Hormonii sexuali

Hormoni sexuali, sau gonadotrofinele, sint hormoni produsi de hipofiza care orchestreaza miliarde de operatiuni biologice in timpul unei vieti, incepand cu semnalarea initiala a diferentieri sexuale a embrionului si mai tarziu a fetusului , pana la structurile care sunt esentialmente masculine sau feminine.

Dar diferentierea sexuala – atat expresia ei fizica , cat si comportamentul caracteristic – tine mai mult de concentratia diversilor hormoni care circula in sange decat de existenta unor hormoni dominanti.

LH - este hormonul luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben . La barbat , LH stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.

FSH - acest hormon foliculo – stimulant este secretat de hipofiza.La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual.La barbat , el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule .

ESTROGENI - hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare .Cel mai important este estradionul .Acesti hormoni favorizeaza aparitia cacarcterelor sexuale secundare la pubertate .Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului .

PROGESTERON - acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important , deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcini .

TESTOSTERONUL - acest hormon masculin este produs de testicule. El activeaza producerea de spermatozoizi si favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate .

Dezechilibrul hormonilor sexuali are rezultate dramatice asupra dezvoltari fetusului. Prea mult estrogen , intr-un moment nepotrivit , poate transforma un organism purtator de gene masculine intr-unul cu infatisare aparent feminina . In mod similar , abundenta de androgeni poate avea ca rezultat organe sexuale masculine la un fetus feminin din punct de vedere genetic.

Desigur , codul genetic al fiecarei fiinte este responsabil cu supervizarea productiei hormonilor sexuali , astfel incat aceste interferente sa nu produca decit foarte rar. Dar oameni de stiinta au descoperit ca mediul in care traim este atat de poluat cu substante chimice , incit accidental se pot produce alterari ale functiilor hormonilor .

Pubertatea este consecinta unor modificari endocriniene programate inca de la diferentierea sexuala a embrionului. Hormoni, care aproape ca nu s-au manifestat deloc in primii 10 ani de viata, incep acum sa orchestreze o serie de modificari care diferentiaza trupul masculin de cel feminin , actionand asupra cacarcterelor sexuale si secundare .

Cresterea caracterelor sexuale primare incepe atunci cand hipofiza declanseaza secretia a doi hormoni: hormonul luteinizat LH si hormonul folico – stimulant. Acesti doi hormoni influenteaza , la baieti , dezvoltarea testiculelor sau gonadelor , care produc testosteronul , iar la fete , maturizarea ovarelor, care vor incepe sa produca doi hormoni –cheie , estrogeni si progesteronul.

Sanatatea este influentata de hormonii sexuali

Estrogenul este esentialmente hormonul feminin , iar testosterenul este hormonul masculinitati . Dar ambele sexe au nevoie de acesti doi hormoni – femeile de testosteron, barbatii de estrogen – pentru a se dezvolta normal. Intr-adevar, in medie barbati au mai mult estrogen circuland in singele lor decit o femeie dupa menopoza!

Si barbati si femeile sintetizeaza estrogenul plecand de la testosteron, un proces complex, care are loc in diferite regiuni ale trupului – creier, vasele de singe, oase .

Estrogenul este esential in cresterea oaselor si in mentinerea unei stari bune a sanatatii. Dupa criza de crestere care urmeaza pubertati , estrogenul comanda incetarea cresteri extremitati oaselor .

Estrogenul are un rol important in prevenirea rarefierii masei osoase si in
mentinerea in stare buna a arterelor , atit la barbati , cit si la femei .

Se pare ca estrogenul are un rol in producerea de sperma , iar concentratii mari ai acestui hormon la nivelul creierului dicteaza comportamentul sexual masculin .

La femei , nivelurile scazute de testosteron au fost asociate cu un interes sexual redus.

 
 
 

51000 vizualizari Nota obtinuta: 6,5
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (10 comentarii)
Nume alin a scris:

Ce intrebari pe unii :)) Iar bacul se apropie...

Nume delia17 a scris:

da am si eu o intrebare poti ramane insarcinata dak nu ai facut sex cu un barbat

Nume cik a scris:

vreau sa stiu despre lipsa de sex..daca nu faci sex ce se poate intampla?!

Nume vyo90 a scris:

as vrea mai multe detalii

Nume Valeria a scris:

e tot interesant ce e scris aici am aflat cate ceva nou

Nume DAVID a scris:

este bun referatu mam scos la biochimie:)))

Nume radu a scris:

vreau sa stiu si eu o bibliografie al acestui referat !! se poate ?:-?

Nume Rodik_201 a scris:

scz,se pot preciza aceste efecte?

Nume Rodik_201 a scris:

se poate preciza si efectele foliculinei in exces sau excesul de androgeni?Cum se manifesta ele?Plss

Nume dorin4ku a scris:

Super !!! tokmai ce imi trebuia !! un mare thnks autorului

Ultimele articole
Vezi descrierea  ONU recomanda lectii de educatie sexuala pentru copii
Vezi descrierea  Virginitatea - O stare de spirit?
Vezi descrierea  Prima oara - Cand si unde
Vezi descrierea  Sexul neprotejat - Posibile consecinte
Vezi descrierea  Hormonii sexuali
Vezi descrierea  Ce este orgasmul?
Vezi descrierea  Fiziologia actului sexual
Super Chick Sisters
Super Chick Sisters
Barbie si poneiul
Barbie si poneiul
Pinboliada
Pinboliada
Zombie Taxi
Zombie Taxi
Mile High Club
 Mile High Club