Saptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri


Articole similare: Saptamana Patimilor - traditii si obiceiuri, Saptamana Patimilor, traditii obiceiuri paste, saptamana mare

Saptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri

Saptamana Patimilor/ Saptamana Mare este saptamana premergatoare Invierii Domnului. In aceasta saptamana Iisus Hristos a fost vandut de Iuda, a patimit dureri cumplite si a murit pentru iertarea pacatelor oamenilor.

In primele doua zile ale acestei saptamani,luni si marti, se citesc Evangheliile legate de invataturile Domnului. A treia zi, numita Miercurea Mare este menita sa ne aduca aminte de pocainta femeii desfranate si de transformarea lui Iuda din ucenicul Domnului in insusi vanzatorul. Tradarea lui Iuda a facut ca ziua de miercuri, alaturi de ziua de vineri, sa devina zi de post.

Joia Mare este reprezentata prin patru caracteristici: spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Cea de Taina - la care s-a instituit Taina Impartasaniei, rugaciunea lui Iisus din gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei ce voiau sa-l ucida.
In Joia Mare se vopsesc ouale, iar sambata se face cozonacul, pasca si drobul care vor fi duse la biserica in noaptea de inviere (sambata spre duminica). In aceasta zi, in biserica preotul citeste cele 12 Evanghelii.Vinerea Mare este ziua in care Iisus a fost jertfit si de aceea in biserica nu se canta Sfanta Liturghie, iar oamenii tin post negru. Seara se canta Prohodul Domnului, iar la sfarsit preotul imparte oamenilor florile aduse de-a lungul acestei saptamani la biserica.
La sfirsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfintul Epitaf, pe sub care trec apoi toti credinciosii.

De la moarte pana la Inviere, trupul lui Iisus a fost tinut in mormant pentru a le arata oamenilor ca acesta a murit cu adevarat.

Sambata este ultima zi de post si in acelasi timp ultima zi a pregatirilor pentru ziua de Inviere a Domnului. Noaptea de sambata spre duminica se fac slujbe in cinstea Invierii Domnului.

Vezi si:
Legenda iepurasului de Paste

Diferente intre Pastele crestin si Pastele evreiesc

Spovedania de Paste

Decorarea oualelor de Paste


 

20373 vizualizari Nota obtinuta: 6,22
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (1 comentarii)
Nume Jighyda a scris:

Extraordinar!Chiar nu stia aceste lucruri!

Ultimele articole
Vezi descrierea  Diferente intre Pastele crestin si Pastele evreiesc
Vezi descrierea  Retete de Paste - Stufat de miel
Vezi descrierea  Retete de Paste: Cozonac in forma de trandafiri
Vezi descrierea  Retete de Paste - Pasca cu nuci
Vezi descrierea  Oua incondeiate in Bucovina
Vezi descrierea  Retete de Paste - Pasca cu branza
Vezi descrierea  Retete de Paste - Cozonac in forma de trandafiri
Vezi descrierea  Spovedania de Paste
Vezi descrierea  Pastele - Traditii si simboluri
Vezi descrierea  Saptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri
Vezi descrierea  Decorarea oualor de Paste
Vezi descrierea  Sarbatoarea Floriilor: Traditii si obiceiuri