PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR

Cules si publicat de Petre Ispirescu în volumul „Legendele sau basmele românilor”, „Prâslea cel voinic si merele de aur”, prin întâmplari si profilul personajelor, este un basm fantastic. Tema este cea specifica, raportul bine-rau, iar deznodamântul aduce triumf binelui.
Basmul este specie a epicii populare si culte, în proza sau, mai rar în versuri, de mare întindere, cu o raspândire mondiala, în care se nareaza întâmplari reale ce se împletesc cu cele fantastice. La actiune participa personaje imaginare, înzestrate cu puteri supranaturale, ce reprezinta binele si raul, iar în final acesta este învins.
Basmul are structura schematizata, în general respectata. Basmele populare românesti au toate caracteristicile folclorului: traditionale, anonime, colective, orale.
Subiectul se poate rezuma cu usurinta.
A fost odata ca niciodata un împarat care avea trei fii. În gradina împaratiei sale se afla un pom care facea mere de aur, din care împaratul nu reusise sa guste, deoarece erau furate înainte de a se coace. An de an, în perioada coacerii, multi voinici, inclusiv cei doi fii mai mari ai împaratului, au pazit pomul pentru a prinde hotul, dar totul fusese în zadar. Numai Prâslea reuseste sa-l raneasca si sa duca mere tatalui sau.
El porneste, împreuna cu cei doi frati mai mari, în urmarirea hotului si, la un moment dat, drumul duce catre tarâmul celalalt. Voinicul coboara pe celalalt tarâm si ajunge la palatele zmeilor care furasera trei fete de împarat. El se lupta cu zmeii, îi omoara, elibereaza fetele si, dupa ce transforma palatele în trei mere, se întoarce la locul pe unde coborâse. Fratii sai trag afara numai pe cele trei fete iar pe Prâslea îl parasesc cu gând sa-l piarda. Ramas pe tarâmul celalalt, voinicul salveaza puii unei pasari de zgripsor, care, drept recunostinta, îl scoate la suprafata pamântului.
Revenit în împaratia tatalui sau, dupa multe încercari, este recunsocut, fratii sai sunt pedepsiti, iar el se însoara cu fata cea mica si-i urmeaza tatalui sau la domnie.
Personajul principal al basmului este Prâslea.El participa la întreaga actiune si este imaginea binelui, întruchipând idealul etic de cinste, dreptate si adevar. Numele sau sugeraza particularitatile eroului:cel mic, dar cel mai viteaz. Desi este ironizat la începutul basmului de catre tatal sau, reuseste sa-l convinga pe acesta sa-l lase sa pazeasca marul de aur. Inteligent, îsi face un plan pentru a prinde hotul si reuseste sa îl raneasca pe acesta.
Basmul are un final fericit, încheindu-se cu nunta eroului.
Ca orice personaj de basm, Prâslea are si însusiri supranaturale. Înzestrat cu o forta impresionanta, omoara zmeii si balaurul în lupta dreapta.
Prâslea este, asadar, un personaj în care se împletesc însusiri omenesti si fabuloase. Alaturi de Prâslea, se constituie forte ale binelui: împaratul, cele trei fete, corbul, pasarea zgripsor si puii ei, mesterul argintar.
Personajele care reprezinta fortele raului sunt adversarii lui Prâslea:fratii invidiosi, (care îi doresc pieirea pentru a se lauda cu izbânda) si zmeii, personajele fantastice, care traiesc într-o lume ce functioneaza dupa legi proprii, altele decât cele din lumea reala. Reprezentatii raului sunt pedepsiti întotdeauna în basm.
Personajele reale – împaratul, fiii cei mari, fetele de împarat si mestesugarul argintar – ca si cele fantastice – Prâslea, zmeii, balaurul, zgripsorul – indiferent de locul pe care îl ocupa în opera, au importanta în desfasurarea întâmplarilor, deoarece contribuie fiecare la aflarea adevarului si instituirea dreptatii.
Elementul fantastic include si obiectele miraculoase (marul de aur, furca de aur, closca cu puii de aur, dar si seul si apa). Ele ajuta eroul sa depaseasca situatiile dificile, iar cifra simbolica trei are putere magica.
Respectând caracteristicile speciei, basmul „Prâslea cel voinic si merele de aur” începe cu formula introductiuva: „A fost odata ca niciodata” care sugereaza un timp imaginar. Prin ea, ascultatorii – cititorii – sunt introdusi într-o lume în care totul este posibil. Spatiul de desfasurare al actiunii este si el ireal (la curtea unui împarat, pe tarâmul celalalt). Formula finala „Trecui si eu pe acolo si statui de ma veselii la nunta ... si încalecai p-o sea si v-o spusei dumneavoastra asa” are rolul de a scoate pe ascultatori din lumea fantastica, iar nota ironica din formula de încheiere neaga veridicitatea celor povestite.
Locul de unde pleaca eroul este curtea împaratului si tot aici se va întoarce victorios acesta, iar drumul pe care îl parcurge singur constituie un prilej pentru a-si dovedi calitatile - drum initiac.
Pozitive sau negative, principale sau secundare, reale sau ireale, personajele sunt simboluri pentru notiunea de bine si rau, reprezentând modele morale opuse. Trasaturile lor se deslusesc prin actiune, care se petrece pe pamânt, dar si pe tarâmul celalalt, prapastia fiind hotarul care desparte cele doua lumi.
Ca orice basm popular, „Prâslea cel voinic si merele de aur” are numeroase elemente de oralitate, care mentin treaza atentia ascultatorului. Vorbirea directa se îmbina cu vorbirea indirecta, folosirea verbelor la perfectul simplu („îi multumi”, „fu primit” etc.) dau impresia ca actiunea s-a petrecut de curând, inversiunile si repetitiile ( „si merse, merse”) specifice stilului oral, precum si cuvintele si expresiile populare („nitica”, „piroteala”, „soroc” etc.) sunt modalitati specifice basmului.
Stilul caracterizat prin oralitate, împletirea armonioasa a celor trei moduri de expunere – naratiunea, descirerea si dialogul – dau farmec basmului, creatie ce raspunde nevoii de bine, dreptate si frumos a poporului român.
Bibliografie:”Dictionar de termeni literari”
Editura:Paralela 45
Autori:Gabriela Dinu, Maria Zbarcea
Anul aparitiei:2000

 

41134 vizualizari Nota obtinuta: 6,44
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (106 comentarii)
Nume corinutza_florinutza a scris:

cel mai frumos rezumat chiar imi place mult de tot super

Nume nutrycuica a scris:

am luat un 8 pe asta la scoala...... deci, uuuuuuuuuu, ce porcarie

Nume wertyui a scris:

nici mie nu imi place...

Nume cosminacosminica a scris:

Eu am nevoie de idei principale . SCZ! Dar sincer apreciez efortul

Nume COSMINA a scris:

Eu am nevoie de idei principale , nu alt ceva ce scria acolo (si sincer nu imi place deloc. NOTA 2 !!!

Nume Deea a scris:

plan de idei imi trebuiee

Nume potor a scris:

da este ff bn eu am luat 10 ieee si este ff bn

Nume Ro a scris:

buna care sunt elementele fantastice si cele reale???

Nume Anna a scris:

in loc sa va plangeti ca nu e bun si nu stiu ce , ar fi mai bine sa il faceti cu capul vostru , sau macar sa va inspirati de aici si restu sa faceti singuri .. macar omul asta s-a straduit sa faca ceva iar voi veniti si spuneti ca nu e bun ..

Nume catalin a scris:

am luat nota 12 ma bucur da vream 10

Nume lovegirl a scris:

nu are tot ce ii trebuie .eu mai iau idei de aici dar nu este chiar bun.eu sunt intra 5 cea si profa de romana miar da 8 pe asta .uitate pe planul de caracterizare..

Nume dede a scris:

lipsesc detalii!!

Nume tame ioana a scris:

marfa de tot

Nume tame a scris:

marfa

Nume eduard a scris:

am luat un 9 dai bun

Nume Maria Eminescu a scris:

Este foarte bun.Cei care spun ca nu este bun sa se mai documenteze putin.

Nume Drakushoru a scris:

mie mi se pare bun, mai ales ca asha ne-a pus si profa de romana sa facem... cu specie,volum si alte prostii ca stea... :|

Nume sadasd a scris:

najba...

Nume Dianutza a scris:

Dragut.

Nume saasa a scris:

nu bun deolc

Nume sadas a scris:

da nui bun deolc

Nume ASDFGHJKL a scris:

baaaaa caracterizarea lui praslea

Nume Lau a scris:

ba astia de comenteaza ca prosti. faceti voi o argumentare ca asta si va mai cred ca nui buna de nimic .ce stiti voi ba. Daca sunteti asa destepti dc mai cautati referate pe net

Nume andrei denisa a scris:

mi-a placut. am luat 9 pe el. Dar am cautat povestire,rezumat ceva dar nu este. nu voi copia pt ca stiu ca voi lua 1 dar vreau sa-mi fac o idee. sunt la scoala : colegiul romano-catolic sf iosif str branoveanu clasa a5-a b. noroc daca va apucati sa-l cititi!!!

Nume nus a scris:

nus dastea

Nume bogdan a scris:

nui bun de nimic se rahat eventual

Nume claudiu a scris:

imi trebuie planul dezvolvat de idei,unde-i nustiu eu nul vad

Nume maria a scris:

imi trebe planul simplu de idei la tema unde iiiii

Nume 1234567 a scris:

nu aveti planul simplu de idei?

Nume buburuza1 a scris:

fainuta.......

Nume yly a scris:

fain

Nume emily a scris:

e foarte rau slab...nota 1...:-&

Nume florin a scris:

e prafffff!!!!!!!!!!!! :))=))

Nume Wu Ady a scris:

a fain dar e cam animatic si ii mai lipsesta ceva

Nume lola a scris:

e bun dar nu prea bun e rau dar nu prea rau da dr de rom a spus ca e foarte prost si varmi a luat nota 2 22

Nume gabriella a scris:

ai dreptate

Nume maria a scris:

nu e bun d nimik

Nume delia:):):) a scris:

mna...>:P>:P mil nu mia fost buna>:P>:P

Nume cosmin a scris:

este foarte frumoasa si draguta

Nume joarza a scris:

facem s e x in grup

Nume bulea a scris:

mio sugeti tot culcamas cu mamica voastra

Nume bulea a scris:

este frumos ca am loat nota de 10

Nume mafia a scris:

bla bla bla:))

Nume leonydas a scris:

ma .... in el ka nui bun de nik

Nume mafia a scris:

ba eu azi in data de 19:05:2010 la-m luat de aici sper sa fie bun ca daca nu posibil sa ma lase corigent si ma bate parintii mei inclusiv tati cu spitu de la undita ;);););) sper sa fie bun !!!!!!

Nume RAdu a scris:

ii fain am luat 10 la rom pe el

Nume andreea a scris:

nu e bun de nimik :(

Nume nu te intereseaza a scris:

profesoara mea as pus ca va stie rezumatul si a spus c eu nu trebuie sa copi ca pot sa fac mai mult dar pentru acest rezumat am luat 7 dar daca acest rezumat era facut de mine as fi luat10 dar na asta este profesoara e profesoara

Nume cristina a scris:

misto am luat 6 de 10 la el si la povestire.E super .

Nume nimeni a scris:

ce-i asta e un [bip] ce naibii nu-i bun de nimic

Nume bossu a scris:

este bun ma gasiti pe id-ul deniscarapcea

Nume mateias a scris:

e frumos acest basm si interesant

Nume fffffffffffffffff a scris:

bombonica a scris:esti un ddeedjkgjkjkdf

Nume fineas a scris:

Basmul este um basm foarte interesant si frumos

Nume cazacumihai a scris:

este jalnic

Nume anaid a scris:

pai dak ii rezumatul :)) thoamne feri ii chair bun chiar o zis prof.de rom ca ii foarte fain si am luat doi de 10 pe el ms de ajutor;)

Nume cineva a scris:

numi plac praslea cel voinic si merele de aur si numi plac romin pentru ca sunt maghir

Nume una a scris:

Ia mai lasati omu'n pace, daca nu va convine facetil voi:);)

Nume gica a scris:

mie mi s-a parut interesant comentariul

Nume BlOnD@ a scris:

DAar dc nu poti sa-l downloadezi?..dak e vb pe id-ul meu:blondda_bulinutza

Nume betty a scris:

mie imi treb descrierea lui praslea

Nume nicoleta a scris:

da-ti si voi un plan de idei ... dak vreti sa vb id-ul meu : kissmy.nikoleta

Nume stefania MO-DO a scris:

e bn am luat zece pe el

Nume maria a scris:

este super tare !!!

Nume georgiiuliana11 a scris:

da prea plictisitor si cam lung da hai ca merge!:))

Nume Zuzzulik a scris:

Eee destul de bine .....:))))))

Nume dracu a scris:

este cel mai prost film si ii dau nota 0

Nume diana a scris:

e destul de bun

Nume frdsa a scris:

cica e plan de idei ce prost e de nota 1 doamne ce oameni cum pot sa posteze asa ceva

Nume aniiska a scris:

mu put citi

Nume bombonica a scris:

nu ai bun de loc nota 1

Nume denishuk a scris:

i-am dat deja nota1

Nume Mady a scris:

asta e repovestirea textului eu am cautat referat

Nume andrei a scris:

am luat nota 10 is tare si e cea mai naspa poveste da am luat 10

Nume annaaaaa a scris:

cam naspa nu imi place deloc oricum daca cineva mai mic ca mn se apuca sa citeasa garantez ca nu o sa inteleaga nimic

Nume cherrykitty a scris:

e cam nasol....oricum in cartea mea am referat dar referat in adevaratul sens al cuvantului....nu prostie de asta pe care iei 5....nu am luat niciodata 5 ...cea mai mik nota a fost 9. si nu vreau sa ma apuc acum de porcarii din astea

Nume MIRUNA_FRUMUSYKA a scris:

ESTE FRUMOS DAR PUTEAY SY DE MAY MULT MYA FOST DE AJUTOR

Nume Ombladon a scris:

MA ajutat destul de mult

Nume EMMA DIN H2O a scris:

Cititil si iubitil povestitil si memoratil...................Sunt multe lucruri interesante in acest text!!!!!!!!!!!!!!!! Sa citesti sa nu uiti ca textele sunt importante..................

Nume cosmina a scris:

numi place

Nume -------- a scris:

esty varza ..... nota 1

Nume secret discret a scris:

jalnic nu spune cum sau in ce fel au pazit cei 2 fii merele

Nume smayli a scris:

pa

Nume secret a scris:

foarte slab nota 1 eu caut referat jalnic :-&

Nume _-_-_-_-_-_ a scris:

mai bine ma abtin :)) -------------------------------------------------------------------------------------

Nume pisicutza a scris:

e tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!

Nume pisicuta a scris:

e tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Nume Lani a scris:

sigur v-a prins c-ati copiat de pe net astia care au luat 1,4, sau mai stiu eu ce note mici...

Nume pula a scris:

cea mia handicapata poveste 1 am luat pe ea

Nume sada a scris:

cea mai varza poveste din lume!!!!

Nume mihaela a scris:

este bunicel......

Nume mihaela a scris:

e perfect.ce are?

Nume Racovitza iasi a scris:

FOARTE FOARTE PROST NOTA 4 pe el

Nume alex a scris:

ce rq e asta mai bn nu mai fac deloc iau 4 decat 1

Nume un bek stins a scris:

imi pare rau dar azi am lut nota 6 pe el...

Nume mada a scris:

mai mai cititi

Nume madalina a scris:

mai da de ce nu cititi

Nume anonimul a scris:

ba da da si tu rezumatu!

Nume anonim a scris:

bai da da si tu un plan de idei rezumatul este ok

Nume vladimir a scris:

pai daka ar vedea asta un prof de romana kred ka tiar da un 1 fara diskutii frate:))=))

Nume Anca a scris:

asta nu este povestire

Nume eu a scris:

este rasturnatul lui 10

Nume Fantoma a scris:

Poi este cat de cat bunicel!!!!

Nume cosmin a scris:

plan de idei

Nume dumitru a scris:

este de nota zece fara zero

Nume bombonica a scris:

hmmmm nu prea bun

Ultimele articole
Vezi descrierea  Danila Prepeleac - comentariu
Vezi descrierea  Baltagul. Caracterizarea Vitoriei Lipan
Vezi descrierea  Greuceanu planul basmului, caracterizarea lui Greuceanu
Vezi descrierea  CAINELE SI CATELUL DE G. ALECSANDRESCU
Vezi descrierea  Dan, Capitan de Plai de Vasile Alecsandri
Vezi descrierea  Caracterizarea lui Nica. Planul de idei
Vezi descrierea  Rugaciune de Octavian Goga
Vezi descrierea  Miorita - Balada Populara
Vezi descrierea  Mihail Sadoveanu. Lumea Baltagului
Vezi descrierea  ALEXANDRUL LAPUSNEANUL DE COSTACHE NEGRUZZI
Vezi descrierea  HANUL ANCUTEI DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  Amintiri din copilarie de Ion Creanga