Drumetie la Poiana Brasov


Articole similare: poiana brasov, turism, obiective turistice, ski

Drumetie la Poiana Brasov

Poiana Brasov este o statiune pentru sporturile de iarna din Romania, fiind o atractie turistica de renume international, si un cartier al municipiului Brasov. Ea dispune de 12 partii de schi cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante.

Cazarea este asigurata in hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. De asemenea, in Poiana se afla o statie de ambulanta si una de politie precum si un oficiu postal.
Statiunea este de asemenea recomandata pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator. Deseori, iarna, temperatura ajunge la -15 grade C.

Poiana a fost din vechi timpuri destinatia drumetiilor si a practicarii sporturilor de iarna. Prima mentiune documentara a locatiei dateaza din 1427, in contextul activitatilor de oierit ce aveau loc aici. Schiorii au urcat Postavaru inca din 1895, iar in 1906 in Poiana a avut loc primul concurs de schi. Pana in preajma lui 1950, statiunea s-a mentinut in limitele dotarilor naturale. Doar cateva vilisoare sau cabane puteau fi zarite ici-colo. in 1951, la Poiana Brasov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarna.Cu aceasta ocazie, se da in folosinta un modern hotel al sporturilor si primul teleferic - Poiana-Postavarul - pe o lungime de 2.150m. Urmeaza apoi alte si alte amenajari si dotari, care au adus Poiana la infatisarea cu care o cunoastem astazi.

Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine (hipertiroidie benigna), pentru boli ale aparatului respirator (sechele ale pleureziei sau sechele virale sau ale pneumoniei bacteriene, pentru anumite forme de astm bronsic si de bronsita astmatiforma cronica).

Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate ( o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport ( pentru tenis, minigolf, handbal, baschet), un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, bazine acoperite, saune, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante etc. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux sau de categoria A, in vile sau cabane.

Plecand din statiunea Poiana Brasov se poate ajunge la cabanele de pe Postavarul (1.602 m) si Cristianu Mare (1.704 m), precum si la cetatea taraneasca a Risnovului (secolele XIV-XVII), aflata la 14 km distanta; pot fi organizate excursii la monumente istorice si de arta din orasul Brasov ( turnurile si bastioanele vechilor fortificatii ale orasului (secolul XV); Biserica Sf. Bartolomeu, in stil gotic timpuriu (secolul XIII); Biserica Neagra, construita in stil gotic, intre anii 1385-1476, adapostind in prezent o vasta colectie de carpete orientale; Casa Sfatului secolele XIV-XVIII, in prezent muzeu; multe alte case si biserici datand din secolele XIV-XVIII etc.).

Trasee de iarna:

Piatra Craiului: cel mai spectaculos traseu de iarna il constituie creasta principala parcursa  la coltari, piolet si bete schi.  Nu mai putin interesante sunt si traseele din padini: Padina Hotarelor, Padina Sindrilesei, Padina lui Calinet, Valea Podurilor, Valea Cioranguta.
Coborarea se face cel mai usor pe versantul rasaritean catre Refugiul Grind sau Poiana Vladusca- Prapastii- Zarnesti.

Bucegi: pentru parcurgere pe timp de iarna cele ce se preteaza cel mai bine sunt:
-Creasta Morarului: abordata prin Valea Bujorilor, Creasta Ascutita Barna Acelor.
-Creasta Bucsoiului Mic: prin Poiana cu Urzici, Timbalul – Brana Mare a Bucsoiului.
-Creasta Bucsoiului Mare pe Drumul Deubei marcat cu banda rosie.

Pesteri:

-Pestera de lapte (D10);
-Avenul Groapa de Aur (E10);
-Pestera Rasnoavei (d8);
-Pestera de Gheata (D14);
-Avenul Vladusca (O3),
-Pestera Coltii Chiliilor (M4);
-Pestera Liliecilor (O4).

Locuri de pornire cu parapanta:

-Postavarul, versantul estic (D11);
-Tamoa –spre Racadau (B11);
-Banloc (C13)

Cateva trasee care se pot face din Poiana Brasov:

Poiana Brasov (Patinoar* - Prapastia Lupului* - Poiana Popii* - Avenul Groapa De Aur* - Valea Poienii* - Cabana Cheia Rasnoavei. -3 1/2 h; 4 h in sens invers, drum moderat vara, dificil iarna.
Poiana Brasov* - Partia Lupului* - Groapa Lunga* - Cabana Cheia.  Marcaj  punct  rosu   pana la  sageata  ce indica intrarea spre  stanga in traseul de mai sus; la  dreapta   traseul  este  marcat  cu punct albastru pana in Poiana Cerbului de unde se continua cu banda albastra. - 2 1/2 h; in sens invers 3-3 1/2 h, traseu moderat vara, dificil iarna.
Poiana Brasov* - Patinoar* - Prapastia Lupului* - Poiana  Cristianul  Mare* - Cabana  Postavarul.  Marcaj  cruce  albastra pana la Poiana Cristianul Mare, in continuare cruce rosie. - 2 h; drum moderat.
-Poiana Brasov* - Cabana Capra Neagra* - Izvorul Din Pietris* - Poiana Cristianul Mare* - Cabana Postavaru* - Cabana Cristianul Mare* - Varful Postavaru (1799m)* - Drumul Rosu. -3 h; drum moderat.

Obiective turistice: Biserica Sf. Ioan, Sura Dacilor, Coliba Haiducilor. 

16940 vizualizari Nota obtinuta: 6,34
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (1 comentarii)
Nume Laura a scris:

Avena Groapa de Aur ii mega greu de gasit. Am cautat-o anul trecut si era sa ne intalnim frumos cu o ursoaica si cu puiul ei. Nu e tocmai placut sa vezi iarba proaspata calcata si urme proaspete si sa nu ai semnal la telefon. In plus mergi prin parau ca sa ajungi. Nu sfatuiesc pe nimeni si oricum zona e periculoasa vara, iarna e nebunie curata sa mergi pe acolo.

Ultimele articole
Vezi descrierea  Pregatiri pentru drumetii
Vezi descrierea  Top 5 atractii turistice montane
Vezi descrierea  Drumetie la Balea Lac
Vezi descrierea  Drumetie in statiunea turistica Paltinis
Vezi descrierea  Drumetie la Sangeorz-Bai
Vezi descrierea  Drumetie la Busteni
Vezi descrierea  Drumetie in statiunea turistica Azuga
Vezi descrierea  Drumetie in Judetul Harghita
Vezi descrierea  Drumetie la Lacul Cincis
Vezi descrierea  Drumetie la Bran
Vezi descrierea  Drumetie la Poiana Brasov
Vezi descrierea  Drumetie in satul lui Mos Craciun