Referat Morometii - rezumat scurt si eficient
Butuc Daniel

Clasa a VII-a F
Aglomerari urbane
Megalopolisul BosWash

Geograful francez Jean Gottman (1915-1994) a studiat coasta de est a Statelor Unite ale Americii, a publicat Ïn 1961 descriind aceasta regiune ca pe una intens populata care se Ïntinde de la Boston Ïn nord si p×na la Wshington Ïn sud, pe o lungime de peste 300 mile. Aceasta regiune, la fel ca titlul cartii sale, se numeste"Megalopolis". Termenul de "megalopolis" provine din limba greaca si Ïnseamna "oras foarte mare". ïn antichitate, un grup de greci au planuit construirea unui imens oras Ïn peninsula Peloponez. Planul lor nu a dat roade, dar totusi, au construit micul oras Megalopolis care exista si azi.

Megalopolisul reprezinta cea mai spectaculoasa forma urbana; sunt arii urbanizate, de regula, de tip coridor si litoral ce se disting prin continuitatea Ïn teritoriu a diferitelor categorii de orase, individualitatea administrativa a fiecarei formatiuni urbane, un numar mare de locuitori, restr×ngerea spatiilor agricole si predominarea, eventuala, a spatiilor forestiere.

Megalopolisuri exista pe tot globul: Ïn Brazilia Rio de Janeiro-Sao Paulo-Belo Horizonte, Ïn Japonia "Tokaido" (ce cuprinde orasele Tokio, Osaka si Kobe), dar mai ales Ïn SUA: "BosWash" (alcatuit din Boston, NewYork, Philadelphia, Baltimore si Washington), "ChiPitt" sau Marile Lacuri (cu orasele Chicago, Cleveland, Detroit si Pittsburg) si "San-San" (alcatuit din San Francisco, Los Angeles si San Diego). ïn curs de formare sunt...

Materie: Geografie
Postat de Radu-X & Voycu in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
76 note primite
5
Accesari: 8259
Download-uri: 1393


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10