Harta de vacanta - Gorj


MANASTIREA POLOVRAGI


Articole similare: manastire, ctitor, colectie

MANASTIREA POLOVRAGI

Este situata la nord-est de Tg. Jiu, pe soseaua Tg. Jiu - Rm. Valcea, intr-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor.

Intrarea in incinta manastirii se face printr-o poarta masiva din lemn, frumos sculptata, pe care scrie : "Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului". In partea dreapta a portii este o frumoasa troita din lemn sculptat, pe postament de beton, inchinata eroilor si martirilor Romaniei.

Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar.

In 1629, in timpul domnitorului Alexandru Ilies, manastirea intra in posesia jupanului Paraianu Milescu, ban al Craiovei.Timp de un secol si jumatate, documentele nu mai pomenesc nimic despre aceasta manastire. In 1643 Danciu Paraianu, construieste biserica actuala, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab.

Hrisov emis la 6 iulie 1648 de Matei Basarab, constituie prima atestare documentara a bisericii.

Inchinata Sfantului Mormant de cel de-al doilea ctitor al sau manastirea este rascumparata de domnitorul Constantin Brancoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului, in anul 1693 si facuta metoc al manastirii Hurez.

In timpul domnitorului Constantin Brancoveanu s-a restaurat biserica, careia i-a inaltat turla si i-a adaugat un pridvor in stil brancovenesc,s-a zugravit interiorul,  a refacut chiliile, clopotnita, precum si zidurile de cetate.In timpul stapanirii austriece asupra Olteniei a fost trecuta in randl manastirilor corespunzatoare fortificatiilor defensive. Generalul Stainville a ales-o drept resedinta, adapostind intre zidurile ei un batalion de osti (1718-1739).

Mai tarziu, la 27 aprilie 1802, manastirea a fost pradata de trupele talharesti ale lui Pasvantoglu. Legenda spune ca atunci calugarii au ascuns in apa Oltetului odoarele manastirii.

Biserica manastirii Polovragi cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este zidita in stil bizantin, avand forma trilobata cu abside laterale.  Turla este de forma poligonala, cu firide largi, ornamentate in partea superioara si acoperita cu tabla ca si biserica . Naosul si pronaosul sunt spatioase, avand practic aceeasi marime. Catapeteasma executata din lemn de tei, reprezinta o adevarata capodopera a vechii sculpturi romanesti, avand o bogata ornamentatie cu impletituri florale. Pridvorul in stil brancovenesc este spatios, deschis, sustinut de opt coloane din piatra.  In pridvor este piatra funerara a surorii ctitorului.

Pictura de traditie bizantina, executata in fresca a fost realizata in timpul lui Constantin Brancoveanu intre 1698-1705 (unele surse indica anii 1703-1712), de primii mesteri iesiti din scoala brancoveneasca de la Hurez ca: Andrei Constantinos, Gheorghe Istrate si Ranite.

In nordul incintei, intr-o alta curte, se afla bolnita ctitorita de Episcopul Clement Lavrentie, 1732-1738. Biserica manastirii Polovragi este inconjurata de chilii, formand o puternica cetate de aparare. In ea se patrunde printr-o poarta masiva deasupra careia se inalta clopotnita.Manastirea are si o colectie muzeala, ce adaposteste o bogata colectie de icoane pe lemn si sticla, ce provin din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, precum si depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume in limbile romana, slavona si greaca.

 

10581 vizualizari Nota obtinuta: 6,94
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (7 comentarii)
Nume MARIUS a scris:

Frumoasa manastirea dar pacat ca are niste slujitoare dusmanoase si rele .Injurau o femeie care vindea suveniruri in parcare si ziceau ca o sa o termine ele.PACAT mare pacat.SUND ODIOASE . OARE CUM CREDETI CA LE ASCULTA DUMNEZEU?

Nume marin a scris:

superba manastirea am fost acolo. e superb locul

Nume silvia a scris:

as dori un nr.de telefon urgent pt.a vedea daca se poate caza o familie pt.3 zile in perioada 8-10 aprilie 2010 formata din trei adulti si 2 copii

Nume dorin -bucuresti a scris:

Calugaritele de la Polovragi sunt groaznice.Injura si blesteama.Se ascund in spatele credintei niste slujitoare ale raului.M-am infiorat cand am auzit cum injurau niste bieti comercianti de suveniruri.

Nume Diana a scris:

as dori un nr de telefon de la Manastire...vrem sa organizam o excurie si am dori sa stim ca ar fi dispusi sa ne cazeze...

Nume alexandra a scris:

este o manastire frumoasa....si in acealsi timp speciala....te simti aproape de dumnezeu....si te simti cu tine insuti in pace....te linistesti.....de nenumarate randuri am fost....si o spun cu mana pe inima ca nu va regreta nimeni daca o va vizita

Nume cristina - cluj a scris:

Este o manastire deosebita...cu sigurantza te vei simti mult mai bine dupa ce o vei vizita

Ultimele articole
Vezi descrierea  PESTERA POLOVRAGI
Vezi descrierea  MANASTIREA POLOVRAGI
Vezi descrierea  PESTERA MUIERII
Vezi descrierea  STATIUNEA RANCA
Vezi descrierea  POARTA SARUTULUI
Vezi descrierea  MASA TACERII
Vezi descrierea  BAIA DE FIER
Vezi descrierea  MANASTIREA LAINICI
Vezi descrierea  CASA FORTIFICATA CULA CORNOIU
Vezi descrierea  COLOANA INFINITULUI