Ce face un sef de santier si cum poti invata aceasta meserie

Publicat: 08 Aug 2022 00:00

Odată cu creșterea numărului populației din orașele mari, construcțiile sunt un domeniu foarte activ. De aceea, și nevoia de specialiști din domeniu este mare. Printre joburile din aria construcțiilor se află și meseria de șef de șantier. Pentru oferta de locuri de muncă din domeniu și pentru cele mai noi joburi, uită-te aici.

Ce face un șef de șantier

Principala responsabilitate a unui șef de șantier este să urmărească și să coordoneze lucrările aflate în execuție, precum și încadrarea în planificare a activității și încadrarea în bugetul alocat. Alte responsabilități pe care le are sunt: asigurarea managementului executiv și administrarea eficace a activităților, proiectelor, operațiunilor și resurselor. Tot el este persoana care supraveghează și se asigură cu privire la exploatarea în condiții optime și/sau conservarea integrității bunurilor, instalațiilor, echipamentelor și dotărilor existente.

Tot șeful de șantier este cel care face evaluarea pieței actuale sau potențiale și, în funcție de acestea, propune soluții de maximizare a activității, urmărește optimizarea costurilor și propune soluții de îmbunătățire a activității.

Cum poți învăța această meserie

Pentru a deveni șef de șantier, de obicei, este nevoie să ai studii superioare în domeniul construcțiilor finalizate, cu o diplomă de licență de inginer constructor. Ca să dobândești experiență de șef de șantier, trebuie să lucrezi în domeniul construcțiilor, atât în execuția de lucrări, cât și în coordonarea de echipe de șantier.

De asemenea, este util să-ți dezvolți o serie de abilități, precum analiză și planificare, abilitatea de a efectua necesarul de materiale, proactivitatea și dinamismul, dar și abilitatea de a crea instrumente specifice de măsură și control al activității. Mulți angajatori cer și permis de conducere, pentru a te putea deplasa cu ușurință la diversele lucrări de pe șantier.

Cum devii șef de șantier

Un șef sau diriginte de șantier are nevoie de o autorizație specifică. Pentru a obține această autorizație, trebuie să fii absolvent al facultății de construcții și ai nevoie să obții un atestat. Procedura prevede că autorizarea se poate face pe baza unui examen sau fără examen și că poate solicita autorizarea ca diriginte de şantier titularul unei diplome de inginer şi/sau arhitect, respectiv master/ doctorat, în unul/mai multe dintre domeniile şi specializările universitare menţionate în tabelul de la art. 8 alin. (4) din procedură, dacă îndeplineşte condiţia de experienţă profesională minimă, iar taxa de autorizare este de 200 de lei.

Foto: Mikael Blomkvist/Pexels

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Cum vi se pare noul calificativ.ro?

Teste Online

Arhitectura sistemelor de calcul

Arhitectura sistemelor de calcul

mai multe »