Referat Plante carnivore
Plante carnivore

Plantele carnivore sunt miracole ale naturii. Traiesc in locuri unde solul este sarac în substante nutritive, fiind nevoite sa supravietuiasca printr-o strategie unica în lumea plantelor: capturarea animalelor vi pe care le consuma.

Plantele carnivore par a fi doar roadele unei imaginatii bogate, desi sunt foarte reale, si surprinzator de frecvente. Sunt grupate în sase familii, care cuprind 450 de specii, putând fi gasite în toate partile Globului, în medii de viata variate.

Mecanismele de capturare a hranei sunt diferite, deosebindu-se 5 tipuri: capcana urcior, capcana plesnitoare, capcana adeziva, capcana veziculara, capcana vârsa, dar între tipul de capcana si familia din care fac parte nu exista nici o legatura.

Ulcioare: Plantele care apartin acestei categorii, reusesc sa atraga prada prin tot felul de siretlicuri. Unele atrag insecte prin coloratia marginilor si a peretilor interni, altele prin seva dulce. Plantele Sarracenia au frunzele sub forma de urcior, prevazute la margini cu niste pereti orientati în jos: acestia împiedica insectele sa se prinda de margini si sa evadeze. Un alt motiv pentru care victima plantei nu evadeaza, este faptul ca seva dulce contine substante narcotice, care ametesc insecta.

Glandele minuscule aflate în peretii interiori ai ulciorului secreta enzime, care accelereaza descompunerea corpului insectei. Câteva insecte însa reusesc sa...

Materie: Biologie
Postat de in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
646 note primite
6
Accesari: 24150
Download-uri: 4183


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10