Cum reduci nivelul de stres al copilului tau

Publicat: 12 Mai 2011 00:00

Copilul tau e foarte agitat inainte si in perioada tezelor si poate dezvolta o adevarata criza. Nu te speria, exista solutii prin care il poti ajuta sa depaseasca tensiunea.

Teste grile, verificari, teze, examene nationale, toate acestea creeaza presiune in jurul elevului. Acesta devine mult prea agitat pentru a reusi sa-si gaseasca linistea necesara procesului de invatare si clacheaza. Evident, un pic de presiune iti poate determina copilul sa se apuce sa invete, insa daca devine stresat, incepe sa experimenteze emotii negative si nu va fi capabil sa se concentreze. E important sa gasesti nivelul potrivit de tensiune pentru a-ti motiva copilul sa studieze, dar si solutii cand nivelul de stres atinge culmi maxime.

Invata-ti copilul sa se descurce in perioada tezelor urmand etapele prezentate mai jos:

1. Gandeste preventiv. Roga-ti copilul sa-si noteze datele cu tezele si testele anuntate pe un calendar, pentru a preintampina agitatia de dinaintea acestora.

2. Discuta cu el despre stresul pe care il experimenteaza in aceasta perioada. Intreaba-l cum se simte cand are un test a doua zi si cat de ingrijorati ii sunt si colegii. Discutiile de genul acesta iti va descoperi reactia copilului tau in preajma tezelor si ce solutii adopta.

3. Descurajeaza toceala. Copilul nu ar trebui sa se apuce de invatat in noaptea de dinaintea testului. Psihiatrii descurajeaza acest comportament pentru ca elevul incearca sa acumuleze foarte multa informatie intr-un timp foarte scurt, ceea ce duce la stergerea informatiilor a doua zi, la test. Ca sa nu se intample asta, asigura-te ca timp de cateva zile, inaintea testului, copilul tau sa citeasca materialele reomandate de profesor. Ai grija sa acorde o importanta mai mare intelegerii lectiilor decat memorarii lor.

4. Trimite-l la meditatii. Chiar inainte de perioada testelor, roaga-ti copilul sa-si abordeze profesorul pentru meditarea si in afara orelor de la scoala  pentru a intelege si mai bine lectia. Cateva sesiuni de meditatii cu profesorul il va ajuta sa-si castige increderea in sine si sa nu o dea in bara la test.

5. Recomanda-i strategii de invatare. Aminteste-i sa se uite peste planul de recapitulare sau intrebarile lansate ca model de profesor pentru o invatare optima.

6. Tine-l cu picioarele pe pamant. Nu e sfarsit de lume daca nu se descurca la test sau pica un examen. Adolescentii tind sa exagereze uneori o nota proasta si pentru asta au nevoie sa le reamintesti ca visele si scopurile propuse nu vor disparea, in ciuda rezultatului slab la unul dintre teste. Exista meeu sanse pentru succes, profesorii accepta si referate pentru marirea mediei.

In concluzie, fa-ti copilul sa inteleaga ca intreaga lui experienta de invatare este mai importanta decat un examen sau test. Fii alaturi de el in perioada asta aglomerata si rasplateste-l dupa depasirea acesteia, pentru o relaxare completa!
 

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Cum percepi noul semestru scolar?

Teste Online

Test de evaluare HTML - cls XII

Test cu itemi obiectivi, semiobiectivi, care vizeaza intelegerea notiunilor HTML: inserare tabele, marcaje pentru formatarea textului, structura unui ...

mai multe »