Referat Unde ElasticeO unda elastica în propagare, atunci când întâlneste un obstacol sau o supra-fata de separare dintre doua medii, produce anumite fenomene specifice, si anume ocolirea aparenta a obstacolului si schimbarea directiei de propagare prin întoar-cerea în acelasi mediu, sau prin trecerea în mediul urmator. Acestea sunt fenome-nele de difractie, reflexie si refractie, care se studiaza cu ajutorul notiunilor de raza si front de unda.

Difractia este proprietatea undelor de a se împrastia si a se curba atunci când trec print-o fanta îngusta sau lovesc un obstacol de dimensiuni comparabile cu lun-gimea de unda a undei. Difractia este o proprietate a tuturor undelor.

Aflarea frontului si a mersului ulterior al undei elastice atunci când ajunge la un obstacol sau pe o suprafata de separare dintre doua medii se face pe baza prin-cipiului lui Huygens (Christian Huygens 1629-1695), observat experimental si for-mulat astfel:

Toate punctele mediului aflate la un moment dat pe un front de unda devin surse secundare de oscilatii care produc unde identice cu unda primara si se propaga în continuare.

Noul front de unda se obtine ca fiind înfasuratoarea punctelor mediului aflate în aceeasi faza de oscilatie.

Undele care se genereaza permanent de catre punctele mediului se numesc unde secundare sau elementare, si se propaga în sensul îndepartarii de sursa fizica initiala. Altfel spus, prin acest efect nu apar unde inverse, ci numai unde progre-sive. Se admite ca absenta undelor inverse se datoreaza unei interferente a undelor elementare...

Materie: Fizica
Postat de bogy in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
38 note primite
7
Accesari: 4622
Download-uri: 852


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10