Rolul termoizolatiei in calitatea aerului interior

Rolul termoizolatiei in calitatea aerului interior

Cu totii ne dorim sa avem copii sanatosi! Un factor de baza al sanatatii lor, dar si a noastra este calitatea aerul pe care il respiram in mediile inchise.

In trecut, cand casele erau doar din zidarie, iar tamplaria ferestrelor din lemn, reglarea umiditatii, cat si calitatea in general a compozitiei aerului se regla in mod natural. Natura peretilor si etanseitatea mai slaba a tamplariei permitea un transfer constant interior-exterior, ce permitea o reimprospatare a aerului fara a depune vreun efort suplimentar.

In zilele noastre, aparitia tamplariilor in sistem termopan sau tripan, dotate cu garnituri de etanseizare, reduc drastic tranferul de aer. In plus, prevederea termoizolatiei exterioare pe baza de polistiren, un material care opune o mare rezistenta tranferului de aer, ingreuneaza si mai mult reglarea naturala a calitatii aerului. La noile locuinte astfel captusite, apar situatiile in care, practic, casa nu mai respira aproape deloc, umiditatea creste, calitatea aerului se degradeaza treptat prin procesul de inspirare si expirare produs de utilizatori. Un aer de calitate slaba duce la probleme de concentrare si randament scazut pe termen scurt, iar pe termen lung, la reale probleme de sanatate.

Acest lucru ar putea fi compensat prin doua metode.

  1. Prin ventilatie mecanica si/sau centrala de tratare a aerului. Insa acestea sunt investitii care presupun costuri suplimentare si automatizari speciale

  2. Prin investitii minime care faciliteaza respiratia peretilor/tamplariilor, in mod asemanator caselor vechi. Aceste investitii minime trebuie facute din timp, inaintea termoizolarii sau a comandarii tamplariilor, astfel:

  • la partea superioara a tamplariilor se pot prevedea grille de reglare a umiditatii, care se deschid automat pe baza unui sensor, fara sa implice alte complicatii;

  • pe fatade sa nu se opteze pentru o termoizolatie pe baza de polistiren ci pentru una de vata bazaltica care are avantajul major ca nu opune deloc rezistenta la transferului natural al aerului. In plus, vata bazaltica are o durata de viata nelimitata, comparativa cu cea a polistirenului, de doar 15 ani, iar in cazul unui eventual incendiu, aceasta nu intretine arderea.

Elementele ce influenteaza calitatea aerului au efecte importante in cladirile cu incaperi aglomerate: crese, scoli, gradinite - unde sanatatea copiilor poate fi afectata, dar si in spatiile de locuit unde ne petrecem cea mai mare parte din timp.

In vederea obtinerii consultantei in acest domeniu poti apela la o firma de proiectare si arhitectura. In plus, o astfel de firma iti poate intocmi si certificatul energetic, astfel incat sa se dozeze corect termoizolatiile fatadelor si natura acestora, in vederea obtinerii unui consum energetic optim si a unei calitati ridicate a aerului interior. 

479 vizualizari Nota obtinuta: 6,46
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

Ultimele articole
Vezi descrierea  10 caracteristici care construiesc un tirist de succes
Vezi descrierea  Sfaturi esentiale pentru viitorii soferi si pentru soferii incepatori
Vezi descrierea  Cazare Revelion 2018. Unde poti gasi oferte tentante
Vezi descrierea  Cum sa te pregatesti pentru tura 2 de Black Friday?
Vezi descrierea  Meditatiile, o solutie optima la problemele invatamantului romanesc?
Vezi descrierea  Bilete de avion spre cele mai frumoase destinații ale verii pentru familiile cu copii
Vezi descrierea  Vacanta cu avionul la Praga, 7 idei pentru o vacanta in familie cu multe motive de bucurie
Vezi descrierea  Firmele de servicii funerare, pentru o inmormantare fara probleme
Vezi descrierea  Examenele vin si trec... cu bine!
Vezi descrierea  Top 4 cluburi de noapte unde sa te distrezi intr-un city break la Amsterdam
Vezi descrierea  Descopera marturii ale unei prietenii adevarate intre Eminescu si Creanga rezervand bilete de avion Bucuresti-Iasi
Vezi descrierea  Ce ar trebui sa stie antreprenorii inainte sa isi planifice un buget pentru SEO