Referat Ioan Slavici - Mara (caracterizarea Persidei)Analizand romanul Mara, Nicolae Iorga scria ca titlul potrit romanului ar fi fost " Copii Marei ". Nicolae Monolescu considera ca titlul ales de Slavici se justifica pe deplin, "Persida insasi nefiind decat o Mara juvenila... ". Discutia isi are semnificatie ei. Fara a da dreptate unuia din cei doi critici trebuie sa observam ca in roman, copii Marei, Persida si Trica, nu sunt ceea ce, indeobste, poarta numele de personaje secundare.

Daca Mara este un personaj stabil, care nu se modifica de-a lungul romanului, ci doar reactioneaza fata de anumite evenimente, Persida e un personaj care evolueaza. Putem citit Mara atat ca roman de familie cat si ca bildungsroman. Pentru ambele feluri de lectura Persida e un personaj "cheie". Ca roman de familie Mara evidentiaza cateva relatii esentiale. Nu este dificil sa observam ca nucleul relatiilor familiale este fiica Marei. Operand o selectie, am putea observa ca in roman sunt narrate legaturile dintre mama si fiica si frate, dintre sotie si sot (Nalt). Si, desigur, aceasta sfera de relatii poate fi completata, un segment aprte reprezentandu-l legatura dintre Persida si parintee ei spiritual, maica Aegidia.

Ca bildungroman, Mara urmareste evolutia Persidei si a lui Trica. Persida e educate de calugaritele catolice din Lipova, avand-o ca parinte spiritual, scriam, pe maica Aegidia. Alegerea unei manastiri catolice ca loc de educatie pentru Persida nu e intamplatoare, ci contribuie la acutizarea tensiunii romanesti. Spatiul desavarsiri morale, al meditatiei, al credintei pure in Dumnezeu, manastirea din Lipova va fi...

Materie: Romana
Postat de Catuna Vlad in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
183 note primite
7
Accesari: 11326
Download-uri: 1884


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10