Oua incondeiate in Bucovina


Articole similare: oua incondeiate bucovina, oua de pasti, incondeierea oualelor, Sarbatoarea Pastelui

Oua incondeiate in Bucovina

Daca cineva te-ar intreba unde a aparut arta incondeierii oualelor ai stii ce raspuns sa dai? Ei bine, daca nu stiai acest lucru, arta incondeierii oualelor a aparut inca din perioada precrestina si este foarte bine reprezentata in zone precum Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei.

Aici exista numerosi artisti consacrati ai acestei arte, care pun in practica aceasta traditie de a incondeia oualele in apropierea Sarbatorii Pastelui.

In localitatea Ciocanesti, femeile incep sa incondeieze oualele chiar la Ispas si de Rusalii.Totodata, femeile se ocupa de decorarea oualelor doar in Saptamana Patimilor. De obicei, in Bucovina procesul incepe de marti sau joi si totul e gata pana vineri. Sub nicio forma, insa, nu se decoreaza/vopsesc/incondeiaza oua in zilele de miercuri si vineri. In general, toata lumea se ocupa de acest aspect doar in Joia Mare.

Avand originea in aceste traditii, arta decorarii oualelor de Pasti s-a dezvoltat pana la incondeiere. Aceastra "impistruire" artistice se face prin doua tehnici:  incondeiatul cu pensula, si impistritul, la care se foloseste ceara. Aceste tehnici arhaice personalizeaza fiecare creatie in parte.

In trecut, in localitatile Moldova, Sulita si Breaza era foarte apreciata arta incondeierii pe un fond de culoare inchisa - la Ciocanesti fondul era chiar negru complet.

La Botus, Pjorita si Campulung Moldovenesc locuitorii incondeiau ouale cu pensula. In zona localitatilor de pe Valea Moldovitei, fondul dominant era cel de culoare rosie.

Tehnica incondeierii cu pensula implica aplicarea culorii direct pe ou, iar pentru delimitarea nuantelor se foloseste o tusa groasa. Domina motivele floare - frecvent inalnite in modele de pe camasile si cojoacele nationale, dar si modele de icoane, peisaje si case.

La incondeierea cu pensula se foloseste un tus negru, sunt desene ferme, iar rezultatele sunt foarte asemanatoare celor realizate prin tehnica impistririi.

Cea mai veche si dificila metoda de incondeiere este tehnica impistririi. Se foloseste ceara, aplicata cu chisita cu fir de par sau din tabla de alama. Se folosesc o sumedenie de culori. Deasemenea, foarte important de retinut este faptul ca fiecare produs rezultat este unicat.

Vezi si:
Retete de Paste - Pasca cu branza

Spovedania de Paste

Saptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri


 

15968 vizualizari Nota obtinuta: 6,48
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (9 comentarii)
Nume marina a scris:

tare...:)))))))

Nume Oua incondeiate cu lacrimi a scris:

Traditia se va pierde, mesterii populari se duc, unul cate unul...Si cei care raman sunt UMILITI de reprezentantii Muzeului SAtului sau MTR, care le cumpara produsele si apoi le revand la preturi de 3 si chiar 4 ori mai mari! VERIFICATI!!! O farfurie de Horezu pe care o cumperi din targ cu 10 lei, se vinde la Muzeul SAtului cu 40!!!!

Nume mihaela a scris:

eu ma intreb de ce nu se promoveaza aceasta arta si pe plan international....lucrul de mana este mult mai apreciat in afara tarii.este vreo organizatie care se ocupa cu asa ceva?

Nume iulian a scris:

D-le Mihai sunt manager in turism si am vizitat de nenumarate ori muzeul de la Moldovita!DE fiecare data ma coplesesc emotii vii,pe care le traiesc alaturi de turistii cu care vin!Oricat ai fii de stresat ai ocazia sa te remontezi in acest loc binecuvantat de Dumnezeu!DEspre minunatele ilustrate si variantele lor la fel de superbe pot spune ca au facut inconjurul lumii caci le-am trimis prietenilor mei care le-au apreciat in mod deosebit!

Nume mihai a scris:

imaginea prezentata este o felicitare de Pasti tiparita de tipografia Terra Design din Gura Humorului-Suceava iar lucrarile sunt ale renumitei artiste Lucia Condrea din Moldovita-Suceava,multipla laureata international si detinatoarea unui muzeu unic in lume!Pe viitor,rugam a se specifica aceste amanunte mai ales ca ele se regasesc pe verso!!!

Nume andra a scris:

cunosc un artist.dna letitia orsivschi din vama

Nume mihai a scris:

eu a-si spune splendide, cunoasteti un artist in domeniu?mi-ar place sa-l vizitez sa- vad la lucru

Nume adriana a scris:

sunt intradevar frumoase dar nu prea are cine sa le aprecieze

Nume biriescu a scris:

foarte , foarte frumoase....

Ultimele articole
Vezi descrierea  Diferente intre Pastele crestin si Pastele evreiesc
Vezi descrierea  Retete de Paste - Stufat de miel
Vezi descrierea  Retete de Paste: Cozonac in forma de trandafiri
Vezi descrierea  Retete de Paste - Pasca cu nuci
Vezi descrierea  Oua incondeiate in Bucovina
Vezi descrierea  Retete de Paste - Pasca cu branza
Vezi descrierea  Retete de Paste - Cozonac in forma de trandafiri
Vezi descrierea  Spovedania de Paste
Vezi descrierea  Pastele - Traditii si simboluri
Vezi descrierea  Saptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri
Vezi descrierea  Decorarea oualor de Paste
Vezi descrierea  Sarbatoarea Floriilor: Traditii si obiceiuri