MATEI BASARAB (ANI DE DOMNIE: 1632-1654)

Matei Basarab a preluat prin lupta tronul, la 25 octombrie 1632, dupa ce l-a invins pe Radu Alexandru Ilias, domnul numit de Poarta. Interesant este si faptul ca a fost recunoscut mai intai domn de Abaza-pasa (de la Rusciuk), in septembrie 1632 si abia apoi a fost numit de sultan, la 23 februarie 1633.

In agitata perioada a secolului al XVII-lea, cand majoritatea domniilor erau scurte, perioada indelungata, de 22 de ani, cat s-a aflat pe tronul tarii Romanesti, a fost una de stabilitate si de inflorire economica si culturala. In timpul domniei lui Matei Basarab, s-a tiparit, in 1646, codul Indreptarea legii, iar viata culturala si religioasa au inflorit. Domnitorul a ctitorit peste 30 de biserici si manastiri, dintre care se remarca Arnota, Caldarusani, Brebu si Strehaia. A facut danii si manastirilor de la Muntele Athos si a construit biserici in Transilvania, cum este cea de la Comana de Jos. A sprijinit in mod deosebit cultura.

In timpul sau, s-a reluat activitatea tipografica la Govora si Campulung, iar in anul 1646, la Targoviste a inceput sa functioneze "Scoala greaca si latina", prima scoala superioara din tara Romaneasca. S-a preocupat si de intarirea capacitatii de aparare a tarii, organizand o armata puternica. A incercat sa intre in legatura si cu alti principi crestini, precum imparatul german sau regele Poloniei, pentru eliberarea de sub stapanirea otomana si pentru alungarea turcilor din Europa. Importanta planurilor sale de eliberare de sub dominatia otomana a popoarelor din Balcani este dovedita si de faptul ca Matei Basarab urma sa fie numit "general al intregului rasarit".Situatia existenta atunci nu i-a permis insa sa se implice mai mult in realizarea acestor obiective. In politica externa a avut relatii bune cu principele transilvanean Gheorghe Rákóczi (1630-1648), cu care a incheiat, de mai multe ori, tratate de alianta, cu hatmanul cazacilor, Bogdan Hmelnitki, dar cu domnul Moldovei, Vasile Lupu, relatiile au fost incordate.

In anul 1639, a infrant oastea lui Vasile Lupu, care intrase in tara Romaneasca, in bataliile de la Nenisori si Ojogeni. In anul 1653, Matei Basarab l-a mai invins inca o data pe Vasile Lupu, in lupta de la Finta. In 1654, a trebuit sa innabuse rascoala mercenarilor sai (seimeni si dorobanti), care cerusera sa li se mareasca leafa de trei ori.

Matei Basarab a murit la Targoviste, pe 9 aprilie 1654. Dupa o viata agitata, nu a avut parte de liniste nici in mormant. La putin timp dupa ce a fost inmormantat, osemintele i-au fost aruncate afara din mormant de tatari. Au fost luate de oamenii sai de incredere dupa aceea si depuse in cripta de la manastirea Arnota.

 

17685 vizualizari Nota obtinuta: 6,7
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (21 comentarii)
Nume mada a scris:

sper sa iau un 10,dar e cam naspa

Nume diana a scris:

dar si mie mia placut

Nume bianca a scris:

e foarte buna din punctul meu de vedere dar sa vad ce zice si domnul profesor.sper sa fie bine.

Nume jomir a scris:

Este foarte interesant.pacat ca nu-i si la alti scriitori

Nume adrian a scris:

ii bun

Nume Musea a scris:

e scurta dar merge

Nume carolina a scris:

mi-a placut informatie trebuie sa primesc o nota buna...!:D

Nume ULILE a scris:

Multe greseli de scriere :(( :(( :((

Nume Florin a scris:

sper sa iau un 6

Nume adelinaq a scris:

ms mult

Nume Ellena a scris:

Mi se pare cam scurt..dar o sa incerc ;)sper sa iau 10 :*

Nume dany a scris:

ma daca iau 10 dau un suc:))

Nume G-M@RE. a scris:

sunt putini asa ca.....de-ar fi si in ziua de azi asa oameni!!!coool.

Nume olgaa a scris:

ma ajutat la school

Nume niku a scris:

bv frate poate iau 10 ms e buna si asa mai scurta ca mie lene sa scriu

Nume Iris a scris:

superrrrrrrrrrrrrrr !!!!!!!!!!

Nume bes a scris:

dar scurta

Nume bes a scris:

buna

Nume jenny a scris:

binisor

Nume ioana a scris:

mda fain si scurt e ok

Nume lussy a scris:

misto

Ultimele articole
Vezi descrierea  MARIN PREDA - BIOGRAFIE SI INTERVIURI
Vezi descrierea  JAMES FENIMORE COOPER
Vezi descrierea  NICHITA STANESCU
Vezi descrierea  GUSTAVE EIFFEL
Vezi descrierea  GHEORGHI KONSTANTINOVICI JUKOV
Vezi descrierea  MARCUS AURELIUS
Vezi descrierea  NERO
Vezi descrierea  TOLSTOI
Vezi descrierea  IOANA D'ARC
Vezi descrierea  LEONARDO DA VINCI
Vezi descrierea  CORNELIU BABA
Vezi descrierea  A.G. VENETIANOV