Referat BuburuzaIN MAREA BRITANIE, aceasta micuta insecta colorata este cunoscuta sub numele de ladybird, care inseamna pasarea doamnei. In tara noastra, i se spune buburuza sau mamaruta. Desi gandacii nu se numara printre insectele noastre preferate, buburuzele fac exceptie, fiind, de obicei, privite cu drag.

Ele ii fascineaza pe copii, iar gradinarii si agricultorii le primesc cu bratele deschise. De ce sunt ele atat de indragite? De ce sunt indragite In general, buburuzelor le place la nebunie sa manance afide, sau paduchi-de-plante, niste insecte minuscule, cu corpul moale, care devoreaza culturile din gradini si de pe camp. Unele buburuze adulte pot consuma in timpul vietii lor mii de afide; chiar si larvele lor au mare pofta de mancare.

In plus, buburuza se hraneste cu multe alte insecte daunatoare. Exista specii care se ospateaza chiar cu diverse ciuperci ce ataca plantele. Prin urmare, nu ne mira de ce gradinarii si agricultorii indragesc buburuza! Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, paduchele australian (Icerya purchasi) a fost adus intamplator in California (SUA).

Acest daunator s-a inmultit asa de repede, incat ameninta sa distruga toate livezile de citrice si industria aferenta. stiind ca, in tara lui de origine, acest paduche nu punea in pericol culturile, un entomolog a mers in Australia sa-i caute dusmanul natural. Acesta era gandacul Rodolia cardinalis, din familia buburuzelor.

Au fost aduse in California cu vaporul circa 500 de exemplare, iar intr-un an paduchele aproape ca disparuse. Astfel livezile de citrice au fost...

Materie: Biologie
Postat de Gabriela in 10 Februarie 2009


nota obtinuta
383 note primite
6
Accesari: 16317
Download-uri: 1578


 Voteaza acest referat

Daca acest referat te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10