DONNA ALBA

In 1894, la Dragasani, vede lumina zilei Gheorghe I.Mihaescu, prozator , romancier si un dramaturg roman interbelic. Este autorul volumelor de nuvele "La Grandiflora", "Vedenia", al unor romane de analiza psihologica a aparitiei unor stari obsesive , indeosebi erotice ("Rusoaica" ,"Zilele si noptile unui student intarziat", "Donna Alba" ). A scris si piese de teatru , adunate in volumul "Pavilionul cu umbre". Se stinge din viatain plina forta creatoare si tinerete (la numai 41 de ani) in Bucuresti. Romanul "Donna Alba" apare in 1935 la editura "Cartea romaneasca", fiind primit in mod elogios de critica si de public.

Autorul, pune in evidenta prin prisma psihologiei protagonistului operei"Donna Alba" , Mihail Aspru, obsesia erotica ce traseaza cu desavarsire liniile destinului sau, ajungand dintr-un tanar nonconformist si aventurierun avocat celebru ("Mi-au placut totdeauna drumurile complicate, incurcate, al caror sfarsit sa nu poata fi vazut, nici macar ghicit, dupa primii pasi") . Personajul principal (pozitiv), Mihail Aspru, este surprins de catre scriitor in timpul evolutiei acestuia capatand noi si complexe trasaturi. Astfel, el este stapanit timp de zece ani de un sentiment intens pentru aceea care el o considera absolutul erotic si careia doreste sa-idedice sensul existentei sale si anume Alba Ypsilant, dand dovada de o rara perseverenta. Prima intalnire cu Alba ii va marca destinul, scopul vietii lui gravitand din acel moment in jurul iubirii "absolute" ce acesta i-o poarta. Eroul intelege de la inceput ca femeia exceptional frumoasa,cu o personalitate unica, nu poate fi impresionata decat de un barbat pe masura ei, "fiu al propriilor fapte" , asa cum va deveni aspru insusi prin toate mijloacele posibile.. Mihail Aspru devine prototipul intelectualului renuntand la viata de aventurier pentru a-si face un rost in viata calauzindu-se dupa modelul sau, printul Serban. Astfel , hotaraste sa termine Facultatea de Drept pentru a cunoaste in profunzime "mizeriile omenesti si atatea taine ale vietii , pe care numai judecatile le pot infatisa". Castiga increderea prin-cipelui, care ii incredinteaza pregatirea documentatiei in procese dificile,il lasa sa obtina amanari de termene si chiar sa pledeze. Treptat va deveni avocat pledant, capatand respectul maestrului, indeplinindu-si in acest mod idealul intelectualului. Dupa cei zece ani traiti in umbra si casa maestrului Serban si avand pregatirea necesara, va incerca si va reusi sa-i redea demnitatea fiintei visului sau vesnic de iubire.

Dragostea barbatului este mai mult decat posesiune trupeasca, devine aproape o forma de "extaz erotic", pentru ca el o iubeste pe Alba cu toata patima indelung reprimata a celor zece ani de asteptare. in final, tot "sacrificiul" facut pentru idealul sau erotic intruchipat de Alba Ypsilant nu va fi in zadar pentru ca acesta va dobandi ceea ce-si dorise atat de mult de un timp indelungat. Protagonistul operei "Donna Alba" se evidentiaza in primul rand prin capacitatea acestuia de a iubi cu patos o femeie necunoscuta, dar care pentru el aceasta insemnand telul sau in viata, iar in al doilea rand prin absolutul intelectual de care da dovada pe intreg sirul actiunilor sale. Studiul obsesiilor ramane mai departe tema predilecta a romancierului Gib I.Mihaescu , prezent atat la locotenentul Ragaiac din romanul "Rusoaica" cat si la Mihail Aspru din "Donna Alba", ambii incadrandu-se in seria istorica a intelectualilor neadaptati.
 

29012 vizualizari Nota obtinuta: 6,86
Noteaza:    10
Versiune imprimabila Versiune imprimabila   Salveaza la favorite Salveaza la favorite   Trimite prin Yahoo!M Trimite prin Yahoo!M   Trimite prin e-mail Trimite prin e-mail

ComentariiComentarii (21 comentarii)
Nume pWd a scris:

_|_ dc nu va faceti ma voi dac anu va place _|_

Nume Anoniimu`s a scris:

Este foarte bun rezumatul

Nume Ala Mick` a scris:

Cartea are 400 de pagini si voi ati facut un comentariu de 25 de randuri :|...Mai bine ati face caracterizarea Donnei Alba :)

Nume Cristina a scris:

Daca stati bine sa va ganditi, este foarte bine explicat, doarece asta e demonstratia ca romanul este un roman realist si de natura psihologica. :) Este scurt si la obiect, fara prea multe vorbe, exact faptele lui, poate fara mici detalii, care face toata demonstratia romanului :p Nu va convine, faceti cu bibilica voastra :-t

Nume egoo a scris:

ba e f bine ce scrie aici

Nume necunoscut :)) a scris:

spun si ei k nu le place dupa ce au copiat tot pe caiet :))

Nume NicoletaG a scris:

Toti aveti fite ca nu-i bun si nu mai stiu eu ce. Ziceti merci macar... daca tot nu e bun, de ce nu va faceti voi ?! Desteptilor.

Nume sandy a scris:

eu am luat 7 pe donna alba

Nume v!or3l a scris:

nu-mi place deloc :( e naspa rau...

Nume gaby a scris:

se putea si mai bine da caracterizare ] unde op gaseskk pa

Nume gaby a scris:

NUM PLACE ] urat nu e explicit pa

Nume sorin a scris:

ar trebui sa faceti prezentarea cu cele cincitentatii

Nume blood a scris:

ar trebui sa faceti o carac a donnei alba k nu ar strica deloc:))

Nume tot yo a scris:

mai bn nu ne o dadea deloc la scoala

Nume je a scris:

da fratilor mai bn ii ziceti caracterizarea lui Mihai Aspru

Nume VaLy a scris:

mda ati putea face o caracterizare a donnei alba k nu ar strica deloc....

Nume Jyjy a scris:

facetzi o caracterizare....separat...ca asa...

Nume yo a scris:

caracterizarea asta e buna...bianka..gresesti..est in urma...cere si despre mihai aspru..;)

Nume bianka a scris:

mai bine faceti o caracterizare a Donnei Albe ptr k ne cere la scoala!nu?

Nume yikl a scris:

mai bine faceti o caracterizare a donnei alba!!!!!!!......

Nume Katalyn a scris:

poate faceti si o caracterizare separata a donnei alba...

Ultimele articole
Vezi descrierea  Comentariu literar O scrisoare pierduta
Vezi descrierea  Comentariu literar "Noaptea de Decemvrie" de Alexandru Macedonski
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR IUBIRE, BIBELOU DE PORTELAN DE ION MINULESCU
Vezi descrierea  Comentariu literar "Ce e amorul?" de Mihai Eminescu
Vezi descrierea  Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir - prima carte de idei din cultura romana
Vezi descrierea  Comentariu literar "Pescarul Amin" de Vasile Voiculescu
Vezi descrierea  Mitul jertfei zidirii
Vezi descrierea  Femeile din teatrul modern romanesc
Vezi descrierea  Familia in romanul Morometii de Marin Preda
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR ZODIA CANCERULUI SAU VREMEA DUCAI VODA DE MIHAIL SADOVEANU
Vezi descrierea  COMENTARIU LITERAR CIOCOII VECHI SI NOI CARACTERIZARE DINU PATURICA, TIPUL PARVENITULUI
Vezi descrierea  Comicul din "O scrisoare pierduta"