Hormonii sexuali

Hormoni sexuali, sau gonadotrofinele, sint hormoni produsi de hipofiza care orchestreaza miliarde de operatiuni biologice in timpul unei vieti, incepand cu semnalarea initiala a diferentieri sexuale a embrionului si mai tarziu a fetusului , pana la structurile care sunt esentialmente masculine sau feminine.

Dar diferentierea sexuala – atat expresia ei fizica , cat si comportamentul caracteristic – tine mai mult de concentratia diversilor hormoni care circula in sange decat de existenta unor hormoni dominanti.

LH - este hormonul luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben . La barbat , LH stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.

FSH - acest hormon foliculo – stimulant este secretat de hipofiza.La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual.La barbat , el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule .

ESTROGENI - hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare .Cel mai important este estradionul .Acesti hormoni favorizeaza aparitia cacarcterelor sexuale secundare la pubertate .Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului .

PROGESTERON - acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important , deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcini .

TESTOSTERONUL - acest hormon masculin este produs de testicule. El activeaza producerea de spermatozoizi si favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate .

Dezechilibrul hormonilor sexuali are rezultate dramatice asupra dezvoltari fetusului. Prea mult estrogen , intr-un moment nepotrivit , poate transforma un organism purtator de gene masculine intr-unul cu infatisare aparent feminina . In mod similar , abundenta de androgeni poate avea ca rezultat organe sexuale masculine la un fetus feminin din punct de vedere genetic.

Desigur , codul genetic al fiecarei fiinte este responsabil cu supervizarea productiei hormonilor sexuali , astfel incat aceste interferente sa nu produca decit foarte rar. Dar oameni de stiinta au descoperit ca mediul in care traim este atat de poluat cu substante chimice , incit accidental se pot produce alterari ale functiilor hormonilor .

Pubertatea este consecinta unor modificari endocriniene programate inca de la diferentierea sexuala a embrionului. Hormoni, care aproape ca nu s-au manifestat deloc in primii 10 ani de viata, incep acum sa orchestreze o serie de modificari care diferentiaza trupul masculin de cel feminin , actionand asupra cacarcterelor sexuale si secundare .

Cresterea caracterelor sexuale primare incepe atunci cand hipofiza declanseaza secretia a doi hormoni: hormonul luteinizat LH si hormonul folico – stimulant. Acesti doi hormoni influenteaza , la baieti , dezvoltarea testiculelor sau gonadelor , care produc testosteronul , iar la fete , maturizarea ovarelor, care vor incepe sa produca doi hormoni –cheie , estrogeni si progesteronul.

Sanatatea este influentata de hormonii sexuali

Estrogenul este esentialmente hormonul feminin , iar testosterenul este hormonul masculinitati . Dar ambele sexe au nevoie de acesti doi hormoni – femeile de testosteron, barbatii de estrogen – pentru a se dezvolta normal. Intr-adevar, in medie barbati au mai mult estrogen circuland in singele lor decit o femeie dupa menopoza!

Si barbati si femeile sintetizeaza estrogenul plecand de la testosteron, un proces complex, care are loc in diferite regiuni ale trupului – creier, vasele de singe, oase .

Estrogenul este esential in cresterea oaselor si in mentinerea unei stari bune a sanatatii. Dupa criza de crestere care urmeaza pubertati , estrogenul comanda incetarea cresteri extremitati oaselor .

Estrogenul are un rol important in prevenirea rarefierii masei osoase si in
mentinerea in stare buna a arterelor , atit la barbati , cit si la femei .

Se pare ca estrogenul are un rol in producerea de sperma , iar concentratii mari ai acestui hormon la nivelul creierului dicteaza comportamentul sexual masculin .

La femei , nivelurile scazute de testosteron au fost asociate cu un interes sexual redus.

 

53677 vizualizari Nota obtinuta: 6,56
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (10 comentarii)
Nume alin a scris:

Ce intrebari pe unii :)) Iar bacul se apropie...

Nume delia17 a scris:

da am si eu o intrebare poti ramane insarcinata dak nu ai facut sex cu un barbat

Nume cik a scris:

vreau sa stiu despre lipsa de sex..daca nu faci sex ce se poate intampla?!

Nume vyo90 a scris:

as vrea mai multe detalii

Nume Valeria a scris:

e tot interesant ce e scris aici am aflat cate ceva nou

Nume DAVID a scris:

este bun referatu mam scos la biochimie:)))

Nume radu a scris:

vreau sa stiu si eu o bibliografie al acestui referat !! se poate ?:-?

Nume Rodik_201 a scris:

scz,se pot preciza aceste efecte?

Nume Rodik_201 a scris:

se poate preciza si efectele foliculinei in exces sau excesul de androgeni?Cum se manifesta ele?Plss

Nume dorin4ku a scris:

Super !!! tokmai ce imi trebuia !! un mare thnks autorului

Ultimele articole
Vezi descrierea  ONU recomanda lectii de educatie sexuala pentru copii
Vezi descrierea  Virginitatea - O stare de spirit?
Vezi descrierea  Prima oara - Cand si unde
Vezi descrierea  Sexul neprotejat - Posibile consecinte
Vezi descrierea  Hormonii sexuali
Vezi descrierea  Ce este orgasmul?
Vezi descrierea  Fiziologia actului sexual