Cauta material didactic


Cauta Programe scolare Filtreaza dupa:

PROGRAMA SCOLARA LIMBA SI LITERATURA ROMANA CLASA A 11 A

Rss RSS  |  Adauga material didactic  |  Rss Adauga opinie

PROGRAMA SCOLARA LIMBA SI LITERATURA ROMANA CLASA A 11 A

NOTA DE PREZENTARE

Pe parcursul ciclului superior al liceului (segment apartinand invatamantului postobligatoriu), prin disciplina limba si literatura romana se urmareste consolidarea competentelor de comunicare ale elevilor, indispensabile in lumea contemporana, pentru orice tip de activitate profesionala. O nota specifica acestui ciclu de scolaritate este dezvoltarea competentei culturale a elevilor, ceea ce implica un demers de contextualizare istorica si culturala a fenomenului literar. De asemenea, prin studiul limbii si al literaturii romane se urmaresc valori si atitudini care sa contribuie la formarea unei personalitati autonome a elevilor, capabile de discernamant si de spirit critic, apte sa-si argumenteze propriile optiuni, dotate cu sensibilitate estetica, avand constiinta propriei identitati culturale si manifestand interes pentru varietatea formelor de expresie artistica. 

Programele pentru clasele a XI-a si a XII-a sunt unitare din punctul de vedere al competentelor generale, al setului de valori si atitudini urmarite pentru acest segment de scolaritate si al principiului de organizare al continuturilor pe durata celor doi ani de studiu. Programa este structurata pe aceleasi domenii de continut incluse in programele pentru clasele a IX-a si a X-a: Limba si comunicare" si Literatura".

Finalitatile disciplinei se reflecta nemijlocit in competentele generale si in setul de valori si atitudini enuntate in prezenta programa, din care deriva intreaga structura curriculara: competente specifice, continuturi ale invatarii, sugestii metodologice.

Continuitatea fata de programele anterioare de limba si literatura romana (pentru invatamant primar, gimnazial si ciclul inferior al liceului) este asigurata prin paradigma comunicativ-functionala a disciplinei. Aceasta presupune studiul integrat al limbii, al comunicarii si al literaturii in vederea consolidarii competentelor de comunicare orala si scrisa si a deprinderilor de lectura (capacitatea de a intelege si interpreta textele, de a fi un cititor competent si autonom, capacitatea de a intelege dintr-o perspectiva personala viziunea despre lume, despre conditia umana sau despre arta exprimate in textele studiate).

Specificul acestui segment de scolaritate poate fi configurat in trei dimensiuni: familiarizarea cu noile norme lingvistice (asa cum sunt ele recomandate in editia a II-a a DOOM); focalizarea pe formarea deprinderilor si competentelor de documentare ale elevilor; formarea competentelor de lectura ale cititorului avizat, capabil sa sintetizeze trasaturile definitorii ale unei epoci culturale / ale unui curent cultural sau literar si capabil sa contextualizeze, sa incadreze intr-un context cultural larg textele studiate, sa identifice apropierile dintre un text literar si curentele / doctrinele estetice la care poate fi raportat sau particularitatile care-l individualizeaza in raport cu acestea. in clasele gimnaziale si in ciclul inferior al liceului, textele literare au fost studiate preponderent din perspectiva structurala.

Programele pentru clasele a XI-a si a XII-a sunt structurate pe principiul cronologic al fenomenului literar / cultural. Astfel, programa cuprinde cateva epoci mari, iar fiecare epoca va fi abordata din perspective diverse. in clasa a XI-a continuturile din domeniul literaturii sunt grupate in urmatoarele module: Fundamentele culturii romane, Perioada veche, Perioada moderna : A. Secolul al XIX-lea inceputul secolului al XX-lea ; B. Perioada interbelica (romanul) , urmand ca, in clasa a XII-a, studiul sa continue cu: Perioada interbelica (poezia) ; Perioada postbelica (romanul, poezia, dramaturgia).  

Materia: Romana
Comentarii: 0
Propus de: Ioana Tudorache  in data: 06.05.2008 16:52
Clasa: Clasa XI

Daca acest material didactic te-a ajutat, te rog sa-i acorzi o nota. Multumesc.

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 

Trimite prin Yahoo!M Trimite prin mail Salveaza la favorite RSS