Referat Polimerii
POLIMERI

Moleculele alchenelor si ale altor substante nesaturate au proprietatea de a se uni intre ele cu ajutorul dublelor legaturi si de a forma polimeri:

n A = An

Numarul de molecule ale monomerului, care se impreuneaza pentru a forma polimerul, se numeste grad de polimerizare(n). Reactia care sta la baza formarii polimerului se numeste polimerizare iar alchena folosita ca materie prima se numeste monomer.

Se disting doua tipuri de reactii de polimerizare. Unele duc la polimeri cu grade de polimerizare mici: dimeri, trimeri tetrameri; on altele iau nastere polimeri inalti sau macromoleculari (n= cwteva sute sau mii).

Alchenele simple, cum sunt etena, CH2=CH2, si propena, CH2=CH - CH3, se transforma in macromolecule numai in conditii speciale. Cel mai usor se polimerizeaza alchenele care au doua grupe alchil la unul din atomii de carbon ai dublei legaturi, ca de exemplu izobutena:

CH3
/
CH2= C
/
CH3

Se cunosc monomeri care polimerizeaza usor deoarece contin in molecula o dubla legatura, de care se leaga o alta grupa de atomi, decwt grupa alchil (CH3) sau hidrogen. Asemenea monomeri sunt:

C6H5- CH=CH2; CH2=CH-Cl; CH2=CH-C=N
Stirenul clorura de vinil acrilonitril

Polimerizarea consta in unirea "cap la coada" a unui mare numar de alchene, prin desfacerea dublelor legaturi, sub influenta catalizatorilor, a radicalilor liberi si in conditii de temperatura, rezultwnd o macromolecula de forma...

Materie: Chimie
Postat de in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
3 note primite
4
Accesari: 1471
Download-uri: 254


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10