Tu stii ce ai de facut pentru a diminua riscul unei explozii neasteptate la anvelope?

Publicat: 23 Iun 2022 00:00

Sunt destul de multe motive pentru care anvelopele auto pot exploda. Multe dintre acestea pot fi evitate dacă verificăm corespunzător mașina înainte de fiecare deplasare.

Presiunea

Primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la explozia unei anvelope este presiunea. O presiune scăzută este motivul principal. Este recomandat să verificăm presiunea lunar, în special înainte de a porni la un drum lung. O presiune prea ridicată în anvelope, face că materialul din care acestea sunt făcute să se întindă și astfel să îi scadă rezistența, ceea ce duce la explozie.


Umflarea corespunzătoare a anvelopelor duce la o uzură scăzută și la un consum redus de carburant. Informații privind presiunea din avelope găsim pe capacul rezervorului, în interiorul torpedoului sau pe stâlpul din dreptul ușii șoferului. Este știut faptul că pentru o aderență corespunzatoare, când avem anvelope de iarnă, presiunea nu trebuie dusă către limita superioară.

Lovirea obstacolelor

Șocul creat de impactul cu o bordură sau cu o groapă adâncă poate face că roțile să nu mai păstreze aliniamentul, astfel generând o uzură neuniformă, și pot duce la apariția gâlmelor. Gâlmele apar din cauza ruperii pânzei de ranforsare de pe flancuri, astfel, cauciucul ne mai având susținere, pot duce la explozia anvelopei.

Încărcarea peste limită a mașinii

Un autovehicul încărcat peste limita admisă poate fi cauza unei explozii bruște a anvelopelor, cu atât mai mult dacă presiunea din anvelope nu este cea corectă. Recomandarea specialiștilor este că, în cazul în care dorim o încărcare mai mare a mașinii, să folosim anvelope ranforsate cu inscripția „XL” pe flancuri. Acestea au pe lateralele întărite un strat de pânză în plus, pentru susținerea unei greutăți mai mari decât cele standard.

Viteză de rulare

Un alt lucru care poate duce la explozia unei anvelope este viteza de rulare. La viteză ridicată anvelopele se încălzesc și cauciucul din care sunt făcute devine moale, ceea ce face ca uzura să fie accentuată. 

Vechimea anvelopelor

Anvelopele, fiind făcute din cauciuc, sunt afectate de trecerea timpului și își pierd din proprietăți. De la un sezon la altul acestea îmbătrânesc și capătă microfisuri care în timp se înmulțesc. Acest lucru, în timp creează cadrul pentru explozia anvelopelor.

Specialiștii de la Vadrexim.ro ne recomandă folosirea anvelopelor atât timp cât anvelopele își păstrează proprietățile și înălțimea profilului anvelopelor nu scade până la martorul de uzură aflat pe banda de rulare.

Sursa foto: Vadrexim.ro

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Cum v-ati invatat copilul sa reactioneze daca se rataceste?

Teste Online

Testul de Logica!

Un test usor de logica.

mai multe »