Referat Vechimea in muncaVechimea in munca in sensul de stagiu general in activitate constituie un izvor de importante drepturi pentru fiecare persoana incadrata in munca. Dreptul la pensie e principala forma a asigurari materiale in caz de validitate, batranete sau pierderea sustinatorului. Acest drept este conditionat in primul rand de vechimea in munca. Durata concediului de odihna, se stabileste, de asemenea, proportional cu vechimea in munca, fiind 15 zile lucratoare pentru cei care au o vechime in munca de pana la 5 ani, pentru 26 zile lucratoare este necesara o vechime in munca de peste 20 de ani.

La baza vechimi in munca sta activitatea desfasurata in cadrul unor raporturi juritice de munca, adica in baza unui contract de munca, indiferent de natura lui(pe durata nedeterminata sau determinata), de modul de retribuire sau de unitatea in care se presteaza munca(intrepinderi sau organizati economice ale statului, organe centrale sau locale, la persoane juritice din sectorul particular sau la o persoana fizica). Activitatea desfasurata in baza unui contract civil nu da dreptul insa decat la remunerarea pentru munca prestata. Timpul lucrat astfel nu se considera vechime in munca. Legea stabileste concret conditiile in care trebuie sa se desfasoare activitatea pentru a constitui vechime in munca.

Lucratorilor retribuiti pe baza de cota procentuala li se considera vechime in munca timpul lucrat ca atare daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a. desfasoara o activitate cu caracter permanent, la care este justificata folosirea de personal incadrat cu contract...

Materie: Economie
Postat de Demian Sergiu in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
1 nota primita
2
Accesari: 1103
Download-uri: 154


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10