Referat Cascada NiagaraSituata între statele New York si Ontario (fig. 1), Cascada Niagara este una din cele mai spectaculoase miracole naturale ale continentului Nord-American. Cascada se afla pe râul Niagara, care curge între Statele Unite si Canada de la Lacul Erie pâna în Lacul Ontario (figura 2). Aceasta se afla la aproape 27 kilometri nord vest de Buffalo, New York, oras industrial si turistic, centru al Cascadei Niagara..

Figura 1. Localizarea geografica a Cascadei Niagara
Figura 2. Orasul Toronto vazut de pe lacul Ontario

Cascada este divizata în doua parti de Insula Goat. Partea mai mare cea din stânga (canadiana) se numeste Horseshue Falls si are o înaltime de 56 de metri, iar lungimea crestei este de aproximativ 670 metri. Cealalta parte, American Falls, din jumatatea dreapta are o înaltime de 58 de metri, dar lungimea crestei doar de 320 metri.

Pâna ajunge sa curga peste stratul de roca, partea americana a râului are doar 1 metru adâncime, spre deosebire de cea canadiana care are aproximativ 6 metri adâncime. În fiecare minut aproape 340000 de metri cubi de apa cade peste stâncile cascadei Niagara. Din cauza caderii puternice de apa se formeaza o ceata care la rândul ei cu ajutorul soarelui da nastere la multe curcubee. Din acest motiv indienii Iroquois au numit cascada Cataracta Niagara (figura 3).

Plonjarea puternica a apei a produs pesteri în spatele perdelei de apa. Excursionistii pot intra în pestera Vânturilor pentru a viziona ceva cu totul neobisnuit. Cascada Canadiana a sapat un bazin de plonjare de 59 metri adâncime....

Materie: Geografie
Postat de anonim in 02 Iunie 2008


nota obtinuta
155 note primite
6
Accesari: 7131
Download-uri: 1013


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10