Harta de vacanta - Iasi


PARCUL COPOU SI TEIUL LUI EMINESCU


Articole similare: parc, teiul lui Eminescu, iasi

PARCUL COPOU SI TEIUL LUI EMINESCU

Gradina Copou (sau Parcul Copou) este cel mai vechi parc din Iasi, situat pe dealul Copoului. Parcul dateaza din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a inceput in anii 1833-1834), in centrul sau fiind amenajat "Obeliscul cu lei", numit initial "Monumentul Legilor Constitutionale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova.

Tot in acest parc se afla “Teiul lui Eminescu”, ca si Muzeul inchinat aceluiasi poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalitati ale culturii romane strajuiesc aleea principala a parcului.

Invelit intr-o adevarata padure de copaci, Copoul se numea la inceputul indelungatei sale existente "Podu Verde", caci trecea printre vii, gradini si livezi strapunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc. Vechea "ulita aristocratica a Copoului" este in prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelasi nume.Gradina Copou e cel mai vechi parc din Iasi. Sub Grigore Ghica, cunoscut ca un domnitor priceput si bland, caruia ii placea relaxarea, a fost ridicat la Copou un foisor de odihna in stil turcesc; acestui domnitor ii revenine meritul de a fi introdus Copoul in atentia boierilor, obisnuiti pana atunci cu plimbarile la Bucium si Galata. Deoarece nevoia de o gradina publica persista, lucrarile de amenajare a parcului au inceput in 1833, sub indrumarea domnitorului Mihail Sturza.

Centrul parcului este decorat cu "Obeliscul cu lei" (sau "Monumentul Legilor Constitutionale"), ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova. Putini stiu ca in Obeliscul cu lei se banuieste a exista un document organic de pe vremea lui Al. I. Cuza. Langa obeliscul cu lei odihneste "Teiul lui Eminescu", arbore indragit de poet, ce "capata valoarea unui monument viu, cel mai pretios poate, din cate s-au inchinat marelui si nefericitului poet." Teiul urias, batran de 100 ani, isi deschide florile in fiecare primavara.

Ani la rand, aceasta zona era des vititata de Mihai Eminescu si iubita sa, Veronica Micle, parcul Copou ramanand si astazi o marturie nescrisa a iubirii lor si un simbol romantic al Iasului. Toamna mangaie auriu chipul de bronz al lui Eminescu, asezat in fata teiului. Nu departe de bustul lui Eminescu, pe "Aleea Junimea", se afla si bustul din bronz al Veronicai Micle si ale membrilor Junimii: Ion Creanga (autor I. Dimitriu), Nicolae Gane (I.Irimescu), Costache Negruzzi si Ciprian Porumbescu (I. Barleanu).

In 1989 s-a deschis in parc un muzeu “Mihai Eminescu”, conceput de arhitectul Virgil Onofrei. Anual are loc in Gradina Copou targul national de ceramica "Cucuteni", care aduna mesteri olari din toata tara.

Vezi si: Bojdeuca lui Ion Creanga
             Teatrul National Vasile Alecsandri
             Catedrala Mitropolitana


 

11778 vizualizari Nota obtinuta: 6,54
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (7 comentarii)
Nume GM a scris:

Este foarte util si ne aduce aminte de Mihai Eminescu care este cel mai mare poet roman . De asemenea acest parc simbolizeaza iubirea si sincer pe mine ma face mandru sa stiu ca sunt roman pentru ca si la noi exista astfel de minunatii.Va multumesc !

Nume iri a scris:

imi place; util

Nume alexandra a scris:

e foarte frumos,istoric si aduce un sentiment de iubire

Nume teodora falcianu a scris:

sunt teo din iasi iubesc teiul simbolul dragostei si poeziei

Nume flori a scris:

foarte frumos

Nume Beatrice a scris:

cool;)

Nume dfsad v a scris:

super descrierea

Ultimele articole
Vezi descrierea  GRADINA BOTANICA IASI
Vezi descrierea  BOJDEUCA LUI ION CREANGA
Vezi descrierea  PARCUL COPOU SI TEIUL LUI EMINESCU
Vezi descrierea  TEATRUL NATIONAL VASILE ALECSANDRI
Vezi descrierea  CATEDRALA MITROPOLITANA