Afla de ce copilul tau are rezultate slabe la scoala

Publicat: 10 Sep 2009 00:00

Cauzele pentru care copilul dumneavoastra are rezultate slabe la scoala pot fi multiple, printre ele fiind proasta gestionare a timpului, lipsa motivatiei sau proasta comunicare cu colegii si profesorii.

Cum pana la deschiderea unui nou an scolar mai sunt cateva zile, va prezentam cele mai importante motive pentru care un elev nu se bucura de satisfactii in activitatea sa, precum si solutiile de rezolvare a acestor probleme oferite de site-ul suite101.com .

Absenteismul sau lipsa de implicare a parintilor
Implicarea parintilor in activitatea scolara este foarte importanta. Cu siguranta exista si copii care reusesc sa obtina rezultate foarte bune in ciuda conditiilor precare pe care le au acasa, dar majoritatea esueaza. Cei mai afectati sunt cei ai caror parinti sunt divortati, dar aproape la fel de greu le este si celor ai caror parinti sunt mult prea ocupati pentru a mai avea timp si pentru ei.

Recomandari: Mentineti o legatura stransa cu profesorii. Discutati zilnic cu copilul despre problemele scolare, verificati din cand in cand daca si-au facut tema si, mai ales, cum. Daca dumneavoastra va dati interesul o vor face si cei mici, intelegand ca este cu adevarat important sa invete.

Proasta organizare
In special in clasele primare copiii nu stiu sa se organizeze, preferand sa amane la nesfarsit efectuarea temelor sau a celorlalte insarcinari pe care le au.

Recomandari: Aratati-i cum sa isi faca programul. Explicati-i de ce este bine sa se uite la televizor abia dupa ce si-a terminat temele si fiti foarte ferm in stabilirea orelor de masa si de culcare.

Invatati-l sa invete
Multi copii sunt isteti, harnici si cuminti dar pur si simplu nu stiu cum sa invete. Unii tocesc, altii se bazeaza prea mult pe memoria vizuala iar aceasta le face feste.

Recomandari: Discutati cu profesorul. Cereti-i sa va recomande cateva metode de aprofundare a cunostintelor si sa va arate cateva tehnici de invatare rapida. Obisnuiti-l pe copil sa invete punandu-si intrebari: cum? de ce? cand? ce se intampla daca...?

Lipsa motivatiei
Multi copii nu invata pentru ca nu inteleg importanta acestei activitati. Cauzele acestei lipse de motivatie sunt dificil de stabilit si tin de la caz la caz.

Recomandari: Intrebati-l in primul rand pe copil de ce refuza sa invete si ce anume l-ar stimula. Unii simt nevoia unor recompense imediate, altii se simt intimidati de competitori si prefera sa cedeze singuri.

Recomandari: Stabiliti de comun acord un sistem de gratificare, recompensati-l pentru fiecare initiativa proprie si pentru fiecare succes inregistrat.

Golurile in cunostinte
O cauza extrem de importanta pentru care elevii din clasele mai mari incep sa regreseze in activitatea scolara este lipsa unor cunostinte anterioare, in special in cazul stiintelor exacte care necesita o anumita continuitate in pregatire.

Recomandari: Ajutati-l sa umple aceste goluri. Mai bine face cateva ore de meditatii pana ii ajunge din urma pe ceilalti, decat sa faca apoi pregatire suplimentara ani de zile din cauza acumularii permanente de lipsuri in cunostinte.

Lipsa de somn sau alimentatia necorespunzatoare
Copiii care nu iau micul dejun inainte de a porni spre scoala sau care stau pana tarziu in fata televizorului sau calculatorului si nu dorm suficient, nu vor putea fi atenti in timpul orelor, vor avea o capacitate de concentrare scazuta, nu vor intelege mai nimic din ceea ce li se preda si nici nu vor memora mare lucru din clasa.

Recomandari: Fiti foarte fermi in respectarea unui program stabilit dinainte, nu faceti concesii. Excesele de orice fel nu au ce cauta in timpul anului scolar. De asemenea, stabiliti un regim alimentar echilibrat si verificati sa fie respectat cu sfintenie.

Dificultati in relationarea cu ceilalti
Daca toate aspectele prezentate mai sus nu sunt valabile in cazul copilului dumneavoastra, atunci verificati daca nu cumva este vorba despre o anumita dificultate in relationarea cu profesorii si cu ceilalti colegi, care se reflecta adesea intr-o participare redusa la activitatile scolare.

Recomandari: Ajutati-l pe copil sa isi faca prieteni, inscrieti-l la cluburi de sport si incurajati-l sa participe la activitati extrascolare. Fiti alaturi de el, nu il criticati pentru lipsa de abilitati in acest sens. Aveti rabdare cu el.

Lipsa increderii in sine
Psihologii spun ca un copil caruia i se spune in permanenta ca este rau, prost sau incapabil va ajunge pana la urma sa fie asa. Multi elevi sfarsesc prin a se complace in aceasta situatie, ei refuzand sa mai incerce ca "dezlipeasca eticheta" odata pusa.

Recomandari: Rupeti dumneavoastra acest ciclu al negativismului. Incetati sa il mai criticati, sa ii distrugeti lipsa de incredere in fortele proprii si abordati o alta tehnica, cea a incurajarii, a recompenselor. Laudele facute cu glas tare, remarcile pozitive fac minuni in ridicarea moralului unui copil.

Sursa: ziare.com

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Evaluarea nationala este mai eficienta si mai corecta decat tezele unice?

Teste Online

Test pentru oameni mai putin inteligenti

Este un test de logica si putin din alte materii...

mai multe »