HANUL ANCUTEI DE MIHAIL SADOVEANU





Hanu Ancutei

Mihail Sadoveanu



Ciclul de povestiri din "Hanu Ancutei" poate fi delimitat in grupuri de cate trei, observandu-se instituirea unei pauze dupa a treia si a sasea istorisire.
Daca prima povestire, cea a comisului Ionita, este un preludiu, a saptea, a negustorului Damian are rol de interludiu.
Pauzele, de scurta durata, dupa a treia si a sasea povestire introduc, la han noi calatori ( capitanul Isac si jupanul Damian), personaje naratori, cunoscute de Ancuta cea tanara, ba chiar de unii oaspeti. Acestia n-au ascultat povestirile anterioare. Ei sunt indemnati sa povesteasca de comisul Ionita, de atmosfera de la han, intrand in competitie cu bunavointa, cunoscatori fiind ai ceremonialului instaurat inca de pe vremea celeilalte Ancute.
Dupa ce naratorul evoca acea "toamna aurie" in care a ascultat multe povesti la Hanul Ancutei, introducandu-l in scena pe comisul Ionita, acesta din urma preia functia de maestru de ceremonii si spune prima istorie, al carui protagonist este el insusi, dar al carui pretext este calul prapadit de care razesul este foarte mandru, caci e urmasul iepei lui Voda, iapa devenita superpersonaj al intamplarilor, caci l-a insotit si a trezit curiozitatea si hazul domnitorului.
Comisul Ionita isi încheie "povestea" cerand vin si pregatindu-se sa înceapa alta istorisire pe care de mult vroia sa o spuna. Va fi întrerupt de închinarea calugarului de la schitul Durau, care este îndemnat sa spuna întamplarea cu Haralambie. La sfarsitul istorisirii parintele Gherman, uimit de cele ascultate, mos Leonte marturiseste ca nu a mai fost asa infricosat de cand a vazut balaurul. Astfel ca, incitat la istorisire, va povesti întamplarea, amanand din nou pe cea a comisului.
Dupa acest prim grup de povestiri, se constata o întrerupere in tehnica legarii istorisirilor. Este, probabil o pauza scurta in care cei prezenti la han reflecteaza pe marginea celor ascultate sau poate ca e încheierea primei zile.
Urmatoarele trei istorisiri ("Fantana dintre plopi", "Cealalta Ancuta" si "Judet al sarmanilor") constituie si ele un grup legat, unitar. Tonalitatea se schimba, elementul anecdotic si cel fabulos dispare, naratorii sunt in continuare eroi ai intamplarilor narate dar discursul difera.
Capitanul Neculai Isac este singurul care marturiseste ca a fost protagonistul evenimentelor in care si-a pierdut un ochi si care nu i s-au sters din inima si din amintire chiar daca fantana, viata si moarte in acelasi timp, ca si plopii, simbol si ei ai mortii, nu mai mint.
Istorisirea este continuata parca direct de cea a lui Ienache coropcarul, care nici nu-si mai aminteste de promisiunea comisului. Cele trei povestiri au o tema erotica, intamplarile sunt povesti de dragoste, împlinita, sacrificata ori tradata si cerand razbunare. Desi intre povestirea capitanului si cea a coropcarului se scurge un timp, in care Ancuta isi aminteste ca întamplarea ii fusese povestita de catre mama sa, iar naratorul ramei intervine, întreband daca fantana dintre plopi mai exista, interventia coropcarului de leaga imediat de cea dinainte. Cand si Ienache si-a încheiat povestea despre Todirita Catana si duduca Varvara, "s-a ridicat […] un om mahalos, si s-a aratat in lumina focului pasind leganat." Nici intre povestirea ciobanului Constadin Motoc si cea ca a precedat-o nu exista o pauza, o întrerupere. Dupa ce-si încheie trista relatare, caci razbunarea dragostei tradata i-a adus un prieten, pe Vasile cel Mare, dar nu i-a alungat durerea din suflet si rusinea umilintei, ciobanul se retrage in mutenie si in mahnire, "fara bucurie si fara lumina, ca-n negurile muntelui."
Pauza care urmeaza acum este de mai mare durata, nu mai intervine nimeni, iar promisiunea comisului pare a fi uitata.
Istorisirea razesului este insa din nou asteptata la începutul urmatoarei povestiri, "Negustor lipscan", care împreuna cu ultimile doua "orb sarac" si "Istorisirea Zahariei Fantanarul", formeaza un alt grup unitar. "Negustor lipscan" introduce pe jupan Damian Cristisor, nou venit, dar foarte bine cunoscut la han, mai ales de Ancuta, aducand nu atat povesti noi, ci si vesti de prin locurile unde negustoreste. El nu-si propune sa învie o pagina a trecutului, ci descrie calatoria sa la nemti, abia încheiata. Povestea orbului vine imediat, aceasta avand harul spunerii, si este urmata, la insistentele litei Salomia, de "istorisirea" Zahariei Fantanarul, dupa care toti cei prezenti la han se lasa furati de aburii vinului si de somnul de peste noapte.
Orbul spune mai întai istoria Mioritei, apoi pe cea a lui Duca Voda, marturisind ca detine povestirile de la un bunic al mamei sale. El isi asuma rolul de colportor, in timp ce Zaharia Fantanarul asculta ascult si confirma propia-i istorisire prin intermediul litei Salomia pentru ca ii lipsesc atat placerea de a comunica mesajul, cat si aceea de a se manifesta fata de el. Rostul Salomiei este acela de a-i intretine lui Zaharia capacitatea de a povesti.
Istorisirile spuse la han sunt apreciate de ascultatori atat din punct de vedere al intamplarilor relatate (povestirea) cat si a modului in care este povestita întamplarea (discursul). Povestitorii au grija sa respecte ceremonialul spunerii: trezirea interesului ascultatorilor, mentinerea acestui interes si implicarea ascultatorilor in evenimente. Povestirea aluneca in timpul intamplarilor narate, evenimentele sunt retraite pe masura desfasurarii lor, dar dovedesc si o tendinta de obiectivare. Actul narativ se transforma adesea in act de reprezentare, vocea naratorului se estompeaza, lasand locul personajelor, care se misca, actioneaza si vorbesc libere de orice conventie narativa.
In "Hanu Ancutei" exista un ciclu de noua povestiri, grupate in trei serii de cate trei. Atat cele trei serii cat si povestile din fiecare sunt legate prin vocea naratorului, cel care evoca hanul, construind rama, povestirea cadru, precum si interventiile celor doua personaje centrale, comisul Ionita si Ancuta.
Toate acestea fac din "Hanu Ancutei" o opera unitara si unica in literatura romana.

 

62939 vizualizari Nota obtinuta: 6,08
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (152 comentarii)
Nume lizbi a scris:

ha-ha-ha tocilarilor!!!

Nume iuli a scris:

calumea dar nu asa de fain ca cartea

Nume Monica a scris:

cate pagini are?

Nume Monica a scris:

cate pagini are?

Nume Puya a scris:

naspa rau

Nume DYYYYY a scris:

E super frumos,cei care zic ca e naspa sunt niste copii rai.

Nume iulyan a scris:

...........nu e bun!!

Nume yrynuk a scris:

e prea lunga si multe cuvinte de scris :(

Nume cata a scris:

nu imi place scala

Nume ass a scris:

i prea nasap baga numa ce nu trebuie si prea lung:((

Nume 456smw a scris:

foarte prost

Nume emi a scris:

foarte naspa

Nume ioo si atat a scris:

mie imi tre rezumat ..;)....si ui ce gasesc..X_x....naspaa..!!!:|

Nume iulianaaaaaaaa a scris:

cam lung si nu prea sunt multe informatii despre povestire,este naspa.

Nume eu boss de boss a scris:

nape nu e bun de nimic

Nume nitu a scris:

prea mult nu e prea bun

Nume alexdark98 a scris:

mie imi trebe caracterizarea ancutei !!! '_' si ecam luuuuuung !!! :D

Nume alex a scris:

e cam luuuuuuuung !!! :D '_'

Nume irina a scris:

este varzaaaaaaa:-&

Nume andy a scris:

ie super naspa frate o sai dau in judecata

Nume alex a scris:

e tare bun

Nume Ella a scris:

nu e bun de nimic

Nume Schumy a scris:

sa o ia focu de tara tampita daca nu poti nici macar sa gasesti in amarat de rezumat de la cap la coada

Nume ALEX a scris:

CEL MAI NASPA DIN LUME.....IMI IAU 2 PE EL ...CU PUTIN NOROC:))

Nume seby a scris:

dar nu stie nimeni unde pot sa gases hanul ancutei

Nume maria scolarita a scris:

Eu cred ca nu e tipul sa criticam macar nea dat ceva e invat bine si stiu unde sa dati ,,hanu ancutei in intregime si va da si in plus eu am doar 8 ani si stiu.

Nume andreea 18b ani a scris:

fain scris

Nume mirabela a scris:

nu e buna de loc

Nume Wrather a scris:

Frateeeeeee ROMANA SUX! Look at english language. e mult mai "Better":D

Nume amir a scris:

najpa pisateai pa ia de poveste sh pa profa de romana

Nume dita a scris:

zau asa pa marti tre sa citesc tot si sunt la ceea dea doua+sa si la povestesc ca ma pus profa

Nume tinutza a scris:

cea mai naspa poveste numai k trebe sa o citesc pt k nea pus profa d romana:)):)):))

Nume petre lucian a scris:

sunteti prosti am cerut anul publicari si ce am primit mai scriet anu publicari in5 minute rapid ca ma inervez

Nume Cornelutza a scris:

e asta e sa dam vina pe doamna

Nume alexandra_printesa a scris:

e mosto ca te inv multe

Nume alexandra_printesa a scris:

e mosto ca te inv multe

Nume Tony...naspha side... a scris:

ce naspha....

Nume byby a scris:

ce naspa nu ma lasa sa injur ma rog este naspa nu am intels nimik este o tampenie

Nume roby a scris:

cel mai nasol comentariu

Nume mozzarthina a scris:

baai nici nu l'am citit de la primu' cuvant iti dai seama ca e NASPA...

Nume roncea a scris:

sa...nui bun delok

Nume GEEOR a scris:

e bun de dat pe foc !

Nume alexandra a scris:

nashpa...nam inteles nik:-j

Nume alexandra a scris:

mie imi trebe despre stilul lui sadoveanu.....nu int nik d aici:-j

Nume sergyu a scris:

ma nui bun de nik si niki astia nu ma lasa sa injur :(

Nume sexy a scris:

este bun la foc :(

Nume yoooooo a scris:

zooper tare cartea!!!

Nume sadfasd a scris:

nasol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume eu...niku47 a scris:

Nu e bun de nimik eu caut cartea Hanul Ancutei nu acest text ( NU VA OBOSITI SAL CITITI) ..............................>>>>

Nume diego a scris:

Bai ,Eu "Hanul Ancutei" este o naratiune si de-asta apar si fiinte supernaturale!

Nume anonim a scris:

naspa

Nume georgiana a scris:

dc are atatea parti hanul ancutei nu ar trebuii sa fie doar una?

Nume Eu a scris:

please foarte urgent... de ce este hanul ancutei povestire, daca are fiinte supranaturale???

Nume lary a scris:

foarte nasol

Nume aliy a scris:

frumoasa cartea........merita citita

Nume clara a scris:

De unde sa iau toata cartea????????????????????????????????????????????

Nume supercol a scris:

e oribil cine poate sami zica unde o gasesc mio dat tma so citesc naspa caut de 1h pe net la biblio mie lene sa ma duc

Nume Je =) a scris:

nasol urat de tot >.> *-*

Nume m3n3str3l a scris:

preludiu:)):))

Nume ANONIM a scris:

asa text aiuratik nu am mai vazut de prin sec.1 de pe cind erau lupta cu betele.........VOI CUM CREDETI..VETI PUTEA RETINE ACEST TEXT

Nume nastea a scris:

pe ce sait pot gasi acest roman ???cami trebue urgent....

Nume aaaasasasdwwe a scris:

daca vreti povestea ducetivala biblioteca

Nume naty a scris:

hmmm e kam aiurea

Nume aaaaa a scris:

nu mia trebuit

Nume crisitna a scris:

cate pagini are cartea

Nume daryus@$ a scris:

ce naspa

Nume divvvyy a scris:

baaaaa k nebunieee nu inteleg nikkk =))))

Nume VaLy a scris:

de unde pot sa iau povestea intreaga..........................k am nevoie urgent de ia !!!

Nume madalin a scris:

mie imi trebuie

Nume lory a scris:

imi trebuie povestea intreaga!!:((:((:((

Nume deea a scris:

...e cam inutil, adica nu prea ajuta pe nimeni...dar tot nu merita sa cititi cartea e oribila!...eu caut un rezumat

Nume deea a scris:

nu este ce imi trebuie mie:(

Nume flori a scris:

NASAPA

Nume alex a scris:

la pamant cu el

Nume man_kind2007 a scris:

Ba frate pot spune ca am citit carte si mai bine no citeam . A fost naspa.

Nume didi a scris:

misto parca e facut de profu de romana ca si el tot asa le face cu greseli mariii!!!!!!!!!!!!

Nume Danila Prepeleag a scris:

suuper naspa parca e facut de un copil de gradinita!!!!!!!

Nume yoyoyoyoy a scris:

aiurea

Nume mihai a scris:

ma ajuta cineva

Nume alex a scris:

cei asta ba este o porcarie huhuhuhu

Nume alyyy a scris:

ce prostie

Nume maria a scris:

da ca nu da povestirea la ce mai e bun

Nume Onutzika cls a VII-a A a scris:

''nu vi se pare prea scurt"

Nume ralu a scris:

e nasol

Nume ioana a scris:

Ma poate ajuta cineva cu o compunere legat de pasajul de trecere de la povestea cadru la insertia in povestea Hanul ancutei - iapa lui voda

Nume alin a scris:

naspaaaaa

Nume pryntesa*$:(( a scris:

dc nu gasesc cemi trb ? e naspa mam fript azi lam romana dak mnu gasesc rezumatul..............

Nume askua a scris:

naspa

Nume Razvan a scris:

Ce e asta ma este o povestire de tot rahatul va bati joc de Limba romana

Nume alecsa.bdzz a scris:

Acum ne`a dat 3 povestiri de Mihail Sadoveanu din albumul HANUL-ANCUTIEI si mie lene sa ma deplasesz l bibliotek sa citesc si caut p net:P:*

Nume alecsa.bdzz a scris:

Albumul "HANUL-ANCUTEI" povestea Iapa lui Vada de Mihail Sadoveanu este ff grea...si cu toate astea am luat nota 8 si am o profesoara batrana si iei 8 la ea greu am invatat 3 zile lectia si acum o stiu!!!:xE ff misto!Va recomand sa o cititi!

Nume deea a scris:

asa-i

Nume Kina a scris:

dc stergeti comentariile ??? hmmm ce oameni rai...

Nume adasfa a scris:

e praf

Nume fata1 a scris:

baaaaaaa ce e cacaria asta ca nu o pot folosi la nimic si imi trebuie si mie

Nume cul a scris:

ba vere ce e asta caut de 1 ora si nu gasesc iapa lui voda sa o citesc sau alte povesti e o prostie asta in loc sa-mi dea povestirea mai bn pun rezumatul ei astia sunt site-uri de c....

Nume happy a scris:

e teribil cum puteti sa puneti asa ceva pe net nu puteti pune povestirea intreaga mam saturat sa tot caut nu spun ca e rau dar nu e ceea ce caut

Nume lolla a scris:

o povestire a unui text se face citind, nu dand copy pe net!

Nume Dany a scris:

unde pot gasi o povestire calumea referatele astea sunt numai porcarii

Nume Andreea a scris:

Stie cineva unde pot gasi povestea intreaga?La biblioteca nu am gasit ,no more time .Imi trebuie maine si nu gasesc decat rezumat si prostii d'astea.Help.Merci .Daca ma puteti ajuta --- andreea_roxana96 (yahoo).Merci din nou.

Nume Anonim a scris:

ce i asta frate dau caracterizare si gas asta :-j praff:))

Nume Matza19 a scris:

mie imi trebuie povestirea....ca nu mai am timp sa fac rost de carte...nu stiti unde as putea-o gasi?:-S

Nume scorpionu13 a scris:

llolll copiii da cat va plangety ca nu gasity aia aia nik mergety la biblioteca si cityty sau mai cautaty nui greu...

Nume thebestangel23 a scris:

nasol mah.........nu gasesti nik bun

Nume alinutzza a scris:

ma intreb daca s-a gandit vreunul dintre toti copilasii astia care se plang pe aici, sa caute povestirea intr-o carte de-a lui sadoveanu...sau sa caute pe google "rezumat hanul ancutei". cat de greu era sa cititi cateva pagini in loc sa judecati munca altuia? ati fi vrut totusi sa munceasca altu pentru voi ca sa nu mai munciti voi dar nu e binenici asa.dupa ce ca nu munciti catusi de putin mai faceti si pe desteptii :)

Nume iubi lu' fata fragutza a scris:

ii super tare

Nume Kyra a scris:

destul de bun .....................

Nume Denisa a scris:

groaznic...eu vreau doiar povestireaaaaaaa.......ca de altundeva nu am de unde sa o iau ...si iaute ce porsti sunteti..mai si ziceti ca ajuta=)):))

Nume dydy a scris:

imi ia mult sa citesc asta???

Nume alecutza a scris:

nu inteleg nic din aceasta povestire serios e nasol rau

Nume axutza a scris:

dati ce caut nu prosti

Nume adry a scris:

nu e ce caut!!!!c m enerveza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vreau povestirea si atat!!!!!!

Nume zuzu a scris:

nu-i cea cautam si e prea lung

Nume alinaeirena a scris:

aiurea....,.

Nume alina a scris:

dap eu caut ceva,si gasesc numai porcari..,.,,offfff........

Nume laryss a scris:

thoamne~X( ce caut....sh ce vad....

Nume fdfrerfdf a scris:

b unde e povestirea .................................../////////????????????????

Nume gabriela a scris:

datimi ma ce caut nu sunteti buni de nimic

Nume diana a scris:

nu-i inteleg rostul....

Nume gyanyna a scris:

va rog,cine poate sa-mi dea descriere fizica si psihica a calugarului Gherman din povestirea Haralambie

Nume m@r! a scris:

e bun dar......nu e cea ce imi trebuie

Nume reparitza a scris:

ce tampenie vorba lu fata aia nici 3 nu luam nu inteleg nimika

Nume yooo a scris:

PLAN DE IDEI CA VA IA AMA LU' PROCES VERBAL !!!

Nume @fuck this site dont like a scris:

o tampenie o sa iau 1 pe asta do ..>> ... mai bine citesc tot decat sa citesc asta xD: lolzz

Nume papusica a scris:

varzaaaa..........nu am inteles nik.nu mai publicati prostiiiiiiiiiiiii.nici 3 nu luam pe asta......

Nume mr_andrey2000 a scris:

iapa lui voda plan dezvoltat de idiei ??? plss

Nume mariana a scris:

nasol de tot

Nume stefy........ a scris:

bun de arunkt mai bine ma apuc sa citesc cartea..........cred k e mai folositor ..............pana luni am timp.....:)):)):))

Nume anonim a scris:

datorita acestui referat am luat 2.49 :)):)):)):)):)):)):)) profa mia luat caietul shi mi la aruncat la gunoi shi sunt pedepsit un an pt ce am scris

Nume a a scris:

VAAAAAAAAAAAAAAAARZA CU V MARE CEL MAI NASPA PE CARE LAM VAZUT

Nume maria a scris:

foarte prost comentariul daca scriu asta, cred ca am noroc daca iau un 2

Nume emilia a scris:

e cel mai prost cometariu pe care lam vazut in viata mea

Nume Octavian a scris:

pff nu am inteles nimik de aici shi maine tre sa duc povestirea :((

Nume dydy a scris:

foarte foarte foarte varza:))

Nume andreyu a scris:

de unde fac rost acum de Caracterizarea lui Todirita Catana

Nume Zoop a scris:

mda.....nui prea grozav

Nume fata dragta a scris:

ii super imi place la nebunie

Nume george a scris:

nu am inteles nik.eu am nevoie de lat ceva

Nume OANA IND CARACAL a scris:

PREA LUNG

Nume anka a scris:

naspa

Nume Clown a scris:

comentariurile nus bune pentru nimic ,em am nevoie de povestire!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nume MIHAI a scris:

ARE NISTE VERSURI TERIBELE

Nume andrea a scris:

naspa rau de tot....nu stiu de ce va mai chinuiti pt atea prostii fara rost,nu are nik bun in ea=))

Nume Ramonika a scris:

:-SS azi ma asculta la romana din hanul-ancutei.... am luat sh cateva idei de aici, ca daca il luam pe tot sigur arunca profa cu caietul dupa mine:))=))

Nume ADY a scris:

E NASOL RAU . NU VA OBOSITI SA-L CITITI.

Nume lau a scris:

cam naspa

Nume florina a scris:

mai bine cauti cartea si o citesti decat porcaria asta nu iei nici nota 5 pe asta

Nume Ana a scris:

nu este bun de nimik ma gandeam ca o sa dea ceva mai mai mult nici nota 5 nu cred ca a lua cineva pe comentariul acesta

Nume AnOnIm a scris:

BUn de arunkt

Nume cristina a scris:

=)))) eu caut sa citesc cartea " Hanul Ancutei " pe net fiindca nu o am Dar uite peste ce dau =)))) Dar am citit mai sus si este destul de bun comentariul .

Nume puyu a scris:

naspa de tot





Ultimele articole
Vezi descrierea  Danila Prepeleac - comentariu
Vezi descrierea  Baltagul. Caracterizarea Vitoriei Lipan
Vezi descrierea  Greuceanu planul basmului, caracterizarea lui Greuceanu
Vezi descrierea  CAINELE SI CATELUL DE G. ALECSANDRESCU
Vezi descrierea  Dan, Capitan de Plai de Vasile Alecsandri
Vezi descrierea  Caracterizarea lui Nica. Planul de idei
Vezi descrierea  Rugaciune de Octavian Goga
Vezi descrierea  Miorita - Balada Populara
Vezi descrierea  Mihail Sadoveanu. Lumea Baltagului
Vezi descrierea  ALEXANDRUL LAPUSNEANUL DE COSTACHE NEGRUZZI
Vezi descrierea  HANUL ANCUTEI DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  Amintiri din copilarie de Ion Creanga