Referat Sistemul circulatorSistemul ciculator este format din inima, vasele sangvine si limfatice care alcatuiesc o unitate functionala coordonata si permanent adaptata nevoilor organismului.

Inima
Inima este un organ musculos, cavitar, tetracameral, care pompeaya ritmic în artere sângele pe care îl primeste prin vene. Desi la om cântareste aproximativ 300 g si are marimea pumnului unui adult, inima efectueaza o activitate uriasa, zilnic contractându-se de peste 100000 de ori si pompând peste 7200 de l de sânge. Sectionând inima, se constata ca este construita din doua atrii si doua ventricule, separate complet prin septurile interatrial si iterventricular. Fiecare atriu comunica cu ventriculul respectiv prin orificiile atrio-ventriculare prevazute cu valve, care se deschid doar intr-un anumit sens, spre venticule: stâng (biscupida) si drept (triscupida).

Structura histologica a inimii
Inima este alcatuita din tei straturi concentrice: endocard, miocard si epicard.
Endocardul este constituit dintr-un endoteliu situat pe o membrana bazala ce se continua cu stratul subendotelial, format din fibre colagene, fibre de reticulina, fibre elastice, rare celule conjuctive si numeroase terminatii nervoase senzitive.
Miocardul este constituit din fascicule de fibre musculare cardiace, orientate circular în peretele atriilor, si din fibre oblic-spiralate în ventricule.
In peretele inimii. Î n afara celulelo miocardice, mai exista celule specializate în generarea si conducerea impulsulilor de contractie acestea constituie tesutul excitoconductor nodal....

Materie: Biologie
Postat de anonim in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
54 note primite
6
Accesari: 4062
Download-uri: 652


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10