Blogul meu
Blogul meu

Cum sa fii un diriginte eficient?

26 Septembrie 2008
In cadrul abordarilor contemporane ale fenomenului educational se impune tot mai pregnant ca, profesorii in general si dirigintele in mod special sa se raporteze la cei educati, sa stabileasca relatii de cooperare cu parintii lor si cu alti factori interesati din societate.

Astfel, rolul dirigintelui nu se reduce doar la educatia la catedra sau in clasa, ci presupune o activitate de acest gen in fiecare contact relational cu elevii si familiile acestora (desfasurand o munca de dezvoltare, de conducere si indrumare). Profesorul/ dirigintele are, deci, o pozitie speciala, unica,deoarece lucreaza cu individualitati psihice umane, aflate in prim proces de formare, de unde deriva necesitatea unei maxime responsabilitati in ceea ce priveste comportamentul si interventiile sale educative.

In spiritul acestei noi tendinte, am incercat sa abordez aceasta problematica pe dimensiuni concrete. Astfel, am elaborat si aplicat un chestionar referitor la imaginea dirigintelui din perspectiva elevului de liceu. Din interpretarea datelor obtinute, am construit un portret al dirigintelui ideal, care poate fi descris astfel: un om intelegator, atent, calm si cu simtul umorului. O alta concluzie a acestei cercetari se refera la faptul ca majoritatea elevilor chestionati despre responsabilitatile unui diriginte reduc rolul acestuia la activitatea de motivare a absentelor si la sprijinul acordat lor in rezolvarea unor probleme.

Aceste idei ar putea fi un punct de pornire in imbunatatirea activitatii dirigintelui si pentru sensibilizarea elevilor privind complexitatea rolurilor educative ale acestuia.

In procesul de proiectare, organizare si conducere a activitatii educationale, un rol deosebit de important il au relatiile diriginte elev si diriginte familie. Relatiile educationale nu se desfasoara intr-un cadru educational stabil si inert, ci intr-unul dinamic si in permanenta schimbare.astfel, dirigintele trebuie sa cultive o atitudine activa, interesata din partea elevilor si sa contribuie la formarea, mentinerea coeziunii grupului si la crearea unui climat stimulativ pentru desfasurarea activitatilor educative. O consecinta a modului in care se manifesta aceste relatii ar fi reactiile elevilor la sarcinile trasate de diriginte.

Problemei relatiilor dintre diriginti si familie i s-a acordat in ultimul timp o atentie si o importanta tot mai mare, binemeritata. O relatie eficienta diriginte-parinte presupune, printre altele, o ascultare activa, implicarea familiei in actiunile extrascolare ale clasei, informari reciproce cu privire la evolutia elevului, cultivarea si practicarea tolerantei fata de un punct de vedere diferit.

Postata in Utile.

Nu sunt comentarii pe acest post

Aceasta inregistrare nu permite adaugarea de comentarii

 
Flowers
Copyright © 2005 Calificativ.ro    Termeni si conditii    Reguli    Legalitate

trafic ranking