O treime dintre parintii romani nu stiu ca este ilegal sa-ti bati copilul


Articole similare: O treime dintre parintii romani nu stiu este ilegal sa-ti bati copilul, parinti violenti

O treime dintre parintii romani nu stiu ca este ilegal sa-ti bati copilul

Aproape o treime dintre parintii din Romania nu cunosc existenta prevederilor legale care interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate minorilor.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de organziatia "Salvati Copiii" inaintea Zilei impotriva violentei asupra copilului (5 iunie).

Studiul privind nivelul de cunoastere al legislatiei in domeniul protectiei copilului in randul populatiei si al specialistilor arata ca aproape 20% dintre specialistii din domeniu nu cunosc sau cunosc numai intr-o mica masura prevederile legale care interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate copiilor.

Potrivit "Salvati Copiii", responsabilitatea populatiei fata de cazurile cunoscute de copii care sunt supusi unor tratamente rele, masurata prin gradul de implicare al populatiei in sesizarea autoritatilor competente, nu este la nivelul asteptat, doar 13% din populatia investigata a sesizat o institutie abilitata cand s-a confruntat cu astfel de cazuri.Mai mult de jumatate din populatia investigata reduce semnificatia sintagmei "tratamente umilitoare asupra copilului" la formele abuzului fizic (bataia, pedepsele crunte, maltratarea fizica).

Abuzul psihologic, agresiunea verbala, exploatarea prin munca au fost vizate doar de 35% din persoanele investigate. Mai mult, neglijarea educationala sau abuzul sexual au fost incadrate in categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populatie.

Bataia e rupta din raiul romanesc

In plus, doua treimi din populatie inca mai considera ca "bataia e rupta din rai". Cazurile de violenta in scoli plaseaza Romania pe locul doi in lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) publicat in 2008.

"Dupa cum arata si experienta altor tari, o legislatie care sa protejeze copilul impotriva violentei este absolut necesara, dar nu si suficienta pentru schimbarea mentalitatii si practicilor abuzive de educatie a copilului atat in familie, cat si in scoala.

Acestei mentalitati i se subscriu o multime de probleme legate de cresterea copiilor, inclusiv violenta in scoli, maltratarea copiilor, neglijarea lor de anumiti parinti care lucreaza in strainatate, exploatarea prin munca in familiile foarte sarace si chiar traficul de copii in vederea exploatarii lor sexuale si a comercializarii de organe prelevate de la acestia", declara Gabriela Alexandrescu, presedinte al Salvati Copiii Romania.

Pentru a marca Ziua impotriva violentei asupra copilului (5 iunie), Salvati Copiii Romania va organiza, pe 4 mai, dezbaterea cu tema "Violenta impotriva copiilor - un flagel social, educatia parintilor - o necesitate sociala".

La dezbatere vor participa elevi, cadre didactice si parinti de la scoli si licee din Capitala care au beneficiat de informarile si cursurile "Cu parintii la scoala" oferite de "Salvati Copiii".

Din 2006, la initiativa Organizatiei "Salvati Copiii Romania", Parlamentul Romaniei a consacrat ziua de 5 iunie ca "Ziua impotriva violentei asupra copilului".

Anterior, in 2004, ca urmare a campaniei nationale "Bataia nu este rupta din rai" (derulata in perioada 2002-2004) a fost introdus articolul 90 in Legea 272/2004, prin care se interzice aplicarea oricaror pedepse fizice si tratamente umilitoare copilului.

In acest fel, Romania - tara semnatara a Conventiei ONU, a devenit cea de a 13-a tara (din cele 22 din intreaga lume) in care este interzisa prin lege violenta impotriva copilului in familie si in afara mediului familial.

Sursa: NewsIn


 

3512 vizualizari Nota obtinuta: 5,34
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (2 comentarii)
Nume alex a scris:

cu copilul prima data se vorbeste frumos apoi daca nu intelege il certi sau il pedepsesti dar niciodata sa il bati

Nume dumi a scris:

Pe mine chiar invatattoarea si diriginta mi-a zis sa nu ai mai scot coarne la copil si sa al mai ologesc Asta ma invatat ca parinte scoala Educatia si mentalitatea vine din scoala si prin legi

Ultimele articole
Vezi descrierea  Scoala digitala: solutii de comunicatii inteligente in scoli si licee pentru un invatamant performant
Vezi descrierea  O treime dintre parintii romani nu stiu ca este ilegal sa-ti bati copilul
Vezi descrierea  Parinti prea ocupati? Trage semnalul de alarma!
Vezi descrierea  Plan national de combatere a violentei asupra copilului
Vezi descrierea  Probleme... financiare
Vezi descrierea  Probleme de familie uitate? Sociologii constata influenta parintilor asupra copiilor!
Vezi descrierea  Profesorii si parintii in deceniul abandonului scolar