Referat Platon - RepublicaDialogul "Republica" este exemplar în ceea ce priveste teoria lui Platon despre stat si despre ideea de dreptate. Republica sau Politeia nu înseamna, la Platon, stat, ci forma de guvernare. Principala componenta a dialogului este cea social-educativa. În "Cuvânt prevenitor" la acest dialog, Constantin Noica scrie: "Cine nu vrea sau nu e în stare sa slujeasca cetatea depasind-o, s-o slujeasca integrându-se în ea".

Temele mari ale dialogului sunt: dreptatea si nedreptatea, necesitatea morala pentru stat si pentru individ de a-si întocmi viata dupa dreptate, precum si principiul bunei rânduieli a societatii.
Platon vede statul ca pe o persoana morala si va arata natura si efectele imediate ale dreptatii: statul în care domneste ideea de dreptate (virtute) e fericit, reciproca fiind adevarata.

Dialogul se deschide tocmai cu discutia despre ideea de dreptate (cartile I si II). Socrate discuta cu cei patru interlocutori, printre care Glaucon si Adeimantos, fratii lui Palton, despre ce este, sau ce poate fi, dreptatea. Platon are aici în vedere întemeierea statului ideal si conditiile în care un astfel de stat este posibil, ajungând la concluzia ca, pentru a putea exista, statul trebuie sa fie cladit pe ideea de dreptate. Când Socrate ridica ideea "Ce este dreptatea ?", pe el îl intereseaza ce este dreptatea în ea însasi, iar nu ce este în raport cu altceva. Sunt oferite mai multe definitii: dreptatea este îndatorirea de a spune adevarul; dreptatea este dreptul celui mai tare; a ace nedreptatea e mai bine decât a o suferi; dreptatea...

Materie: Istorie
Postat de Rambo Cel Adevarat in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
17 note primite
5
Accesari: 3359
Download-uri: 729


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10