8 metode de a-ti invata copilul sa devina organizat

Publicat: 22 Sep 2008 00:00

Pentru a avea succes la scoala cat si in viata este nevoie sa iti dezvolti aptitudinile de bun organizator. Unii oameni sunt prin natural or buni organizatori, insa oricine poate integra rutina si algoritmi in activitatea copilului pentru ca acesta sa deprinda aceste insusiri.

Iata mai jos o lista cu strategii prin care sa iti ajuti copilul sa capete controlul asupra vietii lui.

1.    Foloseste liste de verificare
Obisnuieste-l pe cel mic sa isi faca liste cu ceea ce are de facut pentru ziua in curs sau pentru ziua urmatoare. Foloseste aceste liste pentru a-i aminti ce are de facut prin gospodarie, de teme sau ce manuale trebuie sa isi puan in ghiozdan pentru ziua urmatoare.
Copilul tau ar trebui sa tina un carnetel in care sa noteze tot ce are de facut pentru scoalaL lecture, teme scrise, memorari etc. In momentul in care va taia de pe lista ceea ce deja a facut, va avea un sentiment de satisfactie si multumire.

2.    Organizeaza temele
Inainte de a incepe sa isi faca temele, pune-l pe cel mic sa isi numeroteze exercitiile in ordinea in care ele ar trebui sa fie facute. Invata-l ca ar trebui ca pentru inceput sa nu aleaga cel mai greu exercitiu, insa sfatuieste-l sa nu il lase pentru sfarsit deoarece va fii oboist si ii va fii cu atat mai greu.

3.    Stabiliti un interval orar fix pentru teme
Este bine ca cel mic sa stie ca o anumita ora a zilei este ora la care el trebuie sa isi faca temele si sa invete. Cel mai bine ar fii ca ora pentru teme sa nu fie imediat dupa intoarcerea de la scoala deoarece intervine oboseala, iar copiii au nevoie de o pauza pentru deconectare. Hotarati impreuna care este ora cea mai potrivita pentru teme. Asa nu se va simti constrans si obligat. Chiar daca se intampla ca intr-o zi sa nu aiba teme, timpul destinat acestora ar trebui folosit pentru recapitularea lectiilor din clasa, pentru lectura sau pentru a lucra la un proiect viitor.

4.    Aranjati un spatiu special destinat studiului
Copilul tau ar trebui sa invete si sa isi faca temele in acelasi loc in fiecare zi. Asta nu inseamna ca este nevoie de un dormitor sau o camera speciala, ci d un loc linistit in care sa aiba cat mai putine lucruri care sa il distraga. Toate rechizitele si materiale didactice ar trebui sa ii fie aici la indemana.

5.    Organizeaza rechizitele
Ajuta-l pe cel mic sa tina evidenta caietelor, cartilor, documentelor sale intr-un loc special destinat acestui lucru. Astfel va gasi totul mult mai usir si isi va termina temele mai repede.

6.    Stabiliti o zi destinata curateniei
Incurajeaza-ti copilul sa isi faca curat in caiete, sa arunce foile care nu ii mai sunt necesare si sa aseze testele sau alte documente intr-un dosar separat. 

7.    Stabileste un program al casei
Incearca sa respecti in fiecare zi acleasi ore de cina sau de culcare. Asta il va ajuta pe cel mic sa intre intr-o rutina. Copiii care respecta o anumita ora de culcare merg la scoala mai bine odihniti. Incearca sa limitezi timpul in fata televizorului sau a calculatorului la o anumita perioada din zi.

8.    Pregateste-te pentru ziua care urmeaza
Inainte de culcare invata-ti copilul sa isi faca ghiozdanul, sa isi aranjeze hainele pentru ziua urmatoare astfel incat dimineata ii va fii mai usor sa se pregateasca de scoala.

Vezi si:


Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Crezi ca semestrul II va fi mai greu decat semestrul I?

Teste Online

Fotbal

un test pentru a vedea calitatile tale

mai multe »