Referat Federatia rusaStat in Eurasia, Federatia Rusa ocupa o suprafata de 17 075 400 km, situându-se pe locul I pe glob. Capitala este Moscova.

De dimensiuni continentale, desfasurata in estul Europei si in nordul Asiei, Rusia are un relief variat, o clima temperata cu un continentalism excesiv in estul Siberiei, o retea uriasa de ape curgatoare, numeroase lacuri, un bogat fond forestier si o fauna diversa..

Partea apuseana este ocupata de Marea Câmpie Rusa (est-europeana), presarata cu coline si podisuri vechi (Podisul Valdai - altitudinea maxima 343 m)si cu altitudine sub nivelul marii in apropierea Marii Caspice. De partea asiatica, mult mai extinsa, Câmpia Rusa este separata prin sistemele Muntilor Ural, dezvoltati pe directia N-S pe mai mult de 2000 km (altitudinea maxima 1894 m) care, prin nenumaratele resurse de subsol constituie un adevarat muzeu mineralogic. In partea asiatica se afla Campia Siberiei de Vest (drenata de fluviul Obi), Podisul Siberiei Centrale (intre fluviul Enisei si Lena, altitudinea medie 1000 m) si Muntii Siberiei Orientale (Verhoiansk, Cerski, Kolâma, muntii vulcanici din Peninsula Kamciatka, între care Kliucevski, 4750 m, constituind altitudinea maxima din Rusia). In sudul Siberiei Centrale se afla Muntii Saiani si Altai, iar in extremul SE, spre Marea Japoniei, Muntii Sihote Alin.

Dominanta este clima temperata cu nuante maritime in V (spre Marea Baltica) si in E(spre Oceanul Pacific), unde apar influente musonice; o mare parte a tarii are un climat rece, polar aspru (cu ierni ce tin 8 - 10 luni si veri scurte, racoroase); in...

Materie: Geografie
Postat de anonim in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
324 note primite
6
Accesari: 16937
Download-uri: 3334


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10