Referat Teoriile dezvoltarii: Teoria lui Super - durata de viata, spatiul de viata
Teoriile dezvoltarii: Teoria lui Super - durata de viata, spatiul de viata

Teoriile dezvoltarii: Teoria lui Super - durata de viata, spatiul de viata
Teoria

Desi aceasta teorie reprezinta rezultatul a 60 de ani de cercetari si reflectii si de feedback de la practicieni, Super nu considera ca teoria lui este "comprehensiva", ci o "teorie segmentala", care se mai poate înca dezvolta. Dupa parerea lui, teoria duratei vietii si spatiului de viata este un set de teorii reunite în mod larg, care se ocupa de aspectele specifice ale dezvoltarii carierei si formeaza cadrul unei întelegeri mai bune a procesului de dezvoltare a carierei si a consilierii.

Aceasta teorie este construita în jurul a 14 afirmatii (aici enumerate cu litere cursive), care pot fi grupate în jurul unor componente cheie mai ample ale procesului de dezvoltare a carierei. Dupa fiecare afirmatie sau set de afirmatii urmeaza câteva reflectii cu privire la semnificatia si consecintele acestora.

Primele trei afirmatii se refera la teoria trasatura-factor. Super nu considera însa, potrivirea dintre individ si ocupatii drept un proces cu "o singura alegere optima". Dimpotriva, oamenii au o mare varietate de optiuni, care pot fi toate potrivite, dar alegerea ca atare va depinde de individ si de caracteristicile situatiei.

Super (1996) formuleaza acest lucru în felul urmator:
Afirmatia 1:

Oamenii difera prin capacitatile si personalitatea lor, prin nevoile, interesele, trasaturile si conceptiile despre sine.

Fundamentala în aceasta teorie este...

Materie: Psihologie
Postat de Anonim in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
10 note primite
8
Accesari: 3609
Download-uri: 558


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10