O SCRISOARE PIERDUTA DE ION LUCA CARAGIALE

Date despre autor si opera Ion Luca Caragiale s-a dovedit ,in aceeasi masura , un exceptional creator atat in registrul comic , cat si in cel tragic , prima insusire artistica demonstrand-o in comediile sale in "Momente si schite", iar pe cea de-a doua - in drama "Napasta" si in nuvelistica de factura psihologica cu certe influente naturaliste. Inca din studiul estetic "Comediile d-lui Caragiale" , publicat la numai un an de la reprezentarea "Scrisorii pierdute"(13 noiembrie 1884), Maiorescu il aseaza valoric in galeria scriitorilor clasici.

Criticul interbelic Pompiliu Constantinescu a impartit tipurile comice din teatrul caraliegesc in noua clase tipologice : incornoratul (barbatul inselat) :jupan Dumitrache , venerabilul Trahanache , Cracanel ; junele prim (amorezul) :Chiriac , Rica Venturiano , Stefan Tipatescu , Nae Girimea ; cocheta adulterina (femeia infidela) :Zita , Veta, Zoe, Didina , Mita Baston ;politicianul demagog : Nae Catavencu, Agamita Dandanache, Farfuridi; cetateanul alegator :Conu Leonida, cetateanul turmentat ; functionarul reprezentat prin diferiti "candidati"; confidentul: coana Efimita; raisonneurul : Nae Ipingescu , Branzovenescu ;servitorul , functionarul public : poilitaiul Ghita Pristanda. Pe baza subiectului piesei de teatru studiate , "O scrisoare pierduta" dezvaluie mecanismul producerii unei farse electorale , datorate absentei responsabilitatii civice din constiinta clasei politice romanesti de la sfarsitul sec. al XX lea.

Compozitia riguroasa a piesei de teatru , care este asigurata prin trei procedee : repetitia (interventia reluata de cetateanul turmentat ) , evolutia inversa a conflictului( prin rasturnarile spectaculoase de situatii) si interferenta seriilor de personaje(af late in opozitie de interese). Personajele comice ale lui Caragiale sunt veritabile caractere avand o dominanta psihocomportamentala si fiind puse in situatii conflictuale tipice. Comedia "O scrisoare pierduta" este opera dramaturgiei romanesti actiunea se petrece in 1883 in preajma alegerilor pentru Adunarea Constitutionala , care avea ca scop alcatuirea unei noi camere a deputatilor.Aceasta urma sa ia in discutie modificarile de la Constitutia de la 1866. Momentul ales pentru actiunea piesei este unul de mare agitatie atat pentru opinia publica , pentru alegeri cat si pentru partidele politice.Rezumatul operei literare Subiectul prezinta intamplarile dintr-un orasel de munte , capitala de judet , cu numai cateva zile inainte de alegeri. La putere se afla Partidul Liberal al carei organizatie locala trebuia sa isi propuna candidatul trimis nu rareori din capitala. Zaharia Trahanache , presedintele alegerilor stie acest lucru si nu are ambitii pentru propriia-i persoana.Stapan pe situatie locala l-ar sprijinii pe Farfuridi dar in nici un caz nu l-ar promova pe Catavencu si el membru al partidului de guvernamant , deoarece crease o dezidenta in partid prin grupul dascalimii de natura sa compromita auoritatea lui Trahanache.Datorita ambitiei sale , Nae Catavencu vrea sa se impuna printr-un program mai radical ; scrisoarea de dragoste pierduta de Zoe si adresata prefectului judetului Stefan Tipatescu , e un bun prilej de santaj.Pe de o parte , deoarece(Nae Catavencu)il poate santaja nu numai pe sotul ei ci chiar pe ea.

Pe alta parte , pe insusi prefectul judetului care ar putea aranja alegerea lui Catavencu. Santajul o sperie mai ales pe Zoe , care de teama de a nu fi compromisa public exercita presiuni asupra celor doi barbati si obtine promisiunea candidaturii lui Nae Catavencu.Cand totul parea rezolvat , urmeaza o adevarata lovitura de teatru , de la Bucuresti se cere , fara nici o explicatie , sa fie trecut pe lista candidatilor un nume necunoscut Adamegnon Dandanache , In timpul seditei e numire oficiala a candidatului , politaiul Pristanda pune la cale un scandal , menit sa-i stearga increderea lui Catavencu la alegeri ; in aceasta incaierare acesta pierde palaria producand mari emotii doamnei Trahanache. Nae Catavencu , fara scrisoare se simte dezarmat si schimba tactica parvenirii. Limpezirea situatiei se realizeaza in actul IV :Dandanache sosit de la Bucuresti isi dezvaluie strategia politica absolut asemanatoare cu cea a lui Catavencu , dar la alt nivel si cu mai multa ticalosie. In final toata lumea se impaca , Dandanache e ales , Nae Catavencu tine un discurs , se imbratiseaza cu adversarii intr-o atmosfera de carnaval , de mascarada accentuata de muzica condusa de Pristanda. Tipologia personajelor Ca orice autor satiric de geniu , Caragiale nu a vrut numai sa exacebeze , prin sarja umoristica si prin caracterizare , erorile politicianismului , ci sa le si corecteze, insa nu din afara , ci pri "catharsis"-ul (terapie interioara) trezirii emotiei artistice.Indignat de cele trei vicii ale regimului parlamentar de pretutindeni - vointa individuala de autoritate publica , caracterul compatibil al omului politic si absenta altruismului civic (actiunea pentru binele public fara recompense) - I.L.Caragiale a oferit prin "O scrisoare pierduta" un manual satiric despre mecanismele puterii dintotdeauna. In politica totul se repeta.Impresia de noutate este data nu de mentalitatile politice , dominate de avere , privilegii , ascensiune sociala - , ci de evolutia formelor , a aparentelor in decorul public.Jocul electoral este o conventie intre alegatorii adesea "turmentati" de false promisiuni , ce le inseala buna-cuviinta , si si alesii conduci de tenacea vointa de putere , conform principiului "lupta si da-i , si da-i si lupta !..."

Dramaturgul a sesizat lipsa unei gandiri teoretice coerente , a unor convingeri doctrinale , care , aplicate corect in politica sociala , sa asigure progresul unei societati civile evoluate.La fel de periculoase sunt absenta rectitudinii morale si a atasamentulyi ideatic pentru o doctrina , pe care politicianul de meserie s-o slujeasca , transformand-o intr-un crez social , caci vocatia politica se naste si se construieste cu truda si sacrificii . Cu 21 de ani inaintea publicarii piesei lui I.L.Caragiale , prozatorul , la fel de lucid , Nicolae Filimon - realizand , in 1863, portretul ciocoiului - remarca aceeasi lipsa de civism , de responsabilitate si de constanta politica : "Ajuns om de stat , ciocoiul sau puiul de ciocoi nu se pronunta definitiv pentru nici o doctrina politica , nu se face adept credincios al nici unui partid , nu doara ca are spiritul drept si nepartinitor , ci ca sa poata exploata deodata toate doctrinele si partidele in folosul sau"( Prolog la ciocoii vechi si noi).Absenta unei traditii politice reale face loc imposturii , vebitarismului si spiritului opoirtunism , diminuand increderea electoratului in clasa diriguitoare.Acestora li se adauga sloganul cinic "La vremuri noi - tot noi !", in care omonimia adjectiv - pronomial reflecta falsa impresie de alternativa si de premiera politica. "Gaseste-mi , ma-nteledzi , un coledzi , ori dau scrisoarea la "Rasboiul"

In exercitarea puterii , santajul de orice fel (financiar , politic , moral , afectiv , sexual ,etc.)ramane metoda infailibila a carieristului de profesie.Scopul principal este transformarea investiturii politice din una eligibila intr-una pastrata definitiv.Reusita machiavelica depinde de mistificari , concesii reciproc avantajoase , compromisuri , mituri la inalt nivel , negocieri oneroase , opotunitati bine folosite ; asa-zisa "diplomatie" , mult laudata de Trahanache , nu inseamna altceva decat atacul brutal si fulgerator sub centura (precum gasirea politei falsificate de catre avocatul Nae Catavencu) pentru anihilarea adversarului.O data consacrat drept om politic , insul obscur ca valoare , insa megaloman in pretentii , numai vrea sa renunte la pozitia lui privilegiata si fiind un spirit nedemocratic in fond - el nici nu mai concepe ca n-ar putea fi mereu reales. Acte Piesa de teatru pe patru acte Finalul operei Finalul piesei este nelipsit de comicul amar caracteristic lui Caragiale insa morala este simpla in lupta politica nu reseste cel mai bun, ci cel mai priceput, mai abil in lupta pentru putere. Satira este cuprinzatoare si necrutatoare. Personajele sunt definite comlex, prin fapte, nume, libaj. Aceste personaje prind viata datorita pretioaselor indicatii scenice ale autorului. Caragiale isi pune personajele sa vorbeasca, sa tine discursuri din care practic se autodesfiinteaza, demonstrandu-si prostia, inclutura, demagogia. Personajele imbina trasaturi general valabile cu trasaturi particulare, individuale. Astfel Catavencu este demagogul latrans. Zoe este sotia infidenta, amanta. Tipatescu este junele prim (amantul). Dandanache este prostul vanitos. Isa prin compromisuri totul se rezolva destul de bine in favoarea tuturor Conflictul Conflictul are ca suport minutioasa pudoare a candidatilor cu trecutul si comportamentul lor in pragul alegerilor precum si demascarea pornita prin aparitia minunatei scisori ce creeaza un haos excelent in mintea constiinta participantilor si alegeriile pregatite.Astfel vor fi fi demascate adevaratele chipuri ale personajelor ce isi vor schimba preocuparile.finalul surpride prin calmul si linistea cumparata prin compromisuri.

Citate de critica "-Satira lui Caragiale atrage de la sine nu numai o riguroasa critica la adresa personajelor tip ce exprima laturile ascunse ale noastre publicul ci chiar comicul propriului destin jucat murdar in piesa" E Lovinescu - "Cine este excentric sau revoltat eventual chiar mirat de propriul comportament daca nu personajul satirizat de Caragialece ce se deosebeste prin propriul cosmar existential luat ca o gluma spumoasa." - T Maiorescu  - "Moartea este singurul aspect pe care Caragiale nu l a luat in calcul cat a construit una dintre marile epopei ale culturii romanesti din epoca modernismului dus pe culmile inferioritatii spiritual intelectuale unde drama este la curent lasand totusi loc unui suras viu, E Simion.


 

15694 vizualizari Nota obtinuta: 6,48
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (17 comentarii)
Nume alessia a scris:

e tare najpa ...............sorry de comm ar n o zik doar eu;(((((((((((

Nume micutza tha a scris:

nu e buna deloc ;x

Nume luca a scris:

e lung si dragut

Nume bya a scris:

eu una zic ca e bunicica

Nume TAHIS a scris:

BUNA ASA SI ASA:p:p

Nume cosminel_8 a scris:

asta numai comentariu nu se poate numi .

Nume Dasea a scris:

e seper

Nume alyn a scris:

nu e buna k am luat 2

Nume alyn a scris:

nu e folositoare k am luat 2 pt asta

Nume ana a scris:

nu este folositoare deloc

Nume evy a scris:

e naspa

Nume Mircea a scris:

asa si asa

Nume Rafaela a scris:

nu e prea folositoare

Nume ilinca a scris:

mda e buna

Nume florinel a scris:

buna dar nu cine stie ce

Nume iulik a scris:

buna asta

Nume ali a scris:

folositoare

Ultimele articole
Vezi descrierea  Comentariu literar O scrisoare pierduta
Vezi descrierea  Comentariu literar "Noaptea de Decemvrie" de Alexandru Macedonski
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR IUBIRE, BIBELOU DE PORTELAN DE ION MINULESCU
Vezi descrierea  Comentariu literar "Ce e amorul?" de Mihai Eminescu
Vezi descrierea  Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir - prima carte de idei din cultura romana
Vezi descrierea  Comentariu literar "Pescarul Amin" de Vasile Voiculescu
Vezi descrierea  Mitul jertfei zidirii
Vezi descrierea  Femeile din teatrul modern romanesc
Vezi descrierea  Familia in romanul Morometii de Marin Preda
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR ZODIA CANCERULUI SAU VREMEA DUCAI VODA DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR CIOCOII VECHI SI NOI CARACTERIZARE DINU PATURICA, TIPUL PARVENITULUI
Vezi descrierea  Comicul din "O scrisoare pierduta"