Legislatia privind sanctionarea traficului si consumului de droguri


Articole similare: legislatia consumul droguri, pedepse consum droguri, consum droguri ilegal

Legislatia privind sanctionarea traficului si consumului de droguri

In cele de mai jos este prezentata sanctionarea traficului si a altor operatiuni ilicite cu substante aflate sub control national de catre organele de specialitate.


Art. 2     (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) daca faptele prevazute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este ichisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 3     (1) Introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.Art. 4     Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea,
prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

Art. 5     Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinte sau a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 6     (1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intentie, de catre medic, fara ca aceasta sa fie necesara din punct de vedere medical, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si eliberarea sau obtinerea, cu intentie, de droguri de mare risc, pe baza unei retete medicale prescrise in conditiile prevazute la alin. (1) sau a unei retete medicale falsificate.

Art. 7     Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, in afara conditiilor legale, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani.

Art. 8     Furnizarea, in vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 9     Producerea, fabricarea, importul, exportul, oferirea, vanzarea, transportul, livrarea sau orice titlu, trimiterea, procurarea, cumpararea sau detinerea de precursori, echipamente sau materiale, in scopul utilizarii lor la cultivarea, producerea sau fabricarea ilicita de droguri de mare risc, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 10     Organizarea, conducerea sau finantarea faptelor prevazute la art. 2 - 9 se pedepseste cu pedepsele prevazute de lege pentru aceste fapte, limitele maxime ale acestora sporindu-se cu 3 ani.

Art. 11     (1) Indemnul la consumul ilicit de droguri, prin orice mijloace, daca este urmat de executare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Daca indemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
Art. 12     (1) Se pedepsesc cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi faptele prevazute la art. 2, 3 si 5 daca persoana care le-a savarsit face parte dintr-o organizatie sau asociatie ori dintr-un grup de cel putin 3 persoane, cu structuri determinate si care sunt constituite in scopul comiterii acelor fapte si al obtinerii de beneficii materiale sau de alte foloase ilicite.
(2) Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani faptele prevazute laart. 4, 6, 7, 9 si 11, daca au fost savarsite in conditiile prevazute la alin. (1).
(3) In cazul infractiunilor prevazute la alin. (1) si (2), daca faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 13     (1) Tentativa la infractiunile prevazute la art. 2 - 7, la art. 9 si 10 se pedepseste.
(2) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunilor prevazute la alin. (1).

Art. 14     Cu privire la infractiunile cuprinse in prezentul capitol, pe langa situatiile prevazute in Codul penal, constituie circumstante agravante urmatoarele situatii:
a) persoana care a comis infractiunea indeplinea o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, iar fapta a fost comisa in exercitarea acestei functii;
b) fapta a fost comisa de un cadru medical sau de o persoana care are, potrivit legii, atributii in lupta impotriva drogurilor;
c) drogurile au fost trimise si livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate in cura de dezintoxicare sau sub supraveghere medicala ori s-au efectuat alte asemenea activitati interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori daca fapta a fost comisa intr-o institutie sau unitate medicala, de invatamant, militare, loc de detentie, centre de asistenta sociala, de reeducare sau institutie medical-educativa, locuri in care elevii, studentii si tinerii desfasoara activitati educative, sportive, sociale ori in apropierea acestora;
d) folosirea minorilor in savarsirea faptelor prevazute la art. 2 - 11;
e) drogurile au fost amestecate cu alte substante care le-au marit pericolul pentru viata si integritatea persoanelor.

Art. 15     Nu se pedepseste persoana care, mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor competente participarea sa la o asociatie sau intelegere in vederea comiterii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 2 - 10, permitand astfel identificarea si tragerea la raspundere penala a celorlalti participanti.

Art. 16     Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2 - 10, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

Art. 17     (1) Drogurile si alte bunuri care au facut obiectul infractiunilor prevazute la art. 2 - 10 se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
(2) Se confisca, de asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri dobandite prin valorificarea drogurilor si a altor bunuri prevazute la alin. (1).

Art. 18     (1) Drogurile ridicate in vederea confiscarii se distrug. Pastrarea de contraprobe este obligatorie.
(2) Sunt exceptate de la distrugere:
a) medicamentele utilizabile, care au fost remise farmaciilor sau unitatilor spitalicesti, dupa avizul prealabil al Directiei farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii;
b) plantele si substantele utilizabile in industria farmaceutica sau in alta industrie, in functie de natura acestora, care au fost remise unui agent economic public sau privat, autorizat sa le utilizeze ori sa le exporte;
c) unele cantitati corespunzatoare, care vor fi pastrate in scop didactic si de cercetare stiintifica sau au fost remise institutiilor care detin caini si alte animale de depistare a drogurilor, pentru pregatirea si mentinerea antrenamentului acestora, cu respectarea dispozitiilor legale.
(3) Distrugerea drogurilor se efectueaza periodic, prin incinerarea sau prin alte mijloace adecvate, de catre o comisie formata din cate un reprezentant al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, al Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica, al Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, un specialist din cadrul formatiunii centrale de reprimare a traficului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Politiei si gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiasi unitati.

Art. 19     In cazul in care un toxicoman este condamnat pentru savarsirea unei infractiuni, se aplica in mod corespunzator dispozitiile Codului penal si ale Codului de procedura penala.

Vezi si:
Riscurile consumului de droguri
PROFILUL PSIHOLOGIC AL CONSUMATORILOR DE DROGURI
 

101150 vizualizari Nota obtinuta: 6,28
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (8 comentarii)
Nume daniel a scris:

daca nu le dati drumult din penitenciare faceti ceva...sunt foarte multi cu pedepse mari...

Nume Dim a scris:

Primi consumatori sunt POLITICIENIII Din coca si heroina nu-i mai scoti

Nume adi a scris:

cei mai mari consumatori sunteti voi POLITIA da de ce trebuie sa sufere altii pt VOI criminaliii de viitor ce sunteti g

Nume SOFIA a scris:

d-le presedinte dati GRATIERII, puscariile,nu sunt medii potrivite de REEDUCARE, efortul,cheltuiala este inutila.pe consumatorii de drogurii TRATATII NU-I CONDAMNATI.

Nume ILEANA a scris:

DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE TOATE DROGURILE SA DISPARA ,REALIA TEA ESTE CA AU PATRUNS MASIV IN TARA NASTRA PENTRUCA NU SI-AU FACUT AUTORITATILE DATORIA .S-AU GANDIT ORGANELE SA FACA ORDINE PENTRUCA LE CERE PRESEDINTELE SI ASA INCEP SA FABRICE DASARE.TOATA LUMEA MANCA ETNOBOTANICE. O TARA DE NEBUNI .

Nume eu a scris:

ce legi, cand e violata o femeie nu o pedepseste nimeni, insa la droguri...

Nume ds a scris:

pentru nici 3 grame sa faci inchisoare,,ii dai si fara bani sii ii pe combinatii cu gardaaa

Nume gigi a scris:

tot voi le bagati pe piata tot voi faceti legile.credeti ca lumea e oarba

Ultimele articole
Vezi descrierea  Etnobotanicele: cat de rele sunt de fapt?
Vezi descrierea  Copiii ar renunta la banii de buzunar daca parintii s-ar lasa de fumat
Vezi descrierea  Cum poate fi ajutat un adolescent care se drogheaza
Vezi descrierea  Drogurile - simptome si efecte in viata adolescentilor
Vezi descrierea  Clasificarea drogurilor
Vezi descrierea  Ce este abuzul de droguri?
Vezi descrierea  Legislatia privind sanctionarea traficului si consumului de droguri
Vezi descrierea  Drogurile - Stiati ca...?
Vezi descrierea  Discuta cu copiii despre alcool si droguri
Vezi descrierea  Centre de dezintoxicare in tara
Vezi descrierea  Suboxona - Metode de a scapa de heroina
Vezi descrierea  Metode de a scapa de droguri: Naltrexona