Cauta material didactic


Cauta Programe scolare Filtreaza dupa:

PROGRAMA SCOLARA LIMBA SI LITERATURA ROMANA CLASA A 11 A SI A 12 A

Rss RSS  |  Adauga material didactic  |  Rss Adauga opinie

PROGRAMA SCOLARA LIMBA SI LITERATURA ROMANA CLASA A 11 A SI A 12 A

NOTA DE PREZENTARE

Programa de Limba si literatura romana pentru clasele a X-a a XII-a fost elaborata in cadrul unei paradigme a disciplinei pentru aceasta etapa de scolarizare, avandu-se in vedere urmatoarele:

1. Reorientarea studiului limbii si literaturii romane in liceu printr-o proiectare curriculara moderna

Programa de limba si literatura romana pentru clasele a X-a a XII-a pune accent pe latura formativa a invatarii, avand ca scop formarea unor elevi capabili sa se raporteze la cultura autonom, reflexiv, critic si creativ.

Tinand seama de valorile caracteristice unei societati deschise, pluraliste, actuala programa ofera posibilitati de optiune in privinta textelor de studiat, a modalitatilor de studiu adecvate.

2. Stabilirea competentelor generale ale disciplinei la nivel liceal, plecand de la Finalitatile nivelurilor de invatamant si obiectivele ciclurilor curriculare

Actuala programa propune ca finalitate a studiului limbii si literaturii romane cultivarea placerii de a citi, a sensibilitatii estetice, dezvoltarea abilitatii de a recepta si de a produce o gama variata de texte, insusirea si practicarea diverselor strategii de comunicare.

3. Proiectarea continuturilor invatarii in functie de paradigma adoptata.

Continuturile sunt proiectate in corelatie cu un set de competente specifice pentru fiecare clasa. Continuturile disciplinei au fost gandite in raport cu o dominanta pentru fiecare an de studiu.

4. Conturarea unui parcurs didactic coerent si echilibrat, capabil sa armonizeze complexitatea obiectului de studiu cu modalitatile didactice de abordare a acestuia.

Programa propune o imbinare a formarii in vederea folosirii instrumentelor de lucru cu textul si a studiului descriptiv al literaturii romane.

5. Stimularea aportului creativ al specialistilor (profesori, autori de manuale si de auxiliare scolare) si al elevilor la studierea disciplinei.

Programa pune la indemana profesorilor un cadru flexibil de organizare a muncii lor la catedra, lasand o marja considerabila de libertate nu numai in privinta alegerii textelor de studiat, ci si a integrarii continuturilor si a proiectarii parcursului didactic. in acest fel, profesorii (autorii de manuale s.a.) pot gasi modalitatile optime de a atinge obiectivele propuse, de a adapta studiul limbii si al literaturii romane la conditiile particulare ale clasei si ale individualitatii elevilor.

Materia: Romana
Comentarii: 0
Propus de: Ioana Tudorache  in data: 06.05.2008 16:47
Clasa: Clasa XII

Daca acest material didactic te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 

Trimite prin Yahoo!M Trimite prin mail Salveaza la favorite RSS