Profesorii si parintii in deceniul abandonului scolar


Articole similare: Profesorii si parintii in deceniul abandonului scolar, abandon scolar, abandon scolar copii

Profesorii si parintii  in deceniul abandonului scolar

Planul national de dezvoltare are in vedere gasirea unor solutii care sa previna si sa combata un fenomen ingrijorator, esecul scolar in forma sa cea mai radicala abandonul scolar.

Potrivit raportului european publicat in toamna aceasta media abandonului scolar in Romania este de 19% situandu-ne pe locul trei dupa Malta si Portugalia.

Factorii care conduc atingerea unui asemenea procent nu sunt greu de depistat in conditiile socio-econmice la limita subzistentei ale majoritatii familiilor din care provin elevii.Daca in mediul rural abandonul scolar se poate justifica prin saracie sau lipsa mijloacelor de transport a cadrelor calificate la oras acesta este provocat in principal de lipsa, slabirea increderii in sistemul educational care nu asigura, asa cum se exprima majoritatea, “succesul material”.

Oricare ar fi natura motivelor ce conduc la abandon scolar responsabilitatea acestuia apasa pe umerii tuturor celor implicati in procesul educativ, de la profesori pana la parinti ca parteneri egali in proces.

Profesorilor, datorita comportamentului neadecvat pozitiei si rolului pe care ar trebuii sa-l aiba un dascal, si parintilor, prin dezinteresul pe care il manifesta fata de educatia propriilor copii.

Cei doi factori, decisivi, in educatia si viata copilului, profesorii si parintii, poarta responsabilitati egale in parcursul educativ al copilului.

In multe cazuri de abandon scolar parintii sunt cei care isi incurajaza copiii, in special la sate, sa munceasca in gospodarie, de la varste fragede in detrimentul mersului la scoala.

In astfel de situatii parintii nu vad in copilul lor decat un muncitor in plus iar scoala un obstacol in calea “prosperitatii”.

Un alt gen de abandon scolar care se inregistreaza de cativa ani la noi este cel rezultatul plecarii unuia sau ambilor parinti la munca in straianatate. Copilul ramane in grija rudelor sau a altor persoane iar in unele cazuri singur, ceea ce contribuie decisiv la abandonul scolar sau la alte comportamente sociale deviante.

Problemele ce apar in aceasta situatie depsasesc sfera abandonului scolar ajungandu-se asa cum se constata la depresii prelungite si in cazuri extreme la sinucideri in randul minorilor abandonati de parintii plecati sa munceasca peste hotare.

De aceea este necesara implicarea comunitatilor locale in adoptarea unei strategii si programe care sa previna si sa combata fenomenul abandonului scolar.

Alaturi de comunitatea locala reprezentata de primarii sau diferite organizatii civice, consiliile de parinti ar trebuii sa se implice mai ferm in activitatea scolii.

Parintii se pot implica in procesul educativ prin organizarea de activitati extrascolare, cum ar fi organizarea de programe care ar aduce mai aproape copiii de atmosfera scolii.

Incurajarea unui comportament prosocial prin reintegrarea in mediul scolar a copiilor cu dificultati socio-econmice este una din prioritatile planului de dezvoltare nationala.

Prin intermediul si cu ajutorul consiliile de parinti se poate realiza stabilirea unor obiective ferme si clare ale procesului educativ prin determinarea prioritatilor si posibilitatilor specifice fiecarei zone din punct de vedere al integrarii socio-profesionale.

Vezi si:
Plan national de combatere a violentei asupra copilului

Copii din familii cu dificultati


 

6924 vizualizari Nota obtinuta: 6,6
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (2 comentarii)
Nume veta a scris:

e foarte bine, asta se numeste zona proximei dezvoltari

Nume stefania a scris:

care responsabilitate o poarta scola cand pe copii de 11 ani ii educa un alt copil de 19 ani??????Mentionez ca este sectie germana.Astept si un raspuns daca se poate.

Ultimele articole
Vezi descrierea  Scoala digitala: solutii de comunicatii inteligente in scoli si licee pentru un invatamant performant
Vezi descrierea  O treime dintre parintii romani nu stiu ca este ilegal sa-ti bati copilul
Vezi descrierea  Parinti prea ocupati? Trage semnalul de alarma!
Vezi descrierea  Plan national de combatere a violentei asupra copilului
Vezi descrierea  Probleme... financiare
Vezi descrierea  Probleme de familie uitate? Sociologii constata influenta parintilor asupra copiilor!
Vezi descrierea  Profesorii si parintii in deceniul abandonului scolar