum si sa puneti la punct un plan. Indiferent daca vrea sa se inscrie la un liceu teoretic sau vocational, copilul trebuie sa fie constient de aptitudinile si cunostintele pe care le detine si pe baza acestora sa ia o decizie de viitor.

Liceele teoretice sau vocationale sunt in cautare de aptitudini specifice in cererea candidatilor. Pentru a fi sigur de liceul care i se potriveste copilului tau, realizeaza o schema cu acele cursuri pe care se asteapta sa le urmeaza in timpul liceului si astfel il vei ajuta sa-si gaseasca locul potrivit. Ajuta-l sa-si atinga scopul si afla daca aveti un plan bine pregatit urmand chestionarul de mai jos:

1.Copilul meu stie ce liceu vrea sa urmeze si are un plan bine stabilit pentru acei ani.

Daca raspunsul tau e DA: Copilul tau e responsabil si se pregateste din timp pentru admitere. Verifica planul gandit de el si discuta obiectivele pe care si le-a propus. Isi poate schimba parerea destul de repede, asa ca intreaba-l de-a lungul timpului despre noi planuri.

Daca raspunsul tau e  NU: Asigura-te ca fiul sau fiica ta stie cat de important este sa ai un plan pentru anii de liceu. Planurile acestea sunt stabilite in urma unei analize a consilierului scolii sau a unui curs de orientare realizat in clasa a VIII-a. Intreaba-ti copilul de un astfel de plan si afla ce cursuri doreste sa urmeze la liceu, pentru a-l indruma spre un colegiu potrivit.


2. In fiecare an revizuiesc planul copilului meu si ma interesez de notele lui pentru a vedea daca se tine de invatat.

Daca raspunsul tau e DA: E un lucru bun. In timp ce faci aceasta verificare, poti observa daca mai are nevoie de meditatii sau merita mai mult timp liber, deodata ce situatia lui de la scoala e foarte buna.

Daca raspunsul tau e  NU: Incepe sa revizuiesti planul acum. E important sa te implici in acest proces si sa-l ajuti sa stranga cat mai multe informatii pentru a se decide.

3. Copilul meu stie ce gandesc despre dorintele lui.

Daca raspunsul tau e DA: Felicitari pentru timpul pe care il acorzi copilului tau. Pentru ca il asculti si ii impartasesti ceea ce gandesti despre planurile lui, te ajuta sa eviti dezamagirile sau neintelegerile.

Daca raspunsul tau e  NU: Copiii pot interpreta gresit asteptarile parintilor si multi dintre acestia renunta la un anumit plan pentru ca se gandesc ca parintii nu-si pot permite sau nu sunt de acord cu liceul respectiv. O discutie deschisa ajuta la eliberarea acestor presiuni sau nelamuriri ale copilului.

4. Am un dosar cu cele mai importante proiecte si realizari ale copilului meu care sa-i fie de ajutor cu planul pentru liceu.

Daca raspunsul tau e DA: Excelent! Un portofoliu cu toate premiile sau proiectele copilului tau e o idee minunata. Multe licee apreciaza astfel de portofolii. In acest dosar ar trebui sa ai incluse certificate de competenta, premii, articole publicate, eseuri, recomandari de la profesori, experiente din tabere.

Daca raspunsul tau e  NU: Incepe de acum sa tii un portofoliu al tuturor premiilor castigate de copilul tau sau alte proiecte scolare. Nu lasa nimic pe dinafara. Daca a participat la olimpiade, daca a avut slujbe temporare sau e voluntar, toate acestea intra intr-un portofoliu care nu va trece neobservat de comisiile din licee.

5. Planul pentru cei 4 ani de liceu ai copilului meu include activitati de invatare dupa orele de clasa si implicare sociala.

Daca raspunsul tau e DA: Foarte bine! Daca planul pentru cei 4 ani de liceu se axeaza pe munca academica, recrutare si consiliere, e bine sa se vada si persoana din spatele notelor. Un rol activ in comunitate reprezinta un atu pentru copilul tau. Cu toate astea, daca se ocupa cu foarte multe activitati extracurriculare e bine sa-i recomanzi sa se concentreze pe mai putine activitati pentru a pastra un echilibru.

Daca raspunsul tau e  NU: Liceele sunt interesate de persoane care au activitati in afara ariei scolare. Un voluntariat sau alte experiente de invatare iti ajuta copilul sa-si construiasca aptitudini si sa fie mai increzator.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Considerati ca elevii se mobilizeaza mai bine pe semestrul II?

Teste Online

Tom Cruise

E vedeta ta preferata? Atunci trebuie sa stii totul despre el! Esti gata de o provocare?

mai multe »