Top zece colinde


Articole similare: colinde, craciun, colinde de craciun

Top zece colinde

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi grabiti si noi toti, cu mici si mari, ne pregatim sa intampina ziua Sfanta de Craciun. Colindele sunt cele care aduc aproape atmosfera zilei sfinte. Calificativ.ro a realizat topul celor mai iubite 10 colinde ca sa iti inveseleasca zilele de sarbatoare:

1. O, brad frumos – are variante atat in lb engleza (O, Christmas tree), franceza (Mon beau sapin), dar si germana (O, Tannenbaum). Este o colinda dedicata pomului de Craciun.

2. Mos Craciun – cea mai cunoscuta colinda in cinstea lui Mos Craciun.

3. Astazi s-a nascut Hristos! – specifica in Banat si Maramures, dar transmisa la ora actuala in toata tara si cantata in perioda Sarbatorilor de iarna.4. Sus la poarta Raiului – colinda cantata de numerosi artisti, printre care: Gheorghe Zamfir, Andra si corul Madrigal.

5. O, ce veste minunata! – colinda inchinata nasterii domnului Iisus Hristos si care se canta in Ajunul Craciunului, dar si in ziua Nasterii lui Iisus.

6. Florile dalbe – colinda traditionala romaneasca, specifica noptii de Craciun, cantata in toata tara.

7. Domn, Domn sa-naltam! – colinda cantata in Ajunul Craciunului, dar si in ziua de Craciun in cinstea nasterii Domnului.

8. Trei pastori – colinda romaneasca dedicata Craciunului. A fost cantata de Stefan Hrusca si Paula Seling.

9. Steaua sus rasare! – colinda romaneasca inchinata nasterii lui Hristos si cantata in toata tara, in general, de baieti. Zilele in care se canta aceasta colinda difera de la o zona la alta.

10. Sorcova - obiceiul este mai cunoscut in Muntenia, dar il regasim raspandit si in restul tarii. El este practicat de copii de la 3-4 ani pina la 12-13 ani. Exista zone ale tarii unde cu Sorcova merg numai baietii, iar in altele numai fete. Adesea copiii merg cate doi, alteori merge doar unul singur, colindindu-se doar membrilor familiei sau unui grup de vecini. Cei carora le este adresata urarea sant atinsi ritmic cu sorcova pe tot timpul rostirii textului. Sorcova poate fi de mai multe feluri. In trecut sorcova era din flori naturale, mai ales de la pomii roditori, dar astazi cea mai raspindita este cea confectionata dintr-un bat ornat cu flori artificiale. 

22790 vizualizari Nota obtinuta: 6,7
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (2 comentarii)
Nume sergiu a scris:

super:D iubesc craciunu

Nume cornel a scris:

cele mai bune colinde

Ultimele articole
Vezi descrierea  Colinde de Craciun oferite de BestMusic.ro
Vezi descrierea  Pomul de Craciun
Vezi descrierea  Colinde: Ingeri mii
Vezi descrierea  Mos Craciun, Mos Craciun
Vezi descrierea  Top 10 colinde de Craciun
Vezi descrierea  Prima zapada
Vezi descrierea  Colinde: Gloria
Vezi descrierea  Colinde: Colindita
Vezi descrierea  Colinde: Marut, margaritar
Vezi descrierea  Colinde - Un crestin s-a-nvrednicit - Ducu Bertzi
Vezi descrierea  Colinde: Primeneste-ti gazda casa - Ducu Bertzi
Vezi descrierea  Colinde: Pe podele de nuiele