Referat Statele medievale romanesti -- formare si dezvoltarePremisele formarii statelor medievale românesti. Odata cu desavârsirea procesului de formare a poporului român si a limbii române (secolele VIII-IX) în istoria ce se scria în spatiul Carpato-Danubian-Pontic începe o noua etapa -constituirea statelor medievale românesti.

Formarea statelor medievale românesti este, în primul rând, rezultatul actiunii mai multor factori interni: formarea relatiilor feudale, necesitatea protejariii averii acumulate de diferitele paturi sociale, a reglementarii relatiilor dintre aceste paturi, a apararii cailor comericiale internationale care strabateau spatiul românesc si a centrelor de comert intern (iarmaroace, asezari orasenesti), a valorificarii economice a noilor terenuri etc.

Premisele interne au fost favorizate de anumite împrejurari externe. Astfel, în perioada care a urmat dupa invazia tatarilor din 1241 a fost lichidata pentru o vreme hegemonia regatului maghiar la sud si est de Carpati, ceea ce a permis formatiunilor statale românesti din aceasta zona sa evolueze spre întarirea propriei organizari interne si extinderea lor teritoriala.

Constituirea statelor medievale românesti a decurs în câteva etape: unificarea teritoriala, formarea structurilor sociale, a institutiilor centrale statale de guvernare si obtinerea independentei, recunoscuta de tarile vecine.

Procesul de formare a statelor românesti si-a gasit expresie în formula acceptata de istorici despre evolutia societatii românesti de la sat la stat. Aceasta formula explica esenta procesului care a avut la baza...

Materie: Istorie
Postat de Van-Dame in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
143 note primite
6
Accesari: 9563
Download-uri: 1936


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 

Super Chick Sisters
Super Chick Sisters
Barbie si poneiul
Barbie si poneiul
Pinboliada
Pinboliada
Zombie Taxi
Zombie Taxi
Mile High Club
 Mile High Club