ODA IN METRU ANTIC DE M. EMINESCU

Poezie a maturitatii depline, "Oda in metru antic", apare in anul 1883, in editia princeps a "Poeziilor" lui M. Eminescu. Initial, textul a fost o oda dedicata lui Napoleon (prima versiune din 1873-1874). A suferit apoi numeroase metamorfozari; de la 13 strofe ale variantei din 1879 au ramas cinci strofe in forma definitiva (1881-1882). In varianta finala, textul a devenit o oda a singuratatii, a instrainarii ireversibile a omului de geniu. Eul liric se confeseaza se intoarce in trecut, cand considera ca tineretea e vesnica. In acel moment, din trecut, moartea pare inexistenta, iar el, poetul era convins de apartenenta sa la cele vesnice: "Nu credeam sa-nvat a muri vreodata;/ Pururi tanar, infasurat in manta-mi". Echilibrul sufletesc se destrama atunci cand se iveste dragostea, cu suferinta ei "dureros de dulce".

Intensitatea sentimentului e sugerata prin repetarea pronumelui de persoana a II-a: "tu" ("Cand deodata tu rasarisi in cale-mi"). Strofa se imbogateste stilistic prin constructiile oximoronice: "dureros de dulce" si "voluptatea mortii". Odata cu trairea sentimentului de dragoste, pentru poet incepe o suferinta nesfarsita; apare acum si perspectiva mortii: "Pana-n fund baui voluptatea mortii/ Neinduratoare". Ideea sacrificiului prin iubire este ilustrata in urmatoarele doua strofe cu exemple clasice din mitologia antica; patima datorata iubirii, femeii, este devoratoare: poetul (eul liric) isi simte sufletul mistuit de o patima erotica la fel de puternica precum chinurile fizice in care au murit Nessus si Hercules din pricina intrigilor unei femei. Poetul (eul superior) nutreste iluzia ca ar putea renaste din propria-i cenusa (asemenea pasarii Phoenix), ca ar putea sa se inalte in sferele celeste, intr-un timp nedefinit, unde sa-si reinnoiasca eternitatea. In finalul poeziei este invocata linistea care nu poate sa apara decat dupa ce dispare cauza suferintei, dragostea.

Perspectiva ce se arata este moartea, "moartea-iubita", vazuta ca mijloc de contopire cu marele univers. Cursul pe care-l urmeaza omul intre viata si moarte este punctat de doua verbe: "a invata" si"a murii", acesta din urma incheind periplul omului in plan terestru. "Nepasare trista", expresie a unei atitudini apolinice, face trimitere la atractia Luceafarului, "nemuritor si rece". Finalul poeziei, "Ca sa pot muri linistit, pe mine/ Mie reda-ma!" sugereaza o recapatare a identitatii, o reintoarcere in sine. Linistea presupune o acceptare a destinului. Trairile poetului sunt ale omului in general; la inceput nu accepta ideea de moarte, apoi se revolta, dupa care intervine linistea trecerii in neant. Dar prin moarte, sufletul omului se intoarce la spiritul universal. In ipostaza de geniu, poetul, desi fiinta efemera, tanjeste dupa existenta eterna.Oda in metru antic = elegie romantica pe tema fortuna labilis (a sortii schimbatoare) Oda = specie a genului liric in care se da curs unui elan admirativ pentru o idee, o persoana sau un eveniment Oda lui M Eminescu este inchinata omului de geniu condamnat sa traiasca intr-o lume ostila, in care resimte cu multa durere "trecerea". Poetul, omul de geniu spera ca moartea il va ocoli, nu-i va distruge individualitatea eu-lui; spera ca va renaste asemenea pasarii Phoenix. M. Eminescu foloseste vers safic; strofa safica = trei versuri lungi (safice) si unul scurt numit adoneu. Vers safic: doi trohei initiali, un dactil si doi trohei finali: '_ v/'_ ir_ v v/'_ v/'_ v/ vers adonic:' v v/' v/ "Mi-e reda-ma!"


 

41587 vizualizari Nota obtinuta: 6,76
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (10 comentarii)
Nume adrian a scris:

ca sursa de inspiratie e foarte bun,normal ca nu poti lua 10 daca il copiezi exact la fel.In schimb poti adauga tu astfel incat sa para cat mai original.

Nume elyss a scris:

daca erati mai buni si stiati voi cum sa faceti comentarii, eseuri, referate si altele de nota 10 , atunci de ce mai cautati pe net toate astea????? parerea mea este ca nu stiti, de aceea le cautati pe net, dar problema este ca aveti pretentii prea mari!! Simona spune ca pe aceasta lucrare ea a luat 8....e nota buna, dar daca ea era desteapta lu 10.deci nu e desteapta asa ca sa-i multumeasca celui care l-a facu, pt ca fara el ar fi luat 2 ;) !!! e bun comentariu

Nume mada a scris:

hmmmm eu cred ca e destul de bun....depinde si de prof :D ...in fn

Nume MIHAI a scris:

mi se pare buna...eu am luat 10:D

Nume Mara a scris:

oameni buni,nu va place comentariul nu-l scriti! de aici va puteti inspira si faceti ceva pripriu voua si nu asteptati mur in gura! mina pe carte si bafta,apreciati-va propria personalitate!

Nume maycky a scris:

komentariu bunikel dar nu de nota 10 . . . asta e evident

Nume ktalin a scris:

Mie mi se pare un comentariu relativ bun.Cu putine modificari proprii devine o lucrare foarte buna!

Nume amalia a scris:

cam scurt.si nici nu e asa important!bine a zis naty!!!!!

Nume Naty a scris:

Poate nu trebuia sa copiezi ci sa folosesti textul de mai sus ca inspiratie, sa-ti mai pui si tu capatana la contributie.

Nume SIMONA a scris:

ASTA NU ESTE REFERAT DE NOTA 10.PE O ASEMENEA LUCRARE EU AM LUAT8.

Ultimele articole
Vezi descrierea  Comentariu literar O scrisoare pierduta
Vezi descrierea  Comentariu literar "Noaptea de Decemvrie" de Alexandru Macedonski
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR IUBIRE, BIBELOU DE PORTELAN DE ION MINULESCU
Vezi descrierea  Comentariu literar "Ce e amorul?" de Mihai Eminescu
Vezi descrierea  Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir - prima carte de idei din cultura romana
Vezi descrierea  Comentariu literar "Pescarul Amin" de Vasile Voiculescu
Vezi descrierea  Mitul jertfei zidirii
Vezi descrierea  Femeile din teatrul modern romanesc
Vezi descrierea  Familia in romanul Morometii de Marin Preda
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR ZODIA CANCERULUI SAU VREMEA DUCAI VODA DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR CIOCOII VECHI SI NOI CARACTERIZARE DINU PATURICA, TIPUL PARVENITULUI
Vezi descrierea  Comicul din "O scrisoare pierduta"