Fiziologia actului sexual

Faza de excitatie

Faza de excitatie este perioada ce cuprinde manifestari ce urmaresc apropierea psihica si fizica a celor doi parteneri. Pentru barbat, cel mai important efect al acestei etape este aparitia erectiei penisului, gradul erectiei fiind proportional cu gradul de excitare.

Mecanismul erectiei este complex, fiind in stransa legatura cu inervatia penisului si a arcurilor reflexe. In principiu, erectia este rezultatul destinderii spatiilor cavernoase in care intra o mare cantitate de sange, adusa rapid de arterele corpilor cavernosi. Excitatiile zonelor erogene ajung reflex , prin calea aferenta, la centrul erectil din maduva spinarii, iar de aici, prin calea eferenta la arterele si ramurile intracavernoase pe care le dilata mult. Cresterea dimensiunilor penisului (14-17 cm, de la simfiza la varf), datorita afluxului de sange, duc in final la ingrosarea, alungirea si rigiditatea acestuia.

La femeie, excitatiile determina erectia clitorisului si a bulbilor vestibulari, care-si sporesc dimensiunile si sensibilitatea. Contractiile involuntare ale muschilor perineali ajuta nu numai la la erectia clitorisului ci si la golirea glandelor anexe care, prin continutul lor, lubrefiaza vaginul, favorizand intromisiunea penisului.

La ambii parteneri, excitatia se produce atat prin atingerea zonelor erogene cat cu ajutorul stimulilor vizuali, auditivi si olfactivi. Excitatia incepe in faza numita de preludiu, in care partenerii se apropie, danseaza, se mangaie, saruta etc. La femei, excitatia sexuala se produce mai lent, prin stimularea zonelor erogene si stimulare psihica.

De la receptori, impulsurile ajung la centrii din maduva, de unde vor produce modificari la nivelul organelor genitale: alungirea si distensia vaginului, congestia labiilor mari, erectia clitorisului sau turgescenta mamelonara, ca rezultat al vaso-congestiei sanilor. Urmare a acestor modificari, vaginul se umezeste pentru a facilita patrunderea penisului.

Pe langa modificarile din sfera genitala, apar si transformari ale unor sisteme, cum sunt cardio-vascular, respirator si muscular, acestea manifestandu-se prin cresterea tensiunii arteriale, a pulsului, a frecventei respiratiei, a tonusului muscular.

Coitul propriu-zis

Coitul propriu-zis este faza urmatoare excitatiei, in care are loc intromisia(introduceerea) penisului in vagin. Aceasta se face in pozitii diferite in functie de particularitatile morfologice si de dorinte. Aceasta faza consta in miscari ritmice care cresc excitatia penisului si a organelor genitale feminine. Coitul la un anumit grad de excitare se termina prin ejacularea lichidului spermatic si obtinerea senzatiei de satisfactie – orgasmul.

Faza de ejaculare si orgasmul.

Faza de ejaculare si orgasmul. Aceasta faza este scurta si cuprinde modificari psiho-fiziologice relativ asemanatoare la ambele sexe. Punctul culminant la barbat il reprezinta ejacularea iar la femeie satisfactia sexuala, traita subiectiv. La barbat, contractiile expulsive ale penisului se succed la intervale de 0,8 secunde pentru primele contractii, apoi se raresc si arunca ritmic, in jet, sperma in vagin.

Primul jet este mai voluminos, in timp ce urmatoarele devin mai reduse. Ejacularea este rezultatul contractiei reflexe a muschilor veziculelor seminale, a prostatei si a unor muschi accesori, cum ar fi cei perineali ce participa activ la eliminarea lichidului spermatic.

Aproape in acelasi timp cu orgasmul apare si senzatia placuta de relaxare din starea de tensiune. Odata cu destinderea fizica si psihica se face simtita si o usoara oboseala, urmare a efortului efectuat.

La femeie, orgasmul este mai lent si se caracterizeaza prin contractii ritmice, spasmodice, involuntare ale musculaturii pelviene, cu o durata de 0,8 secunde pentru primele 6-8 contractii. De asemenea, se produc si contractii uterine, la aproximativ 3-4 secunde.

Femeia traieste momentul post-coital cu mai mare intensitate. Spre deosebire de barbat, la femeie orgasmul este resimtit mai placut la al 2-lea sau al 3-lea coit. Psihic, orgasmul realizeaza o traire intensa, cu relaxare dupa starea de tensiune de pana atunci. La barbat, orgasmul produce eliminarea lichidului spermatic si este in raport direct cu cantitatea de lichid spermatic ejaculat, fiind mai abundent la un orgasm mai puternic.

Destinderea dupa actul sexual se face repede la barbat, in timp ce la femeie are loc mult mai lent, femeia ramanand intr-o stare placuta mai mult timp. Durata actului sexual este variabila in functie de multi factori (varsta, experienta, partener etc.).

Faza de rezolutie.

Faza de rezolutie. La barbat, dimensiunile penisului se reduc datorita golirii de sangea sistemului erectil; urmeaza “perioada refractara de repaus”, care devine din ce in ce mai lunga in raport cu varsta. In aceasta faza, modificarile respiratorii, cardio-vasculare etc. tind sa ajunga la valori normale. La femeie, faza de rezolutie este de aproximativ 10-15 minute, necunoscand o faza refractara. Ea poate reveni la orgasm printr-o noua stimulare.

Asa cum prima faza a actului sexual este preludiul transpus, in plan fiziologic in starea de excitatie, tot asa ultima faza se numeste postludiu si se suprapune peste faza de rezolutie, in plan fiziologic. Preludiul ca si postludiul sunt specific umane, constand in comunicarea intre cei doi parteneri, exprimarea trairilor si sentimentelor, manifestari tandre, mangaieri, sarut, dans si jocuri erotice.

 

42643 vizualizari Nota obtinuta: 7,36
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (4 comentarii)
Nume Ion de la tara a scris:

Zici ca esti psiholog? Eu zic sa pui mana pe carte. De asemenea psihologi, facuti - cum se zice in armata - la apelul de seara ne lipsim. Cred ca esti un fundamelist sectant, care vede in sex doar inmultire.

Nume Adry a scris:

Ionel, esti prost. (nu stiam cum sa incep comentariu si asta mi s-a parut potrivit) Articolul nu te invata cum sa o faci ci iti spune ce se intampla in momentul actului sexual din punct de vedere biologic. Iar privitor la educatie, educatia e buna (indiferent de domeniu), plus ca este optionala.

Nume Mihai a scris:

Sincer sa fiu cred ca ai facut faculatea la fara frecventa (asta in cazul in care ai facut-o sau ai mai mult de 16 ani). Tu ai auzit de punct, virgula, propozitii cu cap si coada? Daca intr-adevar esti psiholog pe hartie, sper sa te ocupi in realitate cu taximetria sau sa cari marfa in AUCHAN, altfel nenorocesti vreun naiv care te crede dom' doctor...

Nume ionel a scris:

nu inteleg de ce atata educatie sexuala la niste copilasi atat de fragili cand ne gandim ca instinctul sexual este inascut si de la facerea lumii cand nici vorba de educatie sexuala lumea sa tot inmultit fara lectii de sexologie sincer sa fiu desi sunt de formatie psiholog nu sunt de acord cu asa ceva

Ultimele articole
Vezi descrierea  ONU recomanda lectii de educatie sexuala pentru copii
Vezi descrierea  Virginitatea - O stare de spirit?
Vezi descrierea  Prima oara - Cand si unde
Vezi descrierea  Sexul neprotejat - Posibile consecinte
Vezi descrierea  Hormonii sexuali
Vezi descrierea  Ce este orgasmul?
Vezi descrierea  Fiziologia actului sexual